Annons

En kulinarisk runda som ger mersmak

SLÖINGE. Slöinges mathantverkare slår besöksrekord i coronapandemins spår.

”Jag har aldrig varit med om ett så här högt tryck”, säger Ralf Tebaay som driver gårdscharkuteriet Gudmundsgården.

På Gudmundsgården framställs eget kött och korv. Här finns också restaurang, kafé och uteservering. Ägaren Ralf Tebaay tar emot i butiken.
På Gudmundsgården framställs eget kött och korv. Här finns också restaurang, kafé och uteservering. Ägaren Ralf Tebaay tar emot i butiken.Foto:Jack Mikrut
På Gudmundsgården framställs eget kött och korv. Här finns också restaurang, kafé och uteservering. Ägaren Ralf Tebaay tar emot i butiken.
På Gudmundsgården framställs eget kött och korv. Här finns också restaurang, kafé och uteservering. Ägaren Ralf Tebaay tar emot i butiken.Foto:Jack Mikrut

Vi hämtar kartan över Slöingerundan hos Solhaga Stenugnsbageri. Det finns 30 företag att besöka antingen gå till fots, cykel eller bil.

Några stopp på en kulinarisk runda inkluderar fika i den lummiga trädgården hos hantverksbageriet Solhaga Stenugnsbageri. Här finns ett stort utbud av bakverk och matbröd bakat på plats och smörgåsar fyllda med lokalt producerade matvaror.

På Slöinge kafferosteri och kafé får kunderna se hur kaffebönorna rostas och köpa nymalet kaffe. Här rostar Anna Eråker och Mia Henriksson kaffebönor.
På Slöinge kafferosteri och kafé får kunderna se hur kaffebönorna rostas och köpa nymalet kaffe. Här rostar Anna Eråker och Mia Henriksson kaffebönor.Foto:Jack Mikrut

Om kaffet som serveras faller dig på läppen blir nästa självklara stopp hos grannen mitt över mikrorosteriet Slöinge kafferosteri och kafé, här kan man både få se kaffebönor rostas och köpa med sig nymalet kaffe hem. Ägaren Daniel Eråker spår att det blir rekordmånga besökare i sommar.

Och om inredningsdetaljerna hos Solhaga Stenugnsbageri faller dig i smaken är det värt ett besök hos Antikstället en bit bort.

På vägen dit kan man titta in hos Balls of Steel. Jonas Landstedt återvinner gamla hästskor och gör dekorativa hästskobollar för exempelvis trädgården.

Balls of Steel återvinner gamla hästskor och gör dekorativa hästskobollar.
Balls of Steel återvinner gamla hästskor och gör dekorativa hästskobollar.Foto:Jack Mikrut

För att besöka gårdscharkuteriet Gudmundsgården som ligger en bit utanför centrum tar vi bilen.

En doft av rökt korv möter oss på vägen in i den välsorterade butiken. Här finns också restaurang, kafé och uteservering.

Ägaren Ralf Tebaay berättar om hur han fått anställa mer personal i år för att hinna med.

”Vi har fått utöka när kunder söker sig till ställen med mindre trängsel på grund av coronapandemin och då kommer de till oss ute på landet för det känns tryggare. Vi har haft tur för hos oss har vi ingen coronakris utan tvärtom.”

Sedan är det dags för glass. Företaget framför andra som satt Slöinge på kartan är Sia Glass som har en glassbutik intill fabriken.

På andra sidan E6:an har man samlat bygdens lantbrukshistoria på Berte Museum och intill mjölkvarnen kan man övernatta på Berte Bed n’ Breakfast. Här sover man gott till Suseåns brusande fors. Sällskap får man av hästar och frigående höns.

Och för den som blir sugen på lax finns populära vägkrogen Laxbutiken vid nästa avfart på E6:an i norrgående riktning.

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?