1515

Eltel dumpar förlustverksamhet

Eltel, som bygger och underhåller kraftnät, säljer verksamheten Power Transmission International (PTI) till Encomm Sweden för en krona.

Det framgår av ett pressmeddelande publicerat strax efter börsens stängning på måndagen.

Encomm Sweden beskrivs som ett nybildat svenskt bolag som ägs av den kenyanska industriella ägaren Encomm Ltd och dess svenska partner Swede Energy Power Solutions AB.

Affären väntas påverka Eltels rörelseresultat före nedskrivningar (ebita) under det tredje och fjärde kvartalet i år med totalt minus 9 miljoner euro.

"Eltel uppskattar att den maximala negativa påverkan på kassaflödet kommer att vara cirka 20 miljoner euro och att merparten kommer att redovisas under återstoden av 2017", heter det i pressmeddelandet.

I maj uppskatte Eltel att avvecklingskostnaden för verksamheten, som är förlustbringande och ligger utanför kärnverksamheten, skulle uppgå till cirka 40 miljoner euro. Under förstas halvåret 2017 uppgick dessa kostnader till totalt 26,4 miljoner euro, och den totala finansiella effekten av avyttringen beräknas därmed bli lägre än den estimerade avvecklingskostnaden om 40 miljoner euro.

"Försäljningen förväntas därmed vara ett fördelaktigare alternativ för alla intressenter jämfört med den nuvarande avvecklingsplanen", avslutar Eltel pressmeddelandet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?