1515

En exportsuccé med driv

VÄRNAMO. Två små drivhjul har lagt grunden för teknikföretaget Bondtech som är årets Gasellvinnare i Jönköpings län. Martin Bondéus uppfinning, som ger bättre materialmatning i 3D-skrivaren, har blivit en global e-handelssuccé.

”Det lönar sig att bli frustrerad.”

FULLMATAT. Martin Bondéus, uppfinnare och grundare av Bondtech, har fått se sin uppgraderade materialmatare för 3D-skrivare bli en global exportsuccé.
FULLMATAT. Martin Bondéus, uppfinnare och grundare av Bondtech, har fått se sin uppgraderade materialmatare för 3D-skrivare bli en global exportsuccé.Foto:Jack Mikrut

I en företagspark utanför centrala Värnamo, tio minuter från E4, huserar Bondtech som utvecklar, tillverkar och säljer tillbehör online till 3D-skrivare.

Grundaren Martin Bondéus visar runt i lokalen där ljudvolymen avslöjar att det råder full aktivitet. 

Produktionen av komponenter som exempelvis drivhjul är automatiserad medan monteringen och testningen sker manuellt. Tomma hyllor i det egna lagret för plock och pack avslöjar att man arbetar för högtryck.

”Maskinerna går dygnet runt och då har vi även investerat i mer produktionskapacitet under pandemin. Allt som tillverkas levereras direkt till kund men när det är möjligt så vill vi kunna bygga upp ett lager”, säger Martin Bondéus.

Ett lager är bland annat önskvärt vid oväntade försäljningstoppar.

”När vi får en bra recension online så får vi omgående en försäljningsökning som vi måste hantera. Denna typ av temporär ökning kan vi inte ta höjd för mer än att försöka ha mer varor i lager”, säger han.

En utmaning under pandemin har varit den ökade sjukfrånvaron. 

”När personal blivit sjuk har vi som ägarfamilj stöttat upp i produktionen, det är den räddningsplanka vi har. Jag och min fru arbetade nätterna när ingen annan var på plats när vi hade covid”, säger Martin Bondéus.

Pandemiåret 2020 ökade företagets omsättning med en tredjedel till 32 Mkr och omsättningsprognosen för 2021 är 40 Mkr med 15 anställda.

Bondtechs storsäljare är en egenutvecklad materialmatare. Försäljningen sker via företagets webbshop och ett globalt återförsäljarnätverk med 170 återförsäljare i ett 50-tal länder. Stora marknader är USA och Tyskland. Exporten står för över 95 procent av företagets omsättning.

HANDARBETE. Hugo Andersson monterar Bondtechs materialmatare.
HANDARBETE. Hugo Andersson monterar Bondtechs materialmatare.Foto:Jack Mikrut

”Redan från starten var vår marknad internationell därför är hemsidan på engelska. Återförsäljarna, ofta näthandlare, har alla kontaktat oss om att få sälja Bondtechs produkter främst då till hobbyanvändare. Men trenden vi ser är att våra affärer går mer och mer mot industriella kunder som använder 3D skrivare i sina egna verksamheter”

Under Gasellundersökningens mätperiod 2017-2020 växte Bondtech med 275 procent. En bidragande orsak till den snabba tillväxten är att två av världens största tillverkare av 3D-skrivare valt Bondtech som leverantör.

”När tjeckiska Prusa valde vårt matarsystem till sina skrivare ökade våra volymer rejält och vi blev ett globalt varumärke. En annan viktig kund är kinesiska Raise3D som integrerat vår teknologi i sina skrivare”, säger Martin Bondéus.

Företaget växte fram ur Martin Bondéus frustration över dålig kvalitet på tillbehör till 3D-skrivare. Det började 2014 med en 3D-skrivare för hemmabruk till sonen. Och efter ett år av att ha arbetat kvällar, nätter och helger lanserades hans första matare och en egen webbshop.

”Hemma i garaget blev jag arg och frustrerad över att tillbehören på marknaden inte höll måttet. Jag utvecklade därför en materialmatare åt mig själv som fungerade mycket bättre”, säger Martin Bondéus.

”Men det var ju aldrig menat att det skulle bli så här stort.”

Han håller i sin hand två små drivhjul i härdat stål.

En rosa skapelse utskrivet i en 3D-skrivare.
En rosa skapelse utskrivet i en 3D-skrivare.Foto:jack Mikrut

”Detta är hjärtat i min uppfinning. Andra matare använder ett drivhjul medan jag kom på att det var bättre att använda två drivhjul.”

Martin Bondéus har arbetat större delen av sitt yrkesliv med teknik- och produktutveckling på olika företag i plastindustriklustret runt Anderstorp, bland annat Kinnarps. Så han hade både intresset, kompetensen och nätverket att omvandla sin frustration till en produkt och ett företag.

”Jag har alltid gillat att lösa problem och se det som en möjlighet i stället. Det intresset har jag haft med mig hela mitt yrkesliv.”

