1515
Annons

En ny svensk stjärnkrog: ”Rasslar till i bokningssystemet nu”

Restaurang Etoile i Stockholm är årets enda nya svenska stjärnkrog. Det stod klart när franska Guide Michelin presenterade årets krogguide i Trondheim på måndagskvällen.

Men dessutom uppgraderades restaurang Aloë i Stockholmsförorten Älvsjö från en till tvåstjärnig krog.

Danny Falkeman och Jonas Lagerström, Etoile.
Danny Falkeman och Jonas Lagerström, Etoile.Foto:Evelina Carborn
Restaurang Etoile i Stockholm är årets enda nya svenska stjärnkrog.
Restaurang Etoile i Stockholm är årets enda nya svenska stjärnkrog.Foto:Evelina Carborn
Pepparrotsglass med bipollen och vattenkrasse, Etoile.Foto:Evelina Carborn
Dim Sum, Etoile.Foto:Evelina Carborn
Aloë uppgraderades till en tvåstjärnig krog.Foto:Amanda Lindgren
Gänget bakom Aloë: Niklas Jönsson, ägare, Emanuel Tärnqvist, köksmästare och Daniel Höglander, ägare.Foto:Amanda Lindgren
Svensk bläckfisk-"pho".
Svensk bläckfisk-"pho".Foto:Amanda Lindgren

Etoile, som betyder just stjärna på franska, var favorittippat att belönas med en. 

”Vi log för oss själva när vi såg namnet på restaurangen”, säger Rebecca Burr, redaktör för guiden Michelin Nordic Countries, som gläds med kockduon Jonas Lagerström och Danny Falkeman som var på plats i Trondheim för att ta emot utmärkelsen. 

”De sken av lycka. Det är så trevligt att se unga kockar som tar plats på krogscenen”, fortsätter Rebecca Burr. 

Duon från Etoile reste till Norge utan att ta ut något i förskott. 

”Vi fick en inbjudan för två veckor sedan så det har varit riktigt nojigt”, säger Jonas Lagerström, som var på plats i Trondheim tillsammans med kompanjonen Danny Falkeman. 

Säkra på att få en stjärna kunde de inte vara eftersom Guide Michelin infört en rad andra priser som också delades ut, bland annat för hållbarhet. Magnus Ek på tvåstjärniga Oaxen Krog fick ta emot hållbarhetspriset, men Etoile tillhörde också de restauranger som uppmärksammades för sitt miljöarbete. 

När restaurangen öppnade på Norra Stationsgatan 2018 blev det genast höga poäng i Di Weekends krogtest

”Mejlboxen formligen exploderade när vi fick den recensionen och jag kan se på telefonen att det rasslar till i bokningssystemet nu också”, säger Jonas Lagerström. 

”Nu får vi ta ett glas bubbel och hämta andan.”

Jublade gjorde också kockduon Daniel Höglander och Niclas Jönsson, som kunde inkassera en andra stjärna för Aloë, som ligger i en gammal butik i ett villaområde i Älvsjö. Restaurangen fick en stjärna 2018, men stängde tillfälligt vid jultid samma år för en ombyggnad. När Aloë gjorde comeback i april 2019 var det med den uttalade målsättningen att erövra maximala tre stjärnor på tre år. Redan efter knappt ett år kom den andra, så än så länge håller den planen. 

”Det är en fantastisk restaurang”, säger Rebecca Burr.

”Man gör entré genom en klädbutik, får en kopp äppeljuice och får sedan dela bord med andra gäster. Jag älskar det konceptet. Varenda rätt de serverade var absolut fantastisk.”

”Aloë bevisar att folk tar sig vart som helst för bra mat.”

Totalt sett var det dock en besvikelsens afton för svensk restaurangnäring. Att tvåstjärniga Fäviken Magasinet i Jämtland och Volt i Stockholm skulle försvinna ur den röda franska krogguiden var givet eftersom de stängt. Att Upper House i Göteborg skulle tappa sin stjärna var väntat i och med att man övergett fine-dining. Men att Mathias Dahlgrens Matbaren i Grand Hôtel i Stockholm skulle förlora sin stjärna var en stor skräll. Dessutom tappade Bloom in the Park i Malmö sin.

Mathias Dahlgrens Matbaren i Grand Hôtel i Stockholm.
Mathias Dahlgrens Matbaren i Grand Hôtel i Stockholm.Foto:Joey Abrait

Att Mathias Dahlgren förlorar sin stjärna betyder att han för första gången sedan 1990-talet inte driver stjärnkrog. Först drev han Bon Lloc med en stjärna i Guide Michelin mellan 1998 och 2005. Därefter stängde han Bon Lloc och öppnade 2007 nytt i Grand Hôtel. Direkt fick dåvarande Matsalen en stjärna, för att 2009 belönas med en andra. Samma år fick systerkrogen Matbaren den stjärna som man haft fram till nu. 

Matsalen förlorade sina båda stjärnor när restaurangen stängde och byggdes om till vegetariska Rutabaga. 

Kvällen vinnare var Norge med fyra nya stjärnkrogar och Danmark med två nya tvåstjärniga. Köpenhamns mest omtalade restaurang just nu, Alchemist, gick raka spåret till två medan Jordnaer gick från en till två.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?