Annons

En död i Jas-krasch

En stridspilot i södra Thailand dödades när ett Gripen-plan girade rätt ner i marken och exploderade i ett eldhav. Olyckan inträffade i samband med en uppvisning under firandet av "Barnens dag".

Ett Jas 39C under uppvisning i Sverige 2016.
Ett Jas 39C under uppvisning i Sverige 2016.Bild:TT

Det var vid halv tio-tiden på lördagsförmiddagen, lokal tid, som ett av Thailands Gripen-plan från svenska Saab visades upp i luften ovanför Hat Yai i Songkhla, rapporterar Bangkok Post. På videor från händelsen syns hur planet dundrar fram över uppvisningsområdet, för att sedan plötsligt svänga rakt ner mot marken och explodera vid nedslaget.

Hat Yais flygplats, där firandet ägde rum, stängdes efter kraschen. Orsaken till olyckan kommer att utredas.

Flygvapnet uppmanar på Facebook vittnen att inte dela videoklipp och bilder på händelsen av respekt för offrets familj.

Thailand har köpt tolv Gripen, ombyggda och moderniserade plan tidigare använda av Sveriges flygvapen. När de sista planen levererades 2013 signalerade Thailand att det kan finnas intresse av att köpa fler plan från Sverige.

En mindre olycka följde på flygkraschen, skriver Aftonbladet, då en brandbil på väg till olycksplatsen välte omkull.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?