1515
Annons

Empir minskade omsättningen

Empirs nettoomsättning uppgick till 48,4 miljoner kronor (62,8) och rörelseresultatet blev -22,3 miljoner kronor (-5,2) under det fjärde kvartalet 2020.

Rörelseresultatet exklusive goodwillnedskrivning uppgick till -3,6 miljoner kronor (3,6)

Resultat efter skatt blev -24,6 miljoner kronor (-3,0), med ett resultat per aktie om -4:32 kronor (-0:43).

Empirs styrelse föreslår årsstämman att utdelning lämnas med 0:65 kronor per aktie.

”Under 2020 har vi fokuserat på att renodla och koncentrera koncernen i de två underkoncerner som skapades genom omorganisationen under slutet av 2019. Omvärlden är fortsatt mycket osäker, framför allt i återkomsten till ett normalläge för affärer och investeringar i samhället i stort. Detta verkar inte ske innan hösten 2021. Vi känner dock fortsatt tillförsikt i Empirs möjligheter att hantera de flesta situationer vi kan föreställa oss”, kommenterar vd Lars Save.

Rejält korrfel i Sectras rapport – aktien föll tungt

Foto:Jesper Frisk

Sectra-aktien föll kraftigt på fredagen efter att ha rättat bokslutsrapporten som släpptes tidigare i veckan. Den organiska tillväxten var inte ens hälften av vad man uppgav i rapporten, framkom i rättelsen.

Det Linköpingsbaserade medicinteknik- och it-säkerhetsföretaget Sectra har haft ett motigt börsår hittills i år och fram till den bokslutsrapport som släpptes i onsdags. Aktien hade backat nästan 22 procent fram till dess.

Rapporten fick dock fart på aktien. I den redovisades en klart starkare organisk tillväxt än vad marknaden synbarligen hade förväntat sig (några Infrontestimat sammanställs inte för bolaget). Omsättningen steg med hela 23,8 procent valutajusterat under kvartalet, som spänner över februari till april, enligt onsdagsbeskedet. Aktien lyfte med 7,4 procent, från 575 till 617 kronor.

Beskedet fick tummen upp även i analytikerled. På torsdagen höjde Danske Bank sin riktkurs för Sectra-aktien, som man har köpråd på, från 719 till 727 kronor. Carnegie, som har säljråd, såg sig också tvungen att justera upp sin värdering något och höjde riktkursen från 500 till 515 kronor enligt vad nyhetsbyrån PLX rapporterade på fredagsmorgonen.

Kort därpå, före fredagens börsöppning, släppte Sectra beskedet som fick aktien på fall: uppgifterna om den organiska tillväxten var fel. I stället för den 23,8-procentiga valutajusterade tillväxten handlade det om en omsättning som visserligen steg kraftigt, men med den klart mer beskedliga takten 10,4 procent – inte ens hälften av den i onsdags rapporterade takten, således.

Sectra-aktien föll 5,5 procent på fredagen, från torsdagens stängningskurs på 616 kronor till 582 kronor, och hörde till de sämsta storbolagsaktierna på en börs som samtidigt rörde sig sidledes. Kurstappet motsvarar ett 1,2 miljarder kronor lägre börsvärde.

Di har sökt bolaget för en kommentar.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera