Annons

En exportsuccé med driv

VÄRNAMO. Två små drivhjul har lagt grunden för teknikföretaget Bondtech som är årets Gasellvinnare i Jönköpings län. Martin Bondéus uppfinning, som ger bättre materialmatning i 3D-skrivaren, har blivit en global e-handelssuccé.

”Det lönar sig att bli frustrerad.”

FULLMATAT. Martin Bondéus, uppfinnare och grundare av Bondtech, har fått se sin uppgraderade materialmatare för 3D-skrivare bli en global exportsuccé.
FULLMATAT. Martin Bondéus, uppfinnare och grundare av Bondtech, har fått se sin uppgraderade materialmatare för 3D-skrivare bli en global exportsuccé.Foto:Jack Mikrut

I en företagspark utanför centrala Värnamo, tio minuter från E4, huserar Bondtech som utvecklar, tillverkar och säljer tillbehör online till 3D-skrivare.

Grundaren Martin Bondéus visar runt i lokalen där ljudvolymen avslöjar att det råder full aktivitet. 

Produktionen av komponenter som exempelvis drivhjul är automatiserad medan monteringen och testningen sker manuellt. Tomma hyllor i det egna lagret för plock och pack avslöjar att man arbetar för högtryck.

”Maskinerna går dygnet runt och då har vi även investerat i mer produktionskapacitet under pandemin. Allt som tillverkas levereras direkt till kund men när det är möjligt så vill vi kunna bygga upp ett lager”, säger Martin Bondéus.

Ett lager är bland annat önskvärt vid oväntade försäljningstoppar.

”När vi får en bra recension online så får vi omgående en försäljningsökning som vi måste hantera. Denna typ av temporär ökning kan vi inte ta höjd för mer än att försöka ha mer varor i lager”, säger han.

En utmaning under pandemin har varit den ökade sjukfrånvaron. 

”När personal blivit sjuk har vi som ägarfamilj stöttat upp i produktionen, det är den räddningsplanka vi har. Jag och min fru arbetade nätterna när ingen annan var på plats när vi hade covid”, säger Martin Bondéus.

Pandemiåret 2020 ökade företagets omsättning med en tredjedel till 32 Mkr och omsättningsprognosen för 2021 är 40 Mkr med 15 anställda.

Bondtechs storsäljare är en egenutvecklad materialmatare. Försäljningen sker via företagets webbshop och ett globalt återförsäljarnätverk med 170 återförsäljare i ett 50-tal länder. Stora marknader är USA och Tyskland. Exporten står för över 95 procent av företagets omsättning.

HANDARBETE. Hugo Andersson monterar Bondtechs materialmatare.
HANDARBETE. Hugo Andersson monterar Bondtechs materialmatare.Foto:Jack Mikrut

”Redan från starten var vår marknad internationell därför är hemsidan på engelska. Återförsäljarna, ofta näthandlare, har alla kontaktat oss om att få sälja Bondtechs produkter främst då till hobbyanvändare. Men trenden vi ser är att våra affärer går mer och mer mot industriella kunder som använder 3D skrivare i sina egna verksamheter”

Under Gasellundersökningens mätperiod 2017-2020 växte Bondtech med 275 procent. En bidragande orsak till den snabba tillväxten är att två av världens största tillverkare av 3D-skrivare valt Bondtech som leverantör.

”När tjeckiska Prusa valde vårt matarsystem till sina skrivare ökade våra volymer rejält och vi blev ett globalt varumärke. En annan viktig kund är kinesiska Raise3D som integrerat vår teknologi i sina skrivare”, säger Martin Bondéus.

Företaget växte fram ur Martin Bondéus frustration över dålig kvalitet på tillbehör till 3D-skrivare. Det började 2014 med en 3D-skrivare för hemmabruk till sonen. Och efter ett år av att ha arbetat kvällar, nätter och helger lanserades hans första matare och en egen webbshop.

”Hemma i garaget blev jag arg och frustrerad över att tillbehören på marknaden inte höll måttet. Jag utvecklade därför en materialmatare åt mig själv som fungerade mycket bättre”, säger Martin Bondéus.

”Men det var ju aldrig menat att det skulle bli så här stort.”

Han håller i sin hand två små drivhjul i härdat stål.

En rosa skapelse utskrivet i en 3D-skrivare.
En rosa skapelse utskrivet i en 3D-skrivare.Foto:jack Mikrut

”Detta är hjärtat i min uppfinning. Andra matare använder ett drivhjul medan jag kom på att det var bättre att använda två drivhjul.”

Martin Bondéus har arbetat större delen av sitt yrkesliv med teknik- och produktutveckling på olika företag i plastindustriklustret runt Anderstorp, bland annat Kinnarps. Så han hade både intresset, kompetensen och nätverket att omvandla sin frustration till en produkt och ett företag.

”Jag har alltid gillat att lösa problem och se det som en möjlighet i stället. Det intresset har jag haft med mig hela mitt yrkesliv.”

I början var det för dyrt att ta patent. Istället försökte Martin Bondéus ligga ett steg före med uppdateringar och nya produkter. Men i takt med att bolaget växt så har också piratkopieringen ökat.

”Vårt största problem i dag är kopior av våra produkter från Kina. Därför satsar vi på att skydda våra lösningar med både patent och registrera varumärken för andra generationen av våra produkter. Kopieringen hotar inte bara min familjs levebröd utan också jobben för våra anställda.”

Däremot lider man inte av komponentbrist som många andra företag eftersom man tillverkar sina egna komponenter och material har man tidigt säkrat upp. Så där andra fått leveransproblem har Bondtech kunnat gasa på. Och inom tre år ska man omsätta hundra miljoner kronor.

SNURR. Två små drivhjul som skapat en exportsuccé.
SNURR. Två små drivhjul som skapat en exportsuccé.Foto:Caroline Kiepels

”Vi kommer fortsätta ta fram bra produkter som efterfrågas på marknaden och som löser ett behov.”

Däremot är kompetensbristen ett problem som för många andra företag. En lösning har varit att samarbeta med Yrkeshögskolan i Värnamo.

”Det finns nu en tvåårig utbildning till att bli kvalificerad 3D-printtekniker. Studenterna praktiserar hos oss och vi har hittat riktiga guldkorn som vi kommer att anställa.”

Dessutom har man gjort sin första spin-out och tagit in riskkapital för att snabbt kunna skala upp verksamheten. I ett rum intill tillverkningen står två stora 3D-skrivare med Bondtechs materialmatare och skriver ut svarta timglasformade vaser i plast gjord av majsstärkelser.

”Vi har utvecklat teknologin för robusta industriella 3D-skrivare. Denna affär tror vi starkt på då branschen växer 30 procent per år. Vi har valt att starta ett nytt bolag som heter Rapid Dimension och låta Bondtech fortsätta fokusera på sitt segment av 3D-marknaden”, säger Martin Bondéus.

 

Innehåll från SileonAnnons

Banker behöver växla upp tempot när BNPL-marknaden växer

I takt med konsumenternas ökande efterfrågan på flexibla betaltjänster växer marknaden för Buy Now Pay Later (BNPL) snabbt runt om i världen. Samtidigt är det många banker som halkar efter i utvecklingen och riskerar att tappa marknadsandelar om de inte agerar fort.

– Vi ser att bolag som kan erbjuda BNPL-tjänster växer och tar marknadsandelar från retailbankernas kaka där konsumentkredit är en viktig del av verksamheten. Det här gör att alla internationella banker, inklusive de svenska, nu måste börja agera på konsumenternas förändrade köpbeteenden och efterfrågan, och också börja erbjuda BNPL-tjänster, menar David Larsson, vd på Sileon.  

Det pågår ett tydligt skifte på betal- och kreditmarknaden där de yngre generationerna styr efterfrågan på den digitala och flexibla upplevelsen som BNPL-lösningar tillför. Enligt en rapport från Insider Intelligence i februari 2022 väntas marknaden för BNPL-tjänster nå ett transaktionsvärde på 680 miljarder dollar globalt redan år 2025*. Det innebär en fördubbling av den marknadsstorlek man prognostiserade för några år sedan. För att hänga med i trenden bör man dock agera snabbt, något som kan vara utmanande för banker.

– Svårigheterna för bankerna är att möta den här utvecklingen själva, då många av dem sitter fast i gammal, komplex infrastruktur. Det gör att det krävs stora resurser och tunga IT-investeringar för bankerna om de själva internt ska bygga upp en BNPL-plattform, säger David Larsson. 

Kort ”time to market”

Svenska Sileon, som verkar på den internationella marknaden, erbjuder sina kunder en flexibel och innovativ BNPL-plattform. Genom plattformen kan banker få tillgång till en fullt skalbar BNPL-funktionalitet i egen regi. 

– En BNPL-tjänst måste vara flexibel och det måste gå snabbt att få ut erbjudandet till marknaden. Med vår modulära SaaS-lösning kan bankerna lansera sitt BNPL-erbjudande på endast några veckor. Vår tjänst är enkel att använda, fullt skalbar och går att anpassa med olika erbjudanden till olika kundgrupper på olika marknader och i olika länder, förklarar David Larsson. 

Till skillnad från att bygga en BNPL-plattform internt, blir det oftast betydligt snabbare, enklare och billigare för banker att använda Sileons SaaS-lösning. Då BNPL-tjänsten är fullständigt modulär kan Sileons kunder välja om de vill använda delar av den för att utöka sitt eget betalerbjudande eller satsa på en helhetslösning.

– Vi är ganska ensamma om det här erbjudandet på marknaden. Väljer man Sileon får man även en framtidssäkring på köpet, då vi ligger i framkant och ständigt utvecklar tjänsten för att hela tiden möta konsumenternas ständigt föränderliga behov. Våra kunder kan känna sig trygga i att det är det här vi kan och som vi alla verkligen brinner för, avslutar David Larsson.  

Om Sileon

Sileon är ett globalt fintech-bolag som erbjuder en innovativ SaaS-baserad Buy Now Pay Later (BNPL) funktionalitet till banker, långivare och fintechs. Med Sileons modulära SaaS-lösning får kunder snabbt tillgång till en skalbar, kostnadseffektiv och API-baserad BNPL plattform – i egen regi.

Läs mer här 

*Statistik från Insider Intelligence, publicerad 3 februari 2022

 

Mer från Sileon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sileon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera