1515

En gripen för attentatet i Dortmund

En person har gripits misstänkt för attentatet mot Dortmunds spelarbuss. Enligt tyska myndigheter handlar det sannolikt om ett terrordåd.
Nu höjs säkerheten inför kvällens Champions League-matcher.

Hittills har en person gripits för attacken i Dortmund. Ytterligare en person är misstänkt för att ha varit inblandad.

"Två misstänkta har identifierats. Deras lägenheter har genomsökts och en person har tills vidare gripits", säger Frauke Köhler, presstalesperson vid tyska åklagarmyndigheten, på en presskonferens.

Enligt åklagarmyndigheten finns båda de misstänka i "det islamistiska spektrat". Med anledning av dådets art, utgår utredarna från att det handlar om ett terrordåd.

"Den exakta motivbilden är dock fortfarande oklar", säger Köhler.

I närheten av den attackerade bussen hittades tre likalydande skrivelser som tar på sig dådet. Det är dock för tidigt att säga om texten, som bland annat kräver att tyska stridsflygplan ska dras tillbaka från Syrien och att den amerikanska flygbasen Ramstein i södra Tyskland ska stängas, är äkta.

"Vi har ännu inte slutgiltigt tagit ställning i den frågan", säger Köhler på pressträffen.

De tre sprängladdningarna som detonerade när bussen passerade var laddade med metallstift.

"Ett av dessa metallstift borrade sig in i huvudstödet till ett av sätena i bussen. Vi kan med andra ord tala om tur att det inte inträffade något värre", säger Frauke Köhler.

"Sprängladdningarna hade en sprängverkan på mer än 100 meter. Tändmekanismen och vilken typ av sprängmedel som användes håller på att undersökas".

Förbundskansler Angela Merkel är "förfärad" över det som hänt i Dortmund, enligt en talesperson.

"Man kan bara vara lättad över att följderna inte blev än värre, säger talespersonen och hyllar Dortmunds supportrar som erbjudit logi åt Monacos fans efter att matchen ställdes in under måndagen", rapporterar Reuters.

När laget samlades för den första träningen efter dådet sade Dortmunds vd Hans-Joachim Watzke att klubben inte tänker ge vika.

"I omklädningsrummet bad jag laget att visa för allmänheten att vi inte ger efter för terror", skriver Watzke på Twitter.

På träningen saknades den spanske försvararen Marc Bartra, som skadades av splitter i samband med explosionen.

"Det första han hörde var en kraftig smäll och en explosion. Sedan började han känna smärta i huvudet och i armen", säger spelarens pappa Jose Bartra till spansk tv.

Marc Bartra återhämtar sig nu efter en lyckad handledsoperation.

"Läkarna har varit noggranna och sade att det var ett enkelt benbrott och att han kommer att stanna kvar på sjukhuset ett par dagar, men att han sedan kan åka hem", säger Jose Bartra till spanska medier.

Även om man tvingades skjuta upp Champions League-kvartsfinalmatchen mellan Dortmund och Monaco till i kväll, säger Monacos vice ordförande Vadim Vasiljev att "fotbollen inte får tas som gisslan".

"Vi kommer att stå tillsammans med våra spelare för att komma över den här situationen. Fotbollen kommer att vara starkare än den här typen av fruktansvärda dåd. Matchen kommer att spelas i kväll", säger Vasiljev.

Säkerheten kommer att vara skärpt under kvällens match, med ett extra stort antal poliser på plats. Båda lagens hotell är också satta under polisbevakning. Det kommer även att vara höjd säkerhet kring Bayern Münchens hemmamatch mot Real Madrid.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?