Hoppa till innehållet

Annons

En av världens dyraste skulptörer på Stockholmsbesök

Moderna museet visar med start i dag lördag en stor utställning över Alberto Giacomettis konstnärskap. 

”Det har blivit allt svårare att göra den här typen av utställningar”, säger utställningens kurator Jo Widoff. 

Alberto Giacomettis verk ”Le Nez”, 1947-1949, ingår i utställningen.
Alberto Giacomettis verk ”Le Nez”, 1947-1949, ingår i utställningen.Foto: Estate of Alberto Giacometti
Moderna museets intendent Jo Widoff
Moderna museets intendent Jo WidoffFoto: Moderna Museet / Åsa Lundén

Under fyra år har Moderna museet arbetat med utställningen ”Giacometti - Ansikte mot ansikte” som pågår mellan den 10 oktober 2020 och 17 januari 2021. Moderna museets intendent Jo Widoff som arbetat med utställningen tillsammans med Christian Alandete från Fondation Giacometti i Paris berättar att arbetet varit krävande, inte minst när det kommer till att få tillstånd att låna alla dyrbara skulpturer. 

Alberto Giacometti (1901-1966)  är en av världens dyraste skulptörer, med priser över 800 miljoner kronor.  Verket ”L'Homme au doigt” (den pekande mannen) klubbades exempelvis för 1,2 miljarder kronor 2015 på Christies.  

”Med tanke på att hans verk har blivit så värdefulla har det blivit svårare att göra den här typen av utställningar. Museerna håller fast vid sina verk och det är svårare att få lånen. Det är kostsamt att transportera den här typen av sköra föremål från hela världen”, säger Jo Widoff. 

Att Moderna museet samarbetat med Fondation Giacometti i Paris, som sitter på den största samlingen verk av Giacometti, har varit till stor hjälp. 

I utställningen, som är en retrospektiv, visar Moderna museet även flera av hans gipsskulpturer.

”Dessa verk är en annan grej. Genom dem ser man hur han har arbetat. Man kommer närmare konstnären och man ser förlagan till verken som finns utspridda. Det känns roligt”, säger Jo Widoff.

”När man ser gipsskulpturerna förstår man också hans förhållande till äldre egyptisk eller sumerisk konst”, fortsätter hon. 

Moderna museet tar i sin utställning också fasta på att Giacometti var en skrivande konstnär. 

”Det är första gången som Giacometti lyfts in i litteraturen. Det är ny sak”, säger Jo Widoff. 

Museer sätter ljuset på hans relation till de franska författarna George Bataille och Jean Genet samt den irländske författaren Samuel Beckett. 

”Jean Genet var till exempel en person som lyfte fram människor och erfarenheter som existerar i samhällets marginaler. Han lyfte fram kriminella som arbetade på gatorna i 50-talets Paris och han skrev sin första dikt när han satt i fängelse. Genet och Giacometti delade viljan att visa på utsatthet och sårbarhet”, säger Jo Widoff.

Hon pekar till exempel på Giacomettis bräckliga kvinnofigurer som å ena sidan känns bräckliga men samtidigt visar på en närvaro och styrka. 

Senaste en retrospektiv över Giacometti visades i Sverige var för drygt tjugo år sedan, och då i Malmö. Kuratorn hoppas att utställningen blir en introduktion till en ny generation, konstnärer och publik som ännu inte mött hans verk. Ett femtontal verk har dessutom aldrig visats tidigare för en publik. 

”Han är älskad och intressant, inte minst intressant i den konstiga situation vi nu befinner oss i där vi pratar om existentialism och isolering. Mötet med verken kräver sin närvaro”, säger hon.  

 

Innehåll från RCO SecurityAnnons

Olika säkerhetsnivåer i samma byggnad – så löser offentlig sektor utmaningen

Stor geografisk spridning och många olika behov under samma tak. Det är några av utmaningarna när sjukhus, kommuner och myndigheter bygger sina larm- och passersystem. Därför är det viktigt att kunna anpassa säkerhetssystemen efter varje unik verksamhet. Och att skapa en bra balans mellan trygghet och tillgänglighet.

Extern länk: RCO Security AB erbjuder smarta och säkra lösningar för en trygg och smidig vardag – läs mer här

– Med ett flexibelt och skalbart passersystem kan du hantera alla tänkbara situationer och objektsstorlekar i en anläggning. Du kan även enkelt styra vilka som ska ha behörighet – i olika delar av fastigheten och vid olika tider på dygnet, säger Robert Lindgren som är försäljningschef på RCO Security.

Företaget utvecklar, tillverkar och säljer tjänster och produkter inom passer- och säkerhetssystem och har i dag ett av marknadens mest integrerade och flexibla system.

– Det är många som efterfrågar den flexibiliteten, framför allt myndigheter och offentliga verksamheter som ofta vill ha helt öppet i en del av fastigheten, medan de också vill ha helt låst på andra ställen.

Funktionalitet kopplat till kommuner

Det är med andra ord ingen slump att många kommuner, och även myndigheter och sjukhus, har valt RCO:s lösningar.

– Till exempel har kommuner utmaningar i och med att hotbilden mot politiker har ökat, vilket skapat en förhöjd säkerhetsrisk. Då måste delar av kommunhuset ha en mycket hög säkerhetsnivå, medan andra delar kan vara mer tillgängliga för att besökare ska kunna röra sig fritt där.

Robert Lindgren, försäljningschef på RCO Security.
Robert Lindgren, försäljningschef på RCO Security.

Båda säkerhetsnivåerna måste alltså kunna samsas under samma tak.

– Mycket av funktionaliteten i våra system är dessutom kopplad till just kommuners krav. Det är logiskt eftersom vi är ett svenskt företag och har anpassat våra system efter svenska behov.

Rätt personer vid rätt tillfälle

Behoven inom vården varierar också stort. Ett sjukhus som har öppet dygnet runt har helt andra krav än ett mindre äldreboende där besökare bara kan hälsa på dagtid.

– Sjukhusen har stora utmaningar eftersom de har en mängd olika rum och tusentals besökare och patienter som ska ha tillgång till olika ytor vid olika tillfällen. Då är det viktigt att kunna anpassa säkerheten efter varje verksamhets unika behov. Det kan vi göra tack vare att våra passersystem är skalbara och flexibla.

Samma sak gäller många myndigheter.

– Det handlar om att öppna upp myndigheter för rätt personer vid rätt tillfälle. Det vill säga att göra det möjligt att röra sig fritt och samtidigt få den trygghet som behövs genom att säkra upp för eventuella hotbilder.

– Tack vare vår systemuppbyggnad kan myndigheter och andra offentliga verksamheter med verksamhet på flera olika geografiska platser dessutom sköta all administration centralt.

Driver utvecklingen framåt

En annan fördel med RCO:s system är att de håller högsta säkerhetsklass samtidigt som de är lätta att installera, använda och anpassa. Genom att larm- och passersystemen kopplas samman är det dessutom enkelt för vanliga användare utan större kunskap att förstå vad som händer i byggnaden.

Visuella larmpaneler ger en fullständig översikt och styrning av larmanläggningen, inklusive inbrottslarm, driftslarm, dörrmiljöer och specifika larmområden. Det gör det möjligt att både öppna och blockera dörrar samt tidsinställa öppettider för dörrar i olika sektioner av byggnaden.

– Vi har generellt höga krav på säkerhet i Sverige och ligger långt framme utveckling globalt sett. Det ska vi fortsätta att göra och den utvecklingen vill vi vara med och driva, säger Robert Lindgren.

Extern länk: RCO Security AB erbjuder smarta och säkra lösningar för en trygg och smidig vardag – läs mer här

 

Mer från RCO Security

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RCO Security och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera