1515

En ödesfråga för Sverige

”De tvingar ner mig på golvet och jag får krypa fram. Jag handlar i chock och försöker bara göra som de vill.”

Orden är en känd finansmans och han berättar för Dagens industris Andreas Cervenka om dagen då det ringde på dörren till hans hem, han öppnade och överraskades av rånare som ville åt hans kassaskåp och den samling av värdesaker som de visste fanns där.

Foto:Johan Nilsson/TT

”De sköt sig in genom fönstret med hagelgevär när min fru stod och tömde kassan på andra sidan.”

De orden kommer från ägaren till en Ica-butik i Upplands Bro och är hans egen beskrivning av det grova rån han och hans fru utsattes för nyligen.

Båda citaten beskriver en verklighet för dagens företagare och beslutsfattare och de är hämtade ur artiklar i Dagens industris serie ”De utsatta företagarna”.

Bakgrunden till serien som vi har publicerat under veckan är att beskriva bilden av den ökade otryggheten i Sverige för näringsidkare.

Upplevelsen av ett farligare samhälle har förstärkts och beskrivs nu av näringslivet som en ödesfråga för det svenska näringslivets framtida framgångar.

När Dagens industri nyligen frågade Sveriges företagsledare i en Ipsos-undersökning så var svaret att satsningar på polis och rättsväsende måste gå före skattesänkningar. Det markerar ett tydligt skifte i företagens krav på prioriteringar från staten. Tidigare har det oftast handlat om krav på skattesänkningar som det mest prioriterade när näringslivet fått ställa krav på politikernas prioriteringar.

Med serien ”De utsatta företagarna” har vi tittar närmare på hur det svenska samhället och företagen i det påverkas av brottsligheten i Sverige i dag. 

Vi har även lyft fram exempel på hur samhället kan bli säkrare och därmed en bättre plats att driva företag på.

Under veckan har det också varit viktigt att lyfta fram debattörer och åsikter om vad politiker och näringsliv behöver göra för att vända utvecklingen i samhället.

För om Sverige ska ha ett blomstrande näringsliv måste först fundament som polis och rättsväsende fungera.

Och då är den känsla som ett av rånoffren från Stockholms finansvärld beskriver för Andreas Cervenka oroväckande:

”Jag älskar Sverige, men att jag kommer bo kvar här på sikt har jag väldigt svårt att se”, säger Niklas som i dag lever under skyddad identitet och på en ny adress.

Dagens industri kommer förstås att fortsätta följa frågan om hur tryggheten i samhället utvecklas för företag och företagare i Sverige. 

Men samtidigt ligger nu bollen hos politikerna i Sveriges riksdag att visa handlingskraft och fatta beslut som snabbt förbättrar förutsättningarna för landets företag att blomstra.

 

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?