En av fem svenskar vill att staten tar ansvaret vid arbetslöshet

En av fem svenskar anser att de själva har ett begränsat ansvar för sin ekonomiska situation vid arbetslöshet eller sjukdom. Det visar en färsk undersökning som försäkringsbolaget Bliwa beställt från Sifo. 

Foto:TT

Av de personer som anser att de endast har ett begränsat ansvar för sin ekonomiska situation vid arbetslöshet eller sjukdom tycker att det största ansvaret ligger hos staten.

Syftet med undersökningen var att ta reda på hur den arbetsföra befolkningen mellan 20 och 70 år ser på sin trygghet. Totalt har 1.500 personer deltagit.

Resultatet visar att svenskar har olika uppfattning om vem som ansvarar för den egna ekonomin vid sjukdom eller arbetslöshet. Knappt 50 procent av de tillfrågade uppgav att de själva har ansvaret för sin egen ekonomi, medan en fjärdedel tycker att ansvaret är litet eller begränsat, och att ansvaret istället faller på staten.

Gruppen som hävdar att ansvaret främst ligger hos staten är överlag sämre försäkrade än andra grupper och personerna upplever även att man har dålig koll på i vilka situationer de försäkringar man har ger ett skydd, framgår det i pressmeddelandet.

”Samtidigt som a-kassan är relativt låg och sjukförsäkringen urholkas lever många kvar med en tro på att staten tar hand om den som hamnar i en svår ekonomisk situation. Så är det inte i dag. Här har hela samhället ett stort gemensamt ansvar att utbilda och informera”, skriver analyschefen Peter Nylund på Bliwa, i pressmeddelandet.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?