Annons

En fjärdedel av Italiens befolkning i viruskarantän – ”en enda röra”

Den italienska regionen Lombardiet och flera storstäder sätts i karantän på grund av virusutbrottet, meddelade premiärminister Giuseppe Conte under natten mot söndag.

Lokalpolitiker ifrågasätter det hastiga beslutet, som påverkar över 15 miljoner människor i Italien.

Premiärminister Giuseppe Conte och finansminister Roberto Gualtieri.
Premiärminister Giuseppe Conte och finansminister Roberto Gualtieri.Foto:Andrew Medichini
Foto:Andrew Medichini

Hela den italienska regionen Lombardiet och 14 av landets provinser sätts i karantän fram till den 3 april. Bland annat omfattas Italiens näst största stad Milano, samt Venedig, Parma och Rimini.

Över 15 miljoner människor bor i de områden som sätts i karantän.

Tidigt på söndagsmorgonen meddelade premiärminister Giuseppe Conte på Twitter att han hade skrivit under det dekret som innebär mycket kraftiga begränsningar för resor in och ut ur stora områden av norra Italien.

”Det ska inte vara någon rörelse in eller ut i de här områdena, eller inom dem, förutom för arbetsrelaterade orsaker, nödsituationer eller hälsoskäl”, sade Conte på en presskonferens kort därpå. 

”Vi måste begränsa spridningen av viruset och förhindra att det blir för hög belastning på våra sjukhus.”

Enligt dekretet ska skidorter och spaanläggningar, gym och kasinon, liksom biografer, museum och andra kulturinrättningar hållas stängda. Barer och restauranger får hålla öppet, men måste säkerställa att alla gäster sitter med minst en meters mellanrum.

Skolorna och universitet i alla berörda områden hålls stängda under hela perioden och all semester har dragits tillbaka för sjukvårdspersonal, i samband med att trycket på den italienska sjukvården ökar allt mer.

Den som bryter restriktionerna riskerar böter och fängelse i upp till tre månader.

Regeringen skrev under dekretet endast timmar efter att ansvariga myndigheter meddelat den kraftigaste ökningen av nya antal smittade under ett dygn i landet sedan utbrottets början, med 1.200 nya bekräftade fall.

Men exakt hur regeringen ska se till att de nya restriktionerna hålls var ännu inte klarlagt på söndagsförmiddagen, då flyg både från Milano och Venedig fortsatt verkade fungera som normalt och tågbiljetter ännu såldes på stationerna.

Politiker i de berörda regionerna Lombardiet och Veneto verkar ha tagits på sängen av nattens beslut från premiärministern. Attilio Fontana, regionpresident i Lombardiet, säger att åtgärderna går i rätt riktning, men tilläger att de är ”en enda röra”.

Guvernören i Veneto, Luca Zaia, säger att de fick ta del av planen i sista minuten.

”Vi fick inte möjlighet att vara med och bestämma, och nu ombeds vi att ge vårt samtycke närmast omedelbart. Det är bokstavligen talat omöjligt.”

Elva byar med sammanlagt 50.000 invånare har sedan två veckor hållits i karantän i Italien, men den karantänen ska nu avslutas, berättade också Conte på presskonferensen. Han uppmanar dock samtliga med feber att stanna i sina hem, även om de inte har coronaviruset.

Minst 233 människor har avlidit till följd av virusutbrottet i Italien, en ökning med 36 fall sedan i fredags. På lördagen hade drygt 5.880 konstaterade fall av smittan registrerats i landet.

Italien är därmed det näst värst drabbade landet vad gäller dödlighet efter Kina.

”Vi kommer att vinna den här kampen om våra medborgare tar ansvar och ändrar sitt sätt att leva”, sade Angelo Borrelli, chef för Italiens institut för civilskydd vid en presskonferens på lördagen.

 

Läs mer: Italienska ambassadören: ”Det är som under ett krig”

Ennio Quirino Visconti skola i Rom stänger.
Ennio Quirino Visconti skola i Rom stänger.Foto:Andrew Medichini

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?