Emirates köper Airbus-plan – Saab leverantör

Flygbolaget Emirates har beställt 36 Airbus A380-flygplan, som Saab är leverantör av vingbalkar åt.

Det framgår av pressmeddelanden från Emirates och Airbus i kombination med uppgift från Saab till Nyhetsbyrån Direkt om vad den svenska flygkoncernen i dag levererar åt flygplanen i fråga.

Ordervärdet är 16 miljarder dollar, motsvarande cirka 3,6 miljarder kronor per plan, och av de 36 planen är 20 verkligen beställda medan Emirates har option på återstoden.

Leverans ska ske från år 2020 och framåt, och innebär om alla levereras att Emirates A380-flotta växer från dagens 101 flygplan till 178 (det vill säga 77 ytterligare plan, eftersom bolaget utöver de 36 på torsdagen aviserade planen sedan tidigare har beställt 41 plan).

I måndags sade Airbus chefssäljare John Leahy vid en konferens i Paris att A380-produktionen skulle behöva läggas ned om Emirates inte lade någon beställning.

På torsdagen säger han, i pressmeddelandet om Emiratesbeställningen, att Airbus nu kommer att fortsätta bygga planet under åtminstone tio år till.

Någon omedelbar lättnadsreaktion från underleverantören Saab syns dock inte: Saabs presschef Ann Wolgers tar fasta på att både Emirates och Airbus i sina pressmeddelanden om affären betecknar den som på avtalsförklaringsstadiet - ett MOU, memorandum of understanding, vilket med Ann Wolgers syn är ett "tentativt kontrakt" - och avstår därför från vidare kommentarer.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?