Embraer: Boeing har felaktigt dragit sig ur jätteaffären

Boeing har felaktigt avbrutit överenskommelsen om ett så kallat joint venture-bolag med Embraer, det hävdar den brasilianska flygtillverkaren som nu ska söka ersättning från Boeing.

Foto:SeongJoon Cho

Boeing och Embraer inledde samtalen under den senare delen av 2017. Sedan dess har Boeings balansräkning förändrats drastiskt, problemen med Max 737 har kostat bolaget minst 19 miljarder dollar.

Boeing avbröt förhandlingarna eftersom bolaget ansåg att Embraer inte tillmötesgått villkoren för överenskommelsen, men utan att gå in på några detaljer.

Men enligt Embraer har inte Boeing haft rätt att bryta överenskommelsen och bolaget kommer söka ersättning från Boeing. Enligt Bloomberg hotas Boeing av böter på 100 miljoner dollar för att ha avbrutit överenskommelsen. Maxstraffet för Embraer är enligt nyhetsbyrån 75 miljoner dollar.

Men jämfört med de 4,2 miljarder dollar som Boeing skulle betala framstår det som ett billigt straff. Särskilt med tanke på att Embraers börsvärde har fallit till under 1,1 miljarder dollar, alltså cirka en fjärdedel av vad Boeing skulle betala bara för den kommersiella jetflygplansenheten.

Samtidigt har coronapandemin lagt sig som en våt filt över flygbranschen. Boeings vd har bland annat varnat sina anställda för att bolaget måste anpassa sig efter ”en ny verklighet” i spåren av coronapandemin.

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?