1515
Annons

”En väktare av det fria ordet” – Di:s Johan Nylander prisas

Di:s Hongkong-korrespondent Johan Nylander prisas av Susanne Hobohms stiftelse för utbildning, kultur och forskning. Utmärkelsen tilldelas en person som gjort särskilt professionella prestationer inom journalistik, kultur och forskning.

Johan Nylander
Johan NylanderFoto:Privat

”…för hans orädda och rättframma krönikor om den allt hårdare attityden från den kinesiska diktaturens sida mot den demokratiska oppositionen i Hongkong, mot utländska journalister och mot Hongkongs och Kinas medborgare i allmänhet. Johan är en väktare av det fria ordet.”

Så lyder motiveringen när Dagens industris utrikeskorrespondent Johan Nylander får ta emot prestigefullt pris från Susanne Hobohms stiftelse.

”Jag blir väldigt hedrad och glad att mitt jobb här i Asien uppmärksammas. Det stärker en att fortsätta med uppdraget”, säger han.

Susanne Hobohms stiftelse för utbildning, kultur och forskning instiftades för några år sedan och premierar personer som gör en professionell prestation utöver det vanliga.

”När jag satt och tog ett glas öl med några vänner här så berättade jag att det är klart man känner sig hedrad, men på sätt och vis borde väl priset gå till Hongkongborna, det är de som i slutändan slåss för yttrandefriheten”, säger Johan Nylander.

I Reportrar utan gränsers index över pressfrihet i världens länder 2021 hamnar Hongkong på plats 80 av 180. Det är 22 placeringar sämre jämfört med 2013. Kina, som just nu har 115 personer som arbetar för att försvara pressfriheten fängslade, hamnar på plats 177 på samma lista.

”Det är en tragisk utveckling. Det journalistiska uppdraget är viktigt i sig och det är ännu mer betydelsefullt när fri media och yttrandefrihet pressas, vilket den gör avsevärt här i Hongkong.”

Flera prodemokratiska tidningar har tvingats stänga igen i Hongkong och de prodemokratiska politikerna har sparkats ut ur det lagstiftande rådet och riskerar att fängslas eller tvingas i exil.

Som utrikeskorrespondent känner Johan Nylander emellertid inte någon större oro.

”Jag tror inte att utrikeskorrespondenter känner press och utövar någon självcensur, men det är väl bara en tidsfråga innan det börjar sättas press på oss också”, säger han och fortsätter:

”Samtidigt är det en av världens mest fascinerande regioner att jobba i som journalist. Det är som att ha första parkett i den globala konflikten mellan USA och Kina. Nutidshistoria skrivs framför ögonen på mig.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?