1515

En gripen efter misstänkt rasistdåd i Italien

En 29-årig man har gripits efter att ha skjutit minst fyra afrikaner i den italienska staden Macerata. När mannen greps gjorde han fascisthälsning.

Attacken började runt klockan elva på förmiddagen, då den bilburne gärningsmannen öppnade eld mot två unga afrikanska migranter i Macerata, en småstad drygt 20 mil nordöst om Rom. En av dem skadades. Kort därpå sköts ytterligare en migrant och senare även en afrikansk kvinna, enligt italienska medier. Ett av offren har allvarliga skador, de övriga är utom fara, enligt polisen.

Uppgifterna om antalet offer går isär. Enligt nyhetsbyrån AFP, som hänvisar till italienska medier, skottskadades sammanlagt sex migranter.

Den 29-årige misstänkte gärningsmannen greps vid lunchtid. I samband med gripandet gjorde mannen – enligt Corriere della Sera en känd högerextremist från trakten – fascisthälsning och skrek "Leve Italien". I bilen han färdades i låg en pistol som 29-åringen misstänks ha använt under attacken.

"Nyheterna från Macerata gör mig förfärad och chockad. Vi måste få stopp på den här spiralen av hat och våld", säger Pietro Grasso, talman i senaten och partiledare för vänsterkoalitionen Fria och jämlika.

Dådet inträffar bara några dagar efter det att en 18-årig italiensk kvinna hittats styckmördad i samma stad. En nigeriansk man har gripits misstänkt för mordet, och politiker på den yttersta högerkanten har använt 18-åringens död som ett slagträ i invandringsdebatten. Matteo Salvini, ledare för främlingsfientliga Lega Nord, anklagar i ett inlägg på Facebook den italienska vänstern – sannolikt syftande på mitten-vänster-regeringen i Rom – för att ha blod på sina händer.

Om en månad går Italien till val och i den politiska debatten haglar förslagen om strypt invandring.

Lokala myndigheter varnade invånarna i Macerata för att vistas utomhus medan jakten på gärningsmannen fortfarande pågick. Uppmaningen hävdes senare.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?