1515

En av Nordens största konstmässor tillbaka efter pandemin – kryptokonst nytt för i år

Efter ett och ett halvt års uppehåll är Market Art Fair, en av Nordens största konstmässor, tillbaka och nu i Liljevalchs nyutbyggda konsthall i Stockholm.

”Det ska bli spännande att få se vad för värld som vi öppnar upp till”, säger vd:n Sara Berner Bengtsson.

Sara Berner Bengtsson, vd för Market Art Fair.
Sara Berner Bengtsson, vd för Market Art Fair.Foto:Cornelia Jönsson

I helgen går konstmässan Market Art Fair av stapeln efter att, såsom så många andra mässor, ha tvingats till ett uppehåll på grund av pandemin. 

”Det som är positivt med pandemin är ju att vi har kunnat stanna upp och reflektera över vår verksamhet och att Liljevalchs har hunnit bli klar med sin utbyggnad, Liljevalchs+”, berättar Sara Berner Bengtsson som är nytillträdd vd för Market Art Fair. 

Market Art Fair är en årlig mässa som har nordisk samtidskonst i fokus. Sara Berner Bengtsson beskriver mässan som en mötesplats men även som en marknad. 35 olika gallerier kommer medverka i år och presentera verk av över 100 olika konstnärer. 

”Vi är nischade och lyfter fram det bästa av den nordiska konstscenen”, berättar Sara Berner Bengtsson. 

Samtliga deltagande gallerier måste passera genom nålsögat och godkännas av en urvalskommitté med ett antal etablerade namn i konstvärlden. I år består den av bland annat Lars Nittve, som tidigare varit överintendent på Moderna museet, Tate Modern i London och Louisiana i danska Humlebaek. 

Mässan vänder sig till allmänheten, konstsamlare och till alla som jobbar med konst professionellt. Nytt för i år är bland annat att Market Art Fair, som första svenska mässa, erbjuder kryptobaserad NFT-konst.

”Vi samlar allmänheten, beslutsfattare och makthavare i ett möte med konst där de kan få ta ställning, mötas och ta upp viktiga frågor. Det är unikt eftersom att det inte finns så många sådana mötesrum,” säger Sara Berner Bengtsson.

Sara Berner Bengtson ser fram emot att få öppna upp dörrarna. Hon har bland annat varit med och startat upp finska Galerie Forsbloms filial i Stockholm 2016 och även basat för denna under de senaste två åren. På meritlistan finns även att hon har varit ordförande för branschorganisationen Svenska Galleriförbundet. 

Sara Berner Bengtsson.
Sara Berner Bengtsson.Foto:Cornelia Jönsson

”Det som är så fint med konst att man inte behöver äga den för att kunna njuta av och uppskatta den. En mässa är en enorm mötesplats för alla aktörer inom konsten. Man behöver bara köpa en entrébiljett för att få njuta av den.”  

Sara Berner Bengtsson markerar tydligt att nordisk konst har en stark ställning på den internationella marknaden. 

”Det är viktigt att vi förstår att nordisk konst är relevant internationellt. Norden är en attraktiv region, det finns en nyfikenhet kring att upptäcka nordisk konst, vi har nordiska konstnärer som är attraktiva och vars verk säljs för storbelopp”, säger hon.

På frågan om hur framtida konstmässor kommer att se ut spår Sara Berner Bengtsson att det kommer bli ett större fokus på hållbarhet, men även ett större lokalt eller regionalt fokus för att många människors har ändrat sina vanor efter pandemin. Att man helt enkelt har lärt sig att uppskatta det lokala mer efter en lång tid av att inte ha kunnat resa.

”Det finns så mycket potential för Market Art Fair. Konstvärlden kan vara väldigt statisk och de stora mässorna har varit stora länge, men vad händer nu efter pandemin?”

Framtidsvisionen för Market Art Fair är att lyfta upp den nordiska konstscenen ännu mer internationellt. 

”Det är klart att Sverige ska ha en jättebra mässa, vi ligger ju i framkant i så många andra branscher. Jag skulle vilja se det här som det långsiktiga målet”, säger Sara Berner Bengtsson 

Mässan drar igång officiellt på fredag för inbjudna gäster, men öppnar på lördag för allmänheten. 

 

 


Innehåll från Geras SolutionsAnnons

Ny svensk teknik ger tidigare och säkrare diagnoser för patienter med Alzheimer och andra demenssjukdomar

En ny digital teknik för enklare och mer träffsäker diagnostik av demenssjukdomar har utvecklats av det svenska start-up bolaget Geras Solutions. 

Tekniken är tänkt att på sikt komplettera och kanske även ersätta delar av läkarledda minnesutredningar. 

Marknaden beräknas vara värd miljardbelopp.

Det genomförs årligen tiotusentals minnesutredningar runt om i Sverige. De sker helt manuellt med olika former av neuropsykologiska tester. 

Flertalet sker inom primärvården med både bristande resurser och lägre grad av specialistkompetens. 

I takt med en åldrande befolkning förväntas också allt fler vilja genomgå en minnesutredning.

Svenska start-up bolaget Geras Solutions har nu utvecklat en digital plattform för både bättre och snabbare diagnostik. Patienter kan med stöd av anhöriga genomföra stora delar av en minnesutredning med hjälp av läsplatta eller smartphone. 

Artificiell intelligens analyserar sedan hur testet genomförs, sammanställer resultaten från en stor mängd data och presenterar det på ett sätt som underlättar för läkaren att sätta rätt diagnos.

– Vi vet att många inte får del av ordentliga minnesutredningar. Genom att dra nytta av ny teknik och den senaste forskningen kan vi bidra inom ett område där behoven är väldigt stora, säger Rickard Forsman, VD på Geras Solutions.

Öppnar nu också digital minnesmottagning 

Nu öppnar företaget också appen ”Minnesmottagningen” direkt till allmänheten. Det blir världens första digitala minnesmottagning dit privatpersoner kan vända sig direkt för att få en initial digital utredning av minne och hjärnans andra funktioner. 

Det blir ett enkelt sätt få lära sig mer om sin hjärnhälsa.

– Vi vet att många har svårt att närma sig sjukvården för en ordentlig utredning när det finns oro för kognitiva sjukdomar och demens. Det kan vara skönt att få göra ett test av minne och andra kognitiva funktioner i en lugn och trygg hemmiljö istället, säger dr. Johan Sundelöf, Medicinskt ansvarig, Geras Solutions.

Marknaden enbart för minnesutredningar uppskattas till 70 miljarder kronor globalt. I Sverige uppskattas marknaden till 500 miljoner.

Om Geras Solutions

Bolaget är baserat i Stockholm och grundades 2016 baserat på idéer sprungna ur drottning Silvias stiftelse, Silviahemmet. 

Utgångspunkten var att dra nytta av ny teknik för att modernisera vården inom kognitiva sjukdomar och demens. 

Det kognitiva testet har testats kliniskt vid Kognitiva Mottagningen på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och utvärderas nu av ett antal regioner för att på sikt kunna breddinföras. 

Läs mer på: www.gerassolutions.com 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Geras Solutions och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?