I början var det för dyrt att ta patent. Istället försökte Martin Bondéus ligga ett steg före med uppdateringar och nya produkter. Men i takt med att bolaget växt så har också piratkopieringen ökat.

”Vårt största problem i dag är kopior av våra produkter från Kina. Därför satsar vi på att skydda våra lösningar med både patent och registrera varumärken för andra generationen av våra produkter. Kopieringen hotar inte bara min familjs levebröd utan också jobben för våra anställda.”

Däremot lider man inte av komponentbrist som många andra företag eftersom man tillverkar sina egna komponenter och material har man tidigt säkrat upp. Så där andra fått leveransproblem har Bondtech kunnat gasa på. Och inom tre år ska man omsätta hundra miljoner kronor.

SNURR. Två små drivhjul som skapat en exportsuccé.
SNURR. Två små drivhjul som skapat en exportsuccé.Foto:Caroline Kiepels

”Vi kommer fortsätta ta fram bra produkter som efterfrågas på marknaden och som löser ett behov.”

Däremot är kompetensbristen ett problem som för många andra företag. En lösning har varit att samarbeta med Yrkeshögskolan i Värnamo.

”Det finns nu en tvåårig utbildning till att bli kvalificerad 3D-printtekniker. Studenterna praktiserar hos oss och vi har hittat riktiga guldkorn som vi kommer att anställa.”

Dessutom har man gjort sin första spin-out och tagit in riskkapital för att snabbt kunna skala upp verksamheten. I ett rum intill tillverkningen står två stora 3D-skrivare med Bondtechs materialmatare och skriver ut svarta timglasformade vaser i plast gjord av majsstärkelser.

”Vi har utvecklat teknologin för robusta industriella 3D-skrivare. Denna affär tror vi starkt på då branschen växer 30 procent per år. Vi har valt att starta ett nytt bolag som heter Rapid Dimension och låta Bondtech fortsätta fokusera på sitt segment av 3D-marknaden”, säger Martin Bondéus.

 

 


Innehåll från EKNAnnons

Så har EKN hjälpt svenska Exeger att växa

Exegers solcell Powerfoyle.
Exegers solcell Powerfoyle.

Exeger är ett svenskt bolag med en prisbelönt världsledande solcellsteknik som konverterar all ljusenergi till elektrisk energi – både inomhus och utomhus. Solcellen som kallas Powerfoyle kan se ut som läder, textil eller varför inte borstat stål. För att kunna växa har bolaget tagit hjälp av EKN – bland annat genom en Grön rörelsekreditgaranti.

Läs mer om EKN:s gröna lösningar här

När man säger solceller tänker de flesta nog på stora solkraftsparker eller 100 kvadratmeter på ett villatak. Men Exegers solcell Powerfoyle är något helt annat, framtagen för att på några kvadratcentimeter ladda våra vardagsprylar – oavsett var man befinner sig.

– Vår solcell är unik för att den kan finnas i produkter vi människor bryr oss om och behöver i vardagen. Det är görbart tack vare Powerfoyles olika designmöjligheter, och för att den laddar oavsett ljuskälla. Du har hela tiden tillgång till en grön energi genom ljuset runtomkring, både inomhus och utomhus, förklarar Exegers vd Giovanni Fili.

Giovanni Fili är vd för Exeger.
Giovanni Fili är vd för Exeger.

Att Powerfoyle går att böja och framställa i olika designvarianter gör att den kan integreras i praktiskt taget alla konsumentprodukter som behöver elektricitet. Och det är också precis så Exegers försäljning går till – genom samarbeten. Under 2021 har företaget gjort sina första fyra produktlanseringar tillsammans med framgångsrika företag inom olika områden. Dels världens första självladdande cykelhjälm, dels världens första självladdande hörlur. Hörlurar som ger ett obegränsat och miljövänligt användande.

EKN tar 80 procent av bankens risk

Exeger har samarbetat med statliga EKN i flera år. EKN finns till för att hjälpa svenska exportföretag, och redan tidigt i bolagsresan fick Exeger rådgivning av EKN. Och nu när Exeger behöver kapital till sin nya stora produktionsanläggning i Stockholm har EKN gått in och garanterat 80 procent av bankens risk genom en grön rörelsekreditgaranti.

– En finansieringslösning som denna från EKN öppnar givet upp större lånemöjligheterna från banker, säger Giovanni Fili.

”Irreversible tech”

Under pandemin har bolaget dessutom vunnit årets uppfinnare – ett pris som delas ut av European Patent Office – samt skalat upp och industrialiserat en ny teknisk plattform för Powerfoyle med 50 procent högre effekt inomhus. Med hjälp av EKN har nu Exeger säkrat finansiering för att inleda bygget av Europas största solcellsfabrik, och nu siktar bolaget framåt.

– Vi kommer att driva en ny standard inom konsumentelektronik. Bluetooth finns numera överallt, och precis så ser vi på resan med Powerfoyle. Det är en teknik som ingen kommer att kunna se sig utan när de väl börjat använda den – det kallar vi för irreversible tech, säger Giovanni Fili.

Läs mer om EKN:s gröna lösningar här

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?