1515

Elstrulet på Gotland kostar Cementa mångmiljonbelopp

Den osäkra strömförsörjningen till Gotland kan hindra nya företagsetableringar på ön.

Cementas chef på Gotland ser hinder för utveckling framöver.

"Att fråga sig om man kan etablera en verksamhet här är helt rimligt och relevant efter det som hänt", säger Fred Grönwall, platschef för Cementa på Gotland.

Under sommaren har Vattenfall reparerat elanläggningen på Gotland, och det har resulterat i stora problem med elavbrott. Prövade gotlänningar har fått stå ut med massor av kortare och längre strömavbrott, och företagare har missat intäkter då de inte kunnat driva sin verksamhet.

Enligt en genomgång som Sveriges Radio P4 Gotland har gjort har också elförsörjningen varit sämre än genomsnittet i landet även innan reparationen. Samtidigt har gotlänningarnas elavgifter varit högre. Enligt det gotländska elnätsföretaget Geab:s vd beror detta på att nätet på ön är sårbart med bara två strömkablar från fastlandet, samtidigt som det funnits stora behov av upprustning.

För Gotlands största industri, Cementa i Slite med 430 anställda, har alla avbrott nu i sommar inneburit enorma förluster.

"Vi har haft tio miljoner kronor i direkta kostnader då maskiner och utrustning förstörts, och så omkring 20 miljoner till i produktionsbortfall", säger Fred Grönwall.

Varje liten sekunds avbrott i energiförsörjningen innebär stora problem för en processindustri som Cementa, berättar han.

"Det tar upp till ett dygn att starta igen."

Alla avbrott har resulterat i att det blivit brist på cement, men Cementa har försökt tillgodose alla behov genom att köra runt cement med bilar och fartyg över hela landet.

Nu förhandlar Cementa med Vattenfall och dess gotländska dotterbolag Geab om skadestånd, och han är säker på att komma fram till en lösning.

Men erfarenheterna av det som hänt i sommar är bekymmersamma, tycker Fred Grönwall.

"Vi ligger där vi ligger, och vi har investerat sex, sju miljarder kronor i verksamheten här. Det finns unika förutsättningar för oss just här, med hamnen och rätt råvara nära. Men det är klart att man börjar ställa sig rent existentiella frågor, vågar man expandera?"

Cementa, som använder nästan hälften av all ström på Gotland, har en plan för hur varan ska kunna framställas mer klimatsmart. Fast efter sommarens elavbrott finns anledning att tänka till en extra gång vad gäller det, berättar Grönwall.

"Vi har tittat på att elektrifiera våra processer för att bli koldioxidneutrala. Men då blir vi ännu mer beroende av el, vi kommer att behöva tio gånger mer el än i dag. Det är ytterligare en dimension av det som hänt."

Han är kritisk till hur planeringen och genomförandet av reparationen gått till.

"Vad kan det privata näringslivet förvänta sig av staten år 2018? Det här handlar om brister i grundläggande infrastruktur. Det här hade kunnat undvikas, det har varit en eftersatt infrastruktur under decennier", säger Grönwall.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?