En ny verklighet för alla i näringslivet

”Klart är att banker kan användas som vapen i den nya typ av hybridkrigföring som ersatt traditionella drabbningar på slagfältet.” Det konstaterar Dagens industris Andreas Cervenka i helgens stora dokument.

Foto:Bildmontage

Dokumentet tar upp hur allvarligt världens centralbanker med Federal Reserve och Europeiska Centralbanken ECB i spetsen, ser på cyberattacker som ett vapen för att sätta världsekonomin i gungning

”Väldigt snart förstod vi att det här var en omfattande attack. Känslan var att jag befann mig mitt i en science fiction-film. Det var helt overkligt”, berättade å sin sida Addtechs vd Niklas Stenberg i en stor intervju med Dagens industri den 9 februari.

De båda citaten här ovan speglar en ny verklighet ur helt olika perspektiv att förhålla sig till för näringslivet. 

Likväl för de internationella banksystemen som för de enskilda företagen finns ett nytt cyberhot som påverkar hur framtidens företag drivs. Vid World Economic Forum i Davos januari i år var cyberkriminalitet, tillsammans med klimat och konjunktur, de tre viktigaste ämnena som världens ledare diskuterade.

I en serie artiklar har Dagens industri de senaste två veckorna granskat hur näringslivet har blivit en tydlig måltavla för utpressning, cyberattacker, statsanställda hackers eller sabotage.

Fenomenet har vi valt att kalla hybridkrig och med uttrycket avses när stater, statsstödda grupperingar eller kriminella ligor använder olika former av digitala vapen eller andra finansiella metoder för utpressning, slå ut motståndare och konkurrenter eller stärka sin ställning och bilda opinion.

Få företag har historiskt gått ut och berättat om sin sårbarhet

Fernando Ruiz, chef för bekämpning av nätkriminalitet på EU-myndigheten Europol konstaterade i Dagens industri den 17 februari att bedrägerierna blir allt mer aggressiva och att företagen får räkna med allt mer målinriktade utpressningsförsök efter dataattacker i framtiden.

Ett konkret exempel kommer från i onsdags då danska servicejätten ISS meddelade att det utsatts för en cyberattack vilket fick aktien att falla.

Med serien har Dagens industri haft som mål att lyfta på huven och beskriva ett växande problem i näringslivet där få företag historiskt gått ut och berättat om sin sårbarhet.

Därför gör Niklas Stenberg på Addtech och andra företag som i artikelserien tagit bladet från munnen och berättat om problemet med hybridkrigföring näringslivet en stor tjänst genom att gå ut och prata om frågan.

Intresset för ämnet är stort har vi sett i responsen på artikelserien. Ett av börsens större företag bad till exempel om 20 extra exemplar av tidningen med Addtech-intervjun för att få använda den i den i en utbildning i fråga som bolaget höll förra veckan. Att utgå från faktiska case, och dessutom få tips från den som verkligen drabbats, är det bästa sättet att förbereda sig, ansåg den ansvarige chefen på bolaget som hörde av sig och ville beställa tidningar.

Ämnet hybridkrigföring och cyberhot är alltså en del av företagens vardag och Dagens industri fortsätter att bevaka ämnet.

Hela serien finns samlad på di.se här och samtidigt har vi samlat det viktigaste från Di TV-serien i ett specialavsnitt av Ekonomistudion som finns som tv-program. 

Förhoppningsvis hjälper serien dig som läsare att förstå ett komplicerat och viktigt ämne bättre. Vi vill förstås också att serien ska ha satt frågan om hybridkrigföring på agendan och att det i förlängningen leder till klokare beslut för enskilda företag och därmed hela det finansiella systemet.

Här kan du kontakta oss krypterat om du har tips i ämnet vi bör ta upp i framtiden.

 

Jonas Jonsson är redaktionschef på Dagens industri.

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?