Annons

En av världens dyraste skulptörer på Stockholmsbesök

Moderna museet visar med start i dag lördag en stor utställning över Alberto Giacomettis konstnärskap. 

”Det har blivit allt svårare att göra den här typen av utställningar”, säger utställningens kurator Jo Widoff. 

Alberto Giacomettis verk ”Le Nez”, 1947-1949, ingår i utställningen.
Alberto Giacomettis verk ”Le Nez”, 1947-1949, ingår i utställningen.Foto:Estate of Alberto Giacometti
Moderna museets intendent Jo Widoff
Moderna museets intendent Jo WidoffFoto:Moderna Museet / Åsa Lundén

Under fyra år har Moderna museet arbetat med utställningen ”Giacometti - Ansikte mot ansikte” som pågår mellan den 10 oktober 2020 och 17 januari 2021. Moderna museets intendent Jo Widoff som arbetat med utställningen tillsammans med Christian Alandete från Fondation Giacometti i Paris berättar att arbetet varit krävande, inte minst när det kommer till att få tillstånd att låna alla dyrbara skulpturer. 

Alberto Giacometti (1901-1966)  är en av världens dyraste skulptörer, med priser över 800 miljoner kronor.  Verket ”L'Homme au doigt” (den pekande mannen) klubbades exempelvis för 1,2 miljarder kronor 2015 på Christies.  

”Med tanke på att hans verk har blivit så värdefulla har det blivit svårare att göra den här typen av utställningar. Museerna håller fast vid sina verk och det är svårare att få lånen. Det är kostsamt att transportera den här typen av sköra föremål från hela världen”, säger Jo Widoff. 

Att Moderna museet samarbetat med Fondation Giacometti i Paris, som sitter på den största samlingen verk av Giacometti, har varit till stor hjälp. 

I utställningen, som är en retrospektiv, visar Moderna museet även flera av hans gipsskulpturer.

”Dessa verk är en annan grej. Genom dem ser man hur han har arbetat. Man kommer närmare konstnären och man ser förlagan till verken som finns utspridda. Det känns roligt”, säger Jo Widoff.

”När man ser gipsskulpturerna förstår man också hans förhållande till äldre egyptisk eller sumerisk konst”, fortsätter hon. 

Moderna museet tar i sin utställning också fasta på att Giacometti var en skrivande konstnär. 

”Det är första gången som Giacometti lyfts in i litteraturen. Det är ny sak”, säger Jo Widoff. 

Museer sätter ljuset på hans relation till de franska författarna George Bataille och Jean Genet samt den irländske författaren Samuel Beckett. 

”Jean Genet var till exempel en person som lyfte fram människor och erfarenheter som existerar i samhällets marginaler. Han lyfte fram kriminella som arbetade på gatorna i 50-talets Paris och han skrev sin första dikt när han satt i fängelse. Genet och Giacometti delade viljan att visa på utsatthet och sårbarhet”, säger Jo Widoff.

Hon pekar till exempel på Giacomettis bräckliga kvinnofigurer som å ena sidan känns bräckliga men samtidigt visar på en närvaro och styrka. 

Senaste en retrospektiv över Giacometti visades i Sverige var för drygt tjugo år sedan, och då i Malmö. Kuratorn hoppas att utställningen blir en introduktion till en ny generation, konstnärer och publik som ännu inte mött hans verk. Ett femtontal verk har dessutom aldrig visats tidigare för en publik. 

”Han är älskad och intressant, inte minst intressant i den konstiga situation vi nu befinner oss i där vi pratar om existentialism och isolering. Mötet med verken kräver sin närvaro”, säger hon.  

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?