1515
Annons

Elva börsbolag som helt saknar kvinnor i styrelsen

Elva börsbolag saknar fortfarande helt och hållet kvinnor i styrelsen, enligt siffror från Allbright.

”Man undrar vilken verklighet de befinner sig i”, säger Amanda Lundeteg, vd på stiftelsen.

Foto:ERIK MÅRTENSSON / TT

Att börsbolag helt kan sakna kvinnor i styrelsen år 2020 är i allra högsta grad anmärkningsvärt, anser Amanda Lundeteg. 

”Det är fortfarande många bolag som inte har jämställda styrelser men det här är de största bovarna som inte har en enda kvinna. Man undrar vilken verklighet ägarna och valberedningarna befinner sig i”, säger hon.

Amanda Lundeteg ställer sig frågan om de helt har missat alla de studier som visar att jämställdhet och lönsamhet hänger ihop. 

”Studierna visar att likriktning försämrar innovationer och att likriktade team blir sämre på att ta tillvara kundgruppens perspektiv. Dessutom framstår de som väldigt omoderna och riskerar att få svårt att både rekrytera och behålla talanger”, säger hon.

Modeföretaget RNB COALA +2,66% Dagens utveckling Retail and Brands som äger butikskedjorna Brothers och Polarn och Pyret är ett av de elva bolagen utan en kvinna i styrelsen. Bolaget saknar dessutom kvinnor i ledningsgruppen, enligt bolagets hemsida.

”I samband med årsstämman 2019 valde två kvinnliga ledamöter att avgå, av skäl jag inte går in på. Valberedningen gjorde då ett ordentligt jobb med att försöka få in ytterligare kvinnor, tyvärr utan framgång”, säger Lars Ericson, ordförande i RNB:s valberedning och vd för Konsumentföreningen Stockholm, RNB:s största ägare. 

Liksom klädhandeln i stort slog coronapandemin hårt mot RNB, vilket ledde till en rekonstruktion av verksamheten som avlutades först i november 2020.

”Det gjorde det svårt att få in någon över huvud taget. Inför stämman i år kommer valberedningen att ha samma ambition som tidigare: en balanserad styrelse med flera olika perspektiv”, säger Lars Ericson.

Enligt Amanda Lundeteg tappade det svenska näringslivets jämställdhetsarbete fart när hotet om kvotering skrotades 2017. Den rödgröna regeringens förslag då innebar att minst 40 procent av styrelseposterna i börsbolagen skulle innehas av kvinnor senast 2019, men förslaget röstades ned av oppositionen redan i civilutskottet.

”Näringslivet har slagit av på takten och riskerar att framstå som ögontjänare. Man jobbade med den här frågan när kvoteringshotet fanns, men slappnade av så fort det försvann. Det är nästan ironiskt att man är emot kvotering men inte jobbar med frågan”, säger hon.

Men förra jämställdhetsministern Åsa Lindhagen öppnade i fjol i den här tidningen för att lyfta upp kvoteringslagen igen.

”Det är de här bolagen som får bära hundhuvudet om kvoteringslagen skulle bli verklighet och då får de skylla sig själva”, säger hon och lägger till.

”Men det kanske är det de här bolagen är ute efter, att tvinga fram en kvoteringslag.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?