1515
Annons

En ny kärnverksamhet

Snart stängs Sveriges äldsta reaktor.

Nu hoppas OKG, Oskarshamnsverkets Kraftgrupp, locka nya verksamheter som datacenter till Oskarshamnsverkets område.

Oskarshamn 1 var Sveriges första kommersiella kärnkraftverk och beställdes 1965. Anläggningen byggdes av dåvarande Asea och invigdes 1972.
Oskarshamn 1 var Sveriges första kommersiella kärnkraftverk och beställdes 1965. Anläggningen byggdes av dåvarande Asea och invigdes 1972.

”Det är en stor transformation vi tvingas gå igenom där två av våra tre reaktorer snart kommer att ha stängt för gott”, säger Johan Dasht, vd för OKG.

”Tyvärr tvingas vi då också minska bemanningen och vi vill därför göra allt vi kan för att ta vårt samhällsansvar både för de anställda och regionen”, fortsätter han.

Den 29 juni kopplas Oskarshamn 1 bort från det svenska elnätet. Rektorn var landets första kommersiella reaktor och togs i drift 1972, men är inte längre lönsam. Sedan tidigare har även reaktor två i Oskarshamn stängts.

OKG, som driver kärnkraftverket, har därför tidigare meddelat att 280 anställda tvingas sluta de närmaste åren.

”Det är många ingenjörer och andra med mycket hög kompetens. Vi har därför försökt tänka utanför boxen för att försöka bidra till att nya arbetstillfällen skapas. Det är i så fall väldigt positivt både för de enskilda och för hela regionen som annars riskerar att tappa attraktiv arbetskraft”, säger Johan Dasht.

Han avslöjar att OKG startat flera förstudier med sikte att etablera eller locka nya verksamheter till kärnkraftverkets område.

”Vi vill göra Oskarshamn till ett högteknologiskt centrum. Miljardbelopp har ju investerats i bland annat infrastruktur, extremt stark elförsörjning och mycket hög säkerhet som gör oss till en attraktiv lokalisering för en rad olika typer av företag”, säger Johan Dasht.

Vilka verksamheter kan det handla om?
”Ett exempel är datacenter och serverhallar, som ju är en mycket snabbt växande ny industri. Vi utreder också att skala upp den vätgasproduktion som vi redan har på verket. Tillverkning av avjoniserat vatten är en annan idé”, säger Johan Dasht.

En del kanske tvekar inför strålnings- och olycksrisker?
”Vi har uppemot 2.000 personer dagligen på området och strålningen är lägre än hos tandläkaren. Så det är definitivt inget bekymmer.”

Parallellt med förberedelserna inför stängning och kommande rivning hoppas OKG fortfarande att få klartecken från ägarna, kraftbolagen Uniper och Fortum, för den investering i oberoende härdkylning som krävs för fortsatt drift av den sista och största reaktorn, Oskarshamn 3 även efter 2020.

”Tack vare regeringens förslag att bland annat slopa effektskatten har chanserna ökat. Men låga elpriser gör att läget är fortsatt pressat och vi gör nu allt vi kan på verket för att sänka kostnaderna så att ägarna förhoppningsvis ska kunna fatta ett positivt beslut senare i år.”


Innehåll från ISRAnnons

Nasalt vaccin i pulverform – gör dagens kylkedja för vaccin överflödig

ISR, Immune System Regulation, arbetar sedan 2012 på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar. Just nu är de i full färd med att utveckla ett covid-19-vaccin som bereds i pulverform för nasal administration. 

Under 2020 och 2021 har svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, fortsatt sitt arbete med att utveckla nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater för att bekämpa hiv, cancer, hepatit B – och även covid-19. I ett nytt projekt, som bland annat finansieras av Vinnova, har ISR:s arbete med utvecklande av vaccinationsplattform mot luftburna virus accelererats, med covid-19 som första vaccinkandidat. 

Nasal administrering

Idén bygger på att skapa ett första försvar som neutraliserar viruset och förhindrar att det fäster vid slemhinnan i lungan eller tarmen. Nu pågår arbetet med att komma fram till en optimal dosering och beredning av vaccinet, som ska ges i pulverform för inhalation via en inhalationsprodukt utvecklad av företaget Iconovo AB. Under 2021 har flera viktiga avtal slutits, i syfte att säkerställa storskalig produktion.

– Nu när det prekliniska programmet på slutberedningen är genomfört, förbereder vi oss för start av det kliniska prövningsprogrammet under 2022. Vi har kommit en god bit på vägen och tror starkt på vår kandidats potential – även för i dag förekommande och framtida mutationer, säger Ola Winqvist, CEO på ISR, och tillägger: 

– Då nästan alla andra vacciner måste hanteras i kylkedja, vid exakt rätt temperatur, begränsar logistiken av vaccin många aktörer i användandet – ISR:s nasala vaccin i pulverform eliminerar det problemet!

Utvecklar hiv-medicin

Parallellt med arbetet med att ta fram en ny vaccinkandidat, har ISR under 2021 inlett kliniska studier på två centra – i Berlin och München, om hiv-patienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen.

– Det är kliniker som är dedikerade för hiv och som inte berörs av pandemin på samma sätt som våra svenska kliniker. Vi hoppas kunna slutföra rekryteringen av 52 hiv-patienter under det första halvåret 2022 och därefter sker utläsningen av studien under sex månader, säger Ola Winqvist och tillägger: 

– Som patient blir du aldrig av med sjukdomen. Så fort du skulle ha ett uppehåll i medicineringen är viruset tillbaka inom tio dagar. Genom att använda hormonet GnRH som aktiverar viktiga delar av immunsystemet, hoppas vi kunna slå ut alla reservoarer av hiv-dna som finns i patientens arvsmassa.

Behandling mot hepatit B

I början av 2020 slöt ISR dessutom avtal med det kinesiska CRO-bolaget Shanghai Innostar Biotech, där målet med samarbetet är att utveckla ISR:s läkemedelskandidat för behandling av hepatit B. 

Arbete pågår nu intensivt med att fatta strategiska beslut kring den fortsatta kliniska utvecklingen.

– Anledningen till att vi arbetar med ett bolag från Kina är att det är det geografiska område där hepatit B är som mest utbrett, säger Ola Winqvist och avslutar:

– Vår utvecklingsportfölj har ett brett anslag, där immunsystemet alltid är i fokus. Nu ser vi fram emot ett spännande 2022 – där det finns en enorm marknad globalt.

Om ISR Immune System Regulation:
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. 

Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. 

Läs mer om ISR här 

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?