1515
Annons

Elstrulet på Gotland kostar Cementa mångmiljonbelopp

Den osäkra strömförsörjningen till Gotland kan hindra nya företagsetableringar på ön.

Cementas chef på Gotland ser hinder för utveckling framöver.

"Att fråga sig om man kan etablera en verksamhet här är helt rimligt och relevant efter det som hänt", säger Fred Grönwall, platschef för Cementa på Gotland.

Under sommaren har Vattenfall reparerat elanläggningen på Gotland, och det har resulterat i stora problem med elavbrott. Prövade gotlänningar har fått stå ut med massor av kortare och längre strömavbrott, och företagare har missat intäkter då de inte kunnat driva sin verksamhet.

Enligt en genomgång som Sveriges Radio P4 Gotland har gjort har också elförsörjningen varit sämre än genomsnittet i landet även innan reparationen. Samtidigt har gotlänningarnas elavgifter varit högre. Enligt det gotländska elnätsföretaget Geab:s vd beror detta på att nätet på ön är sårbart med bara två strömkablar från fastlandet, samtidigt som det funnits stora behov av upprustning.

För Gotlands största industri, Cementa i Slite med 430 anställda, har alla avbrott nu i sommar inneburit enorma förluster.

"Vi har haft tio miljoner kronor i direkta kostnader då maskiner och utrustning förstörts, och så omkring 20 miljoner till i produktionsbortfall", säger Fred Grönwall.

Varje liten sekunds avbrott i energiförsörjningen innebär stora problem för en processindustri som Cementa, berättar han.

"Det tar upp till ett dygn att starta igen."

Alla avbrott har resulterat i att det blivit brist på cement, men Cementa har försökt tillgodose alla behov genom att köra runt cement med bilar och fartyg över hela landet.

Nu förhandlar Cementa med Vattenfall och dess gotländska dotterbolag Geab om skadestånd, och han är säker på att komma fram till en lösning.

Men erfarenheterna av det som hänt i sommar är bekymmersamma, tycker Fred Grönwall.

"Vi ligger där vi ligger, och vi har investerat sex, sju miljarder kronor i verksamheten här. Det finns unika förutsättningar för oss just här, med hamnen och rätt råvara nära. Men det är klart att man börjar ställa sig rent existentiella frågor, vågar man expandera?"

Cementa, som använder nästan hälften av all ström på Gotland, har en plan för hur varan ska kunna framställas mer klimatsmart. Fast efter sommarens elavbrott finns anledning att tänka till en extra gång vad gäller det, berättar Grönwall.

"Vi har tittat på att elektrifiera våra processer för att bli koldioxidneutrala. Men då blir vi ännu mer beroende av el, vi kommer att behöva tio gånger mer el än i dag. Det är ytterligare en dimension av det som hänt."

Han är kritisk till hur planeringen och genomförandet av reparationen gått till.

"Vad kan det privata näringslivet förvänta sig av staten år 2018? Det här handlar om brister i grundläggande infrastruktur. Det här hade kunnat undvikas, det har varit en eftersatt infrastruktur under decennier", säger Grönwall.

Innehåll från Nord SecurityAnnons

Därför ska du aldrig använda jobbdatorn privat

Ett företag behöver ha kontroll över sina enheter och användare. När allt fler arbetar på distans behöver ett företagsVPN implementeras – och de anställda förstå riskerna med att surfa privat på sina jobbenheter.

– Med två olika VPN kan både företagssäkerhet och personlig integritet hos de anställda bevaras, säger Adrianus Warmenhoven, Defensive Strategist på NordVPN.

Antalet cyberattacker ökar i genomsnitt med 30 procent varje år. Det visar studier som också konstaterar att var tredje internetanvändare, 142 miljoner människor, använder VPN-tjänster för att få större frihet och samtidigt öka sin integritet och säkerhet på nätet. Ett VPN skickar datatrafiken via en krypterad tunnel och bidrar bland annat till anonymitet och skydd från hackare. Det möjliggör även för personer på olika ställen i världen att säkert arbeta i samma nätverk och ger användaren potential att få åtkomst till onlinetjänster som annars hade blockerats. I dag har ledande VPN-leverantörer som exempelvis NordVPN tänjt på gränserna för vad ett VPN egentligen är, genom att addera funktioner för skydd mot skadlig kod.

Då hackers använder andra metoder för att komma åt företag än privatpersoner behövs dock olika typer av VPN för att säkerställa användarens säkerhet – och gör du privata ärenden på din företagsenhet kan både du och företaget påverkas negativt.

Använder alltid skyddade uppkopplingar

Adrianus Warmenhoven arbetar som Defensive Strategist på NordVPN, en av världens mest avancerade VPN-tjänster. Den används av miljontals internetanvändare över hela världen och garanterar integritet utan spårning. Adrianus är specialiserad på konsumenternas cybersäkerhet och cybersäkerhet i vardagen och berättar att han själv aldrig skulle använda oskyddade uppkopplingar, varken privat eller i jobbet.

– För mig är den personliga integriteten alldeles för viktig – jag är fullt medveten om hur enkelt information och uppgifter om mig annars kan spridas till andra.

Sedan pandemin har Adrianus, så som många andra, arbetat mer på distans. I dag använder han två VPN – ett till företagsenheterna och ett till sin privata mobil och telefon – något han konstaterar att alla som värnar om säkerhet och sitt privatliv borde ha.

– När allt fler anställer arbetskraft remote eller arbetar från hybridkontor suddas gränsen mellan arbete och privatliv lätt ut. Att använda samma enhet både under och efter arbetstid kan dock vara mer riskabelt än man tror, både för användaren och företaget. Företag loggar det som sker på sina enheter, vilket innebär att ditt surfande inte är så privat som du tror.

”Hackers har olika intressen”

Carlos Salas arbetar som Engineering Manager på NordLayer, en adaptiv säkerhetslösning för nätverksåtkomst för företag. Han håller med om att företagen arbetar hårt för att skydda sin information och ha kontroll över sina enheter och användare.

– Till skillnad från ett privat VPN är företagens nätverkslösningar främst avsedda för att skydda företagets integritet, inte individens. När de anställda tar med sina enheter hem försvinner en del av den kontrollen; program som inte hör hemma i arbetet kanske laddas ner och gör företaget mer sårbart för intrångsförsök.

Carlos berättar att hackers har olika intresse för företag och privatpersoner. De som vill komma åt dig som privatperson försöker få tillgång till bankdetaljer eller andra uppgifter om dig som person – och Adrianus konstaterar att hackers som är ute efter företagsinformation ofta struntar i det som har med privatpersonen att göra. 

– Om du använder din jobbdator när du surfar hemifrån blandas världarna ihop och du öppnar upp säkerhetsdörrar som hackers annars inte hade brytt sig om att titta på. Genom att ha ett VPN på din privata dator även när du arbetar hemifrån säkerställer du att du får behålla din integritet och att företaget kan fortsätta växa.

Om Nord Security:

NordVPN är världens mest avancerade VPN-tjänsteleverantör och används av miljontals internetanvändare världen över. NordVPN erbjuder dubbel VPN-kryptering och Onion Over VPN och garanterar integritet med noll spårning. En av de viktigaste funktionerna i produkten är Threat Protection, som blockerar skadliga webbplatser, skadlig kod, spårare och annonser.

NordLayer skapades av NordVPN:s ingenjörer för specifika företagsbehov. NordLayer är en adaptiv säkerhetslösning för nätverksåtkomst för företag. Den hjälper organisationer av alla storlekar att uppfylla skalnings- och integrationsutmaningar. NordLayer rör sig mot ett ständigt utvecklande SASE-ekosystem och är snabbt och enkelt att implementera med befintlig infrastruktur, är hårdvarufri och utformad för skalning.

Både NordVPN och NordLayer är en del av Nord Security, hemvist för avancerade cybersäkerhetslösningar. 

Läs mer på nordvpn.com/sv 

Läs mer på nordlayer.com 

 

Mer från Nord Security

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nord Security och ej en artikel av Dagens industri

Lundin Mining meddelar dödsfall i Neves Corvo-gruvan

Gruvbolaget Lundin Mining meddelar att en anställd hos en materialhanteringsentreprenör har avlidit i bolagets Neves Corvo-gruva, Portugal, under fredagskvällen.

Händelsen beskrivs av Lundin Mining som en ”isolerad incident under jorden” som inträffade när personen körde en del av en mobil utrustning.

”Det är med djup sorg som vi rapporterar den tragiska förlusten av en entreprenörskollega. Våra tankar går till familjen, vännerna och vårt Neves Corvo-team i denna svåra tid. Säkerheten för våra anställda och entreprenörer är fortfarande vår högsta prioritet”, säger Lundin Minings vd Peter Rockandel enligt pressmeddelandet.

Relevanta tillsynsmyndigheter har underrättats och verksamheten i gruvan har tillfälligt avbrutits, skriver Lundin Mining vidare.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera