Annons

En enda gäst på världens coronasäkraste restaurang

På en äng i Värmland har Linda Karlsson och Rasmus Persson öppnat en coronasäker restaurang under bar himmel. Bord för en i Ransäter är fullbokat hela sommaren.

Linda Karlsson skickar ut mat och dryck till kvällens enda gäst genom fönstret till köket.
Linda Karlsson skickar ut mat och dryck till kvällens enda gäst genom fönstret till köket.Foto:Jesper Frisk
Foto:Jesper Frisk
Foto:Jesper Frisk
Foto:Jesper Frisk

Ett bord. En stol. Mitt på en värmländsk sommaräng. Bord för en är en middagsupplevelse i avskildhet. Här finns ingen serveringspersonal och inga andra gäster. Maten skickas i en korg från restaurangkökets fönster.  

Det var när Linda Karlssons föräldrar kom på besök i deras hus i Ransäter som idén om en restaurang på åkern föddes. 

”Då hade man börjat prata lite om att hålla avstånd. Vi ville inte släppa in dem i huset, och de tyckte att vi var lite överdrivna. Jag dukade fint runt husknuten med linneduk och blommor, och då gick de med på att sätta sig.”

Linda Karlsson och Rasmus Persson skickade ut maten genom fönstret.

”Det blev ett sätt för dem att komma ut från lägenheten och slippa tänka på corona i två sekunder. Ett sätt att få känna att alla är som vanligt. Vi tänkte att man kanske skulle göra det tillgängligt för alla. Vi var också lite frustrerade över bilden av Sverige som spreds internationellt, att det bara är fulla uteserveringar överallt.”

I våras dukade de upp på ängen utanför sitt hus i Ransäter. Genom en egensnickrad anordning med en flätad korg på en linbana skickar de ner maten från köket på ovanvåningen till gästen på åkern. 

”Det är den enda coronasäkra restaurangen i världen, kan man säga. Vi hade dock inte räknat med att det skulle sprida sig så mycket utanför den här orten.” 

Ransäter ligger intill Klarälven i hjärtat av Värmland, orten är kanske mest känd som Tage Erlanders födelseplats. Här bor 114 personer, men nyheten om restaurangen har spridit sig långt utanför landets gränser och uppmärksammats av såväl BBC och CNN som Forbes.  

”Jag har lärt mig att om man ska få igenom en nyhet som inte är Stockholmsbaserad måste du göra det globalt”‚ säger Linda Karlsson.

Hon har bland annat en bakgrund inom pr och arbetar i dag på produktionsbolaget Munch, och sitter även i Publicistklubbens styrelse. Rasmus Persson arbetar som journalist, men började som kock och har bland annat arbetat på Sjömagasinet i Göteborg. 

Inspirationen till menyn kommer delvis från hans tid på restaurangen, delvis från Barcelona och hans farmors matbord i barndomens Ransäter.

Menyn är densamma hela sommaren och består av fyra serveringar. Drinken är gjord av Joel Söderbäck, som bland annat äger Tjoget och Positano på NK i Stockholm. Till varje servering kommer även en liten dikt.

”Tanken är att gästen ska få möjlighet att fundera kring vad vi gör här på jorden”‚ säger Linda Karlsson. 

Linda Karlsson vid restaurangens enda bord.
Linda Karlsson vid restaurangens enda bord.Foto:Jesper Frisk

En liten handsnickrad skylt ett stenkast från vägen avslöjar var restaurangen ligger, och gästen får följa ett rep för att komma fram till bordet. Sittningen varar i två, tre timmar. Skulle det regna erbjuds gästen att boka om, eller sitta under ett stort parasoll. 

”Det har varit väldigt fina upplevelser. Vi har rörts till tårar nästan varje gång vi pratat med en gäst som suttit här. Det var precis det vi hoppades på att vi skulle kunna ge. Det märks att de går in i sig själva.”

Restaurangbesökarna har mestadels varit män. Prislappen är valfri, gästen får själv välja hur mycket den vill betala för upplevelsen.

”Att boka Bord för en är något du gör för dig själv, och kvinnor är kanske lite sämre på att ta den tiden och göra något för sig själv. Det har varit många företagsledare, har vi förstått. Jag har själv varit chef, och vet att det kan vara väldigt ensamt. Man är van vid att möta sig själv. ”

Bokningsförfrågningar har kommit in från hela världen, men när tvåtimmarsrestriktionen fortfarande låg kvar bad Linda Karlsson och Rasmus Persson gäster som befann sig längre bort att boka senare i sommar. På grund av restriktionerna har gästerna främst varit från orten och regionen.

”Många vill ha ett bord för två. De tänker att de är den enda som kommer med frågan. Det är faktiskt vanligare att man vill ha ett bord för två än ett bord för en.”

Linda Karlsson och Rasmus Persson har redan expansionsplaner. 

”Intresset från kockar runt om i världen har varit stort och vi har fått in jättemycket ansökningar. Mitt mål är att starta upp tio bord till. Om corona är över nästa år vill jag ha bord för alla. Duka upp på hela ängen, och kanske göra ett långbord.” 

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?