ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

En otjänst att inte ge barn veckopeng

Att lära sig hushålla med pengar är inte en självklarhet för alla barn. Ungefär hälften, 48 procent, av alla barn får inte veckopeng regelbundet enligt en undersökning som Länsförsäkringar gjort. 

En majoritet av de svarande föräldrarna i undersökningen uppger att de ger pengar till sitt barn när det behövs istället. 64 av de tillfrågade papporna respektive 57 procent av mammorna uppger att de ger barnet pengar vid behov. Enligt Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar, menar att det är att göra barnet en otjänst. Genom att tidigt ge barnet pengar att hushålla med skapas bättre förutsättningar för framtiden.

”Genom att ha hand om egna pengar lär man sig prioritera, att spara och att förstå pengars värde. Lär man barnet tidigt att hushålla med pengar skapas bättre förutsättningar när man flyttar hemifrån. Man lär sig spara och att handla sen”, säger Elisabeth Hedmark.

Hela 86 procent av de svarande papporna och 85 procent av mammorna, uppger att barnen inte behöver egna pengar som anledning att inte ge barnet pengar regelbundet.

”När pengarna är slut kan man inte bara få påfyllt”, säger Elisabeth Hedmark som tillägger att lära barnen att spara och handskas med pengar är väldigt viktigt. Redan från 5-7-års ålder bör man ge barnen en liten summa, som man kanske fyller på oftare, för att sedan när barnet är moget övergå till månadspeng som kräver mer ansvar.

Philip Haglund är vd och grundare av företaget Veckopengen, som skapat en app som hjälper både föräldrar och barn att hålla koll på barnets veckopeng. Enligt honom är det ”chockerande dåligt” att hela 48 procent av föräldrarna inte ger barnen pengar regelbundet.

"Vi har sett den här trenden de senaste åren. Det beror mycket på att föräldrar inte längre har kontanter på sig. Även om man kanske kommer överens om att det är bra att ge barnet egna pengar, så får barnet inte den där 20-lappen på lördagen som det var förut” säger han.

Enligt Philip Haglund handlar det också om att den digitala hanteringen av pengar inte inkluderat barnens veckopeng på ett bra sätt ännu.

”Föräldrar vill hjälpa sina barn att få ett sunt förhållande till pengar, men man har väldigt få tjänster att vända sig till idag just när det kommer till barnens veckopeng”.

https://infogr.am/e95bb8a3-31ec-43ee-bfee-aed93b9a581b

 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies