1515
Annons

En ödesfråga för Sverige

”De tvingar ner mig på golvet och jag får krypa fram. Jag handlar i chock och försöker bara göra som de vill.”

Orden är en känd finansmans och han berättar för Dagens industris Andreas Cervenka om dagen då det ringde på dörren till hans hem, han öppnade och överraskades av rånare som ville åt hans kassaskåp och den samling av värdesaker som de visste fanns där.

Foto:Johan Nilsson/TT

”De sköt sig in genom fönstret med hagelgevär när min fru stod och tömde kassan på andra sidan.”

De orden kommer från ägaren till en Ica-butik i Upplands Bro och är hans egen beskrivning av det grova rån han och hans fru utsattes för nyligen.

Båda citaten beskriver en verklighet för dagens företagare och beslutsfattare och de är hämtade ur artiklar i Dagens industris serie ”De utsatta företagarna”.

Bakgrunden till serien som vi har publicerat under veckan är att beskriva bilden av den ökade otryggheten i Sverige för näringsidkare.

Upplevelsen av ett farligare samhälle har förstärkts och beskrivs nu av näringslivet som en ödesfråga för det svenska näringslivets framtida framgångar.

När Dagens industri nyligen frågade Sveriges företagsledare i en Ipsos-undersökning så var svaret att satsningar på polis och rättsväsende måste gå före skattesänkningar. Det markerar ett tydligt skifte i företagens krav på prioriteringar från staten. Tidigare har det oftast handlat om krav på skattesänkningar som det mest prioriterade när näringslivet fått ställa krav på politikernas prioriteringar.

Med serien ”De utsatta företagarna” har vi tittar närmare på hur det svenska samhället och företagen i det påverkas av brottsligheten i Sverige i dag. 

Vi har även lyft fram exempel på hur samhället kan bli säkrare och därmed en bättre plats att driva företag på.

Under veckan har det också varit viktigt att lyfta fram debattörer och åsikter om vad politiker och näringsliv behöver göra för att vända utvecklingen i samhället.

För om Sverige ska ha ett blomstrande näringsliv måste först fundament som polis och rättsväsende fungera.

Och då är den känsla som ett av rånoffren från Stockholms finansvärld beskriver för Andreas Cervenka oroväckande:

”Jag älskar Sverige, men att jag kommer bo kvar här på sikt har jag väldigt svårt att se”, säger Niklas som i dag lever under skyddad identitet och på en ny adress.

Dagens industri kommer förstås att fortsätta följa frågan om hur tryggheten i samhället utvecklas för företag och företagare i Sverige. 

Men samtidigt ligger nu bollen hos politikerna i Sveriges riksdag att visa handlingskraft och fatta beslut som snabbt förbättrar förutsättningarna för landets företag att blomstra.

 

 

 

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.
Innehåll från ArmatecAnnons

Armatec effektiviserar industrin med klimatsmart flödesteknik

Hållbarhet är positivt ur kostnads- och miljösynpunkt. Den klimatsmarta flödestekniken är ett spännande område som blir allt viktigare – något som fler och fler i främst bygg- och industribranschen förstår.

– Ofta är vår dellösning en förutsättning för att ett helt flödessystem, till exempel en fjärrvärmeanläggning eller ett industriellt kylsystem, ska kunna prestera på topp, säger Klas Blom, vd på kunskapsföretaget Armatec.

Tiden när hållbarhetsarbete innebar en merkostnad är förbi. Numera är det ofta tvärtom – ambitionen om ett hållbart samhälle driver ekonomin framåt. Företag och industrier satsar mer pengar på långsiktiga lösningar och nya tekniska och digitala möjligheter utvecklas därför i snabb takt.

Armatec är specialiserade inom klimatsmart flödesteknik och löser tekniska utmaningar inom vatten, värme, kyla och process. Klas Blom, vd, berättar att de ägnar all kraft åt att utveckla hållbara tekniska system för bygg och industri. 

– Tillsammans med våra kunder väljer vi produkter ur ett livscykelperspektiv och hittar smarta, tekniska lösningar som passar just dem. Ofta är vår dellösning en förutsättning för att ett helt system, till exempel en fjärrvärmeanläggning eller ett industriellt kylsystem, ska kunna prestera på topp.

Ger en knuff i rätt riktning

Genom att kartlägga kundens flöden och processer kan Armatec hjälpa till att detektera effektiviseringsmöjligheter. De tillhandahåller både fysiska produkter som antingen kan ersätta eller komplettera befintliga system för att optimera effekten, och teknisk hjälp i form av valtabeller, handböcker och uppskattade flödesscheman.

– Målet är att förlänga livslängden på det som används för att driva industrin eller fastigheten framåt med ett ihållande långsiktigt tänk. Ibland behövs ett övergripande arbete, ibland en knuff i rätt riktning genom exempelvis lättillgängliga verktyg för dimensionering.

Möter gärna kundens krav

Patrik Johansson är projektledare för industriella system på Armatec. Han berättar att kundernas medvetenhet om hållbara investeringar har vuxit kraftigt bara det senaste halvåret och menar själv att hans intresse och kunnande om frågan har vuxit sedan han började på företaget.

– Många kunder ställer krav på exempelvis produkter med låga halter av svartlistade material, något vi gärna möter genom att redovisa innehållet i de komponenter som ingår i ett system. 

En drivkraft att bli bättre

Patrik tycker själv att Armatec gör mycket för att vara ett hållbart företag.

– Förutom att sortera papper och packa våra produkter med återanvänt material ligger vårt kontor och lager i en klimatsmart byggnad. Jag upplever att det finns en drivkraft hos Armatec att bli bättre i stort och smått, och det är något jag ser att både kunder och medarbetare uppskattar.

Läs mer om Armatec här

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Armatec och ej en artikel av Dagens industri

Valet 2022

Så vill ärkefienderna skydda företagen: ”Man stirrar sig blind”

Butiker ska få större rätt att porta kriminella. Tjuvars mobiler måste kunna hackas av polisen. Och statens jakt på cyberbrottslingar kommer att intensifieras.

Det lovar både justitieminister Morgan Johansson (S) och utmanaren Johan Forssell (M) i en duell i Di TV. 

Men på en punkt är konkurrenterna oense: Har brotten mot detaljhandeln verkligen ökat?

Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell och justitieminister Morgan Johansson (S).
Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell och justitieminister Morgan Johansson (S).Foto:TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera