Elscootrar och samåkning blir en del av fransk kollektivtrafik

Kollektivtrafik-operatören Keolis har spännande planer för samtrafiken den franska regionen Gard. En kombination av vätgasdrivna bussar, samåkning, cyklar och scootrar ska få invånarna att välja bort den egna bilen.

Foto:Mostphotos/keolis

Keolis fick nyligen förnyat förtroende att sköta både drift och underhåll av kollektivtrafiknätet i regionen, som kommer att döpas om till Ales'Y från 1 april. Under kontