Annons

En satsning vi helst skulle vilja lägga ned

På omslaget av lördagens Dagens Industri samlade vi en ögonblicksbild över fördelningen av manliga och kvinnliga vd:ar bland bolagen på börsen den 8 mars. 

36 av 336 bolag på Stockholmsbörsen leds i dag av kvinnor. Andelen kvinnliga vd:ar har ökat från 9,1 procent i fjol till 10,7 procent i år.
36 av 336 bolag på Stockholmsbörsen leds i dag av kvinnor. Andelen kvinnliga vd:ar har ökat från 9,1 procent i fjol till 10,7 procent i år.Grafik:Di

Vi har gjort samma grepp sedan 2007. Och visst, vi kan konstatera att det hänt saker i rätt riktning sedan 2007 då 1,9 procent av börsens vd:ar var kvinnor.

Men tyvärr är det så att utvecklingen går segt som sirap.

På internationella kvinnodagen i år, 13 år efter den första publiceringen av sammanställningen, har siffran orkat upp till 10,7 procent.

Dagens ögonblicksbild på omslaget är en av flera större nedslag Dagens industri gjort i jämställdhetsfrågan den här veckan.

I början av veckan publicerade vi en stor kartläggning vi kallat 50/50 bolagen. Med den vill vi sätta ljuset på jämställdheten i toppskiktet i Sveriges 1.000 största företag.

Undersökningen visar visserligen att det finns många företag som kommit långt, men den krassa verkligheten är samtidigt att det endast är knappt var femte svenskt storbolag som har en jämställd ledningsgrupp med minst 40 procent kvinnor eller män.

I onsdags presenterade vi Dagens industris första upplaga av topplistan Näringslivets 125 mäktigaste kvinnor. Fokus för oss sedan vi tagit över och relanserat listan från Veckans affärer är att den ska spegla makten över näringslivet. Vi vill med listan hylla de kvinnor som är med och formar framtidens företag och samhälle utifrån sina positioner som ledare och ägare.

Vi kan konstatera att det har skett stora och viktiga förändringar det senaste året. Kvinnliga vd:ar har på allvar intagit vd-poster i de största industribolagen på börsen. Epirocs Helena Hedblom och Stora Ensos Annica Bresky är två tydliga exempel där Sveriges viktigaste maktsfär, familjen Wallenberg, har flyttat fram positionerna.

Torun Nilsson på Dagens industris ledarredaktion konstaterade i en huvudledare häromdagen att maktlistan visar att jämställdheten till sist är på väg att slå igenom med kraft när det kommer till det exekutiva ansvaret inom stora företag och industri, länge en manlig bastion.

”1998 skrev Veckans affärer att det var som att leta efter en nål i en höstack att leta efter kvinnor i börsbolagens ledningsskikt. 22 år senare syns den kvinnliga exekutiva makten tydligt”, skriver Torun Nilsson som dock argumenterar att det är först när den kvinnliga ägarmakten slår igenom som förändringen kan komma igång på allvar.

Två goda exempel där arvtagare använt sin ägarmakt som en kraft för förändring är Axel Johnson-koncernens Caroline Berg och Kinnevik-sfärens Cristina Stenbeck.

Tyvärr är det dock så att i nya industrier som till exempel den svenska techsektorn står utvecklingen och stampar. 

En kartläggning av styrelserna i de 50 största techbolagen Di Digital publicerade i veckan visar att endast 20 procent av styrelseledamöterna i de bolagen är kvinnor, vilket är samma fördelning som för två år sedan. 

Återigen kokar det ner till hur ägarna vill att deras bolag ska ledas. I slutändan är det enbart upp till företagens ägare att bestämma vilken styrelse och vd som är bäst för att nå framgång och hög avkastning på investerat kapital.

Och ska det svenska näringslivet blomstra behöver all kompetens tas till vara när makten över morgondagens näringsliv formas.

Då kanske Dagens industri så småningom kan lägga ned listan Näringslivets 125 mäktigaste kvinnor.

För det är bara att instämma i 19-åriga Minna Berg, som i onsdags kväll tog emot mamma Carolines pris som den mäktigaste ägaren vid galan på Grand Hôtel.

”Jag hoppas att vi kommit så långt på resan mot ekonomisk, politisk och social jämlikhet att vi inte behöver sådana här event om 20 år.”

Fram tills vi är där kommer vi att fortsätta granska, debattera och på andra sätt lyfta fram jämställdhetsfrågan i näringslivet.

Jonas Jonsson är redaktionschef på Dagens industri

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera