Annons

En ny verklighet för alla i näringslivet

”Klart är att banker kan användas som vapen i den nya typ av hybridkrigföring som ersatt traditionella drabbningar på slagfältet.” Det konstaterar Dagens industris Andreas Cervenka i helgens stora dokument.

Foto:Bildmontage

Dokumentet tar upp hur allvarligt världens centralbanker med Federal Reserve och Europeiska Centralbanken ECB i spetsen, ser på cyberattacker som ett vapen för att sätta världsekonomin i gungning

”Väldigt snart förstod vi att det här var en omfattande attack. Känslan var att jag befann mig mitt i en science fiction-film. Det var helt overkligt”, berättade å sin sida Addtechs vd Niklas Stenberg i en stor intervju med Dagens industri den 9 februari.

De båda citaten här ovan speglar en ny verklighet ur helt olika perspektiv att förhålla sig till för näringslivet. 

Likväl för de internationella banksystemen som för de enskilda företagen finns ett nytt cyberhot som påverkar hur framtidens företag drivs. Vid World Economic Forum i Davos januari i år var cyberkriminalitet, tillsammans med klimat och konjunktur, de tre viktigaste ämnena som världens ledare diskuterade.

I en serie artiklar har Dagens industri de senaste två veckorna granskat hur näringslivet har blivit en tydlig måltavla för utpressning, cyberattacker, statsanställda hackers eller sabotage.

Fenomenet har vi valt att kalla hybridkrig och med uttrycket avses när stater, statsstödda grupperingar eller kriminella ligor använder olika former av digitala vapen eller andra finansiella metoder för utpressning, slå ut motståndare och konkurrenter eller stärka sin ställning och bilda opinion.

Få företag har historiskt gått ut och berättat om sin sårbarhet

Fernando Ruiz, chef för bekämpning av nätkriminalitet på EU-myndigheten Europol konstaterade i Dagens industri den 17 februari att bedrägerierna blir allt mer aggressiva och att företagen får räkna med allt mer målinriktade utpressningsförsök efter dataattacker i framtiden.

Ett konkret exempel kommer från i onsdags då danska servicejätten ISS meddelade att det utsatts för en cyberattack vilket fick aktien att falla.

Med serien har Dagens industri haft som mål att lyfta på huven och beskriva ett växande problem i näringslivet där få företag historiskt gått ut och berättat om sin sårbarhet.

Därför gör Niklas Stenberg på Addtech och andra företag som i artikelserien tagit bladet från munnen och berättat om problemet med hybridkrigföring näringslivet en stor tjänst genom att gå ut och prata om frågan.

Intresset för ämnet är stort har vi sett i responsen på artikelserien. Ett av börsens större företag bad till exempel om 20 extra exemplar av tidningen med Addtech-intervjun för att få använda den i den i en utbildning i fråga som bolaget höll förra veckan. Att utgå från faktiska case, och dessutom få tips från den som verkligen drabbats, är det bästa sättet att förbereda sig, ansåg den ansvarige chefen på bolaget som hörde av sig och ville beställa tidningar.

Ämnet hybridkrigföring och cyberhot är alltså en del av företagens vardag och Dagens industri fortsätter att bevaka ämnet.

Hela serien finns samlad på di.se här och samtidigt har vi samlat det viktigaste från Di TV-serien i ett specialavsnitt av Ekonomistudion som finns som tv-program. 

Förhoppningsvis hjälper serien dig som läsare att förstå ett komplicerat och viktigt ämne bättre. Vi vill förstås också att serien ska ha satt frågan om hybridkrigföring på agendan och att det i förlängningen leder till klokare beslut för enskilda företag och därmed hela det finansiella systemet.

Här kan du kontakta oss krypterat om du har tips i ämnet vi bör ta upp i framtiden.

 

Jonas Jonsson är redaktionschef på Dagens industri.

 

 


Innehåll från AdmincontrolAnnons

Att förvärva företag under en kris

Det råder ingen tvekan om att pandemin har påverkat M&A-aktiviteten över hela världen – den stora frågan nu är hur detta kommer att påverka framtiden. 

– Den digitala trenden kommer inte att mattas av, och företag bör förbereda sig på färre fysiska due diligence-processer och fler digitala möten i framtida processer, säger Feras Ibrahim, Business Development Manager på Admincontrol.

Avvaktande marknad under den initiala karantänen

I takt med att land efter land gick i karantän tillsammans med andra åtgärder för att bromsa virusspridningen, minskades också M&A-aktiviteten.

Situationen i mars kan beskrivas som en chockvåg på marknaden. Ett fokusskifte märktes och många företag la all sin kraft på sin kärnverksamhet och anpassning till den nya situationen, snarare än att utforska eventuella M&A-möjligheter.

Även om restriktionerna inte blev lika strikta här hemma i Sverige drabbades även den lokala M&A-marknaden hårt. Antalet transaktioner första kvartalet 2020, jämfört med samma period 2019, visar en minskad aktivitet på närmare 75 procent (källa Mergermarkets).

Värdet av de gjorda transaktionerna är ännu mer talande då detta under första halvåret 2020 minskades med närmare 70 procent jämfört med 2019 samma period. Det framgår tydligt att större affärer och gränsöverskridande transaktioner prioriterades ner.

Som en ledande datarumsleverantör på den svenska marknaden avslöjar efterfrågan på datarummen en del om läget på marknaden i nya initierade datarum på plattformen under våren.

– Dels pausades en del pågående processer hastigt under denna period, dock tycker jag skillnaden mellan april och juni på nya initierade projekt är ännu mer talande, där skillnaden är en ökning på närmare 400 procent på vår plattform. En kraftig nedgång i april följdes av en rejäl skjuts uppåt i juni, förklarar Feras Ibrahim, Business Development Manager på Admincontrol.

Förändringar i omvärlden skapar nya rutiner

Krisen drabbade marknaden i sin helhet, men inte alla sektorer och industrier var lika drabbade som andra. Teknik och läkemedel är två exempel på industrier som är i en starkare position för att blomstra i det nuvarande klimatet.

Private Equity visar ett växande intresse för den digitala infrastrukturen, som har spelat en essentiell roll i det ”nya normala” arbetslivet. 

– Vi ser också att Private Equity tar ett mer aktivt ägande och använder våra datarum som en krisportal för att kommunicera med sina portföljbolag, främst för att dela dokumentation om riktlinjer och best practice under krisen, säger Feras Ibrahim. 

Nu när de digitala plattformarna har fått större utrymme i vardagen kommer vi med all säkerhet fortsätta se ett ökat intresse av digitala DD-processer som en effekt av pandemin. 

Sindre Talleraas Holen, M&A Director på Visma, och hans team genomförde nyligen en fullständig due diligence-process utan några fysiska möten med motparten. Och Holen tror inte att detta kommer att vara den sista processen som sköts digitalt.

Han berättar:

– Den digitala Due dilligence-processen gick väldigt smidigt. Mycket blir gjort med verktyg som Datarum från Admincontrol kombinerat med konferenssamtal. Situationen vi är i just nu har skapat nya behov och ställer nya krav, men med ett klart mål fungerar det lika bra. säger Sindre Talleraas Holen, M&A Director på Visma

Han fortsätter: 

– Covid-19 har varit en ”game-changer” som drivit på digitaliseringen för M&A-marknaden. Det har blivit vanligare att ha introduktionsmöten online – något som spar tid för alla och naturligtvis även är miljövänligt.

– Även om vi får se en andra våg kommer nog många M&A processer fortlöpa. Covid-19 är inte en ”black swan” som det var i mars. Att starta upp en Due Diligence i ett datarum utan fysiska möten är inte så främmande som det var i mars. Vi ser att många processer som pausades i mars kommer att starta upp igen i höst.

– Visma har redan förvärvat 23 bolag detta år och det kommer att bli fler, avslutar Sindre.

Läs allt om Admincontrols datarum här

Förbättrat affärsklimat under hösten

Mycket tyder på ett förbättrat klimat framöver med nya möjligheter. Utifrån de insikter Admincontrol får via aktiviteten på datarums-plattformen ser Feras Ibrahim fram mot hösten med tillförsikt.

– Marknaden tar fart snabbare än vi förutspådde. Vi är redan nu tillbaka på en nivå som är jämförbar med situationen innan pandemin, och ser ingen indikation till minskning närmsta tiden. Intressant är också att nästan en tredjedel av de datarum som öppnades i juni inleddes i en förberedelsefas. Detta indikerar att företagen planerar och förbereder sig inför en M&A-process under de kommande 6-9 månaderna. Jag är övertygad om att vi kommer att se en ökad M&A-aktivitet i Sverige och internationellt under fjärde kvartalet, avslutar han.

Är du i ett läge att förbereda inför en kommande DD-process? 

Läs mer om Admincontrols förberedelseportaler här.

Admincontrol samlade fyra experter inom M&A för en paneldiskussion om ämnet. Här är en sammanfattning av diskussionen. Registrera dig för att lyssna på hela inspelningen: Acquiring companies during a crisis

Fakta om Admincontrol:
-  Grundades 2005 i Norge
- Kontor i Norge, Sverige, Finland, Danmark, England, Skottland och Nederländerna
- Förvärvades av Visma i oktober 2017
- Anställda: 100
- Över 900 aktiva pågående projekt med Admincontrols datarum
- Erbjuder även en digital styrelseportal med 4000 kunder samt 70 000 användare
- 98% väljer att förnya licensen årligen

EXTERN LÄNK: Läs mer här 

 

Mer från Admincontrol

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Admincontrol och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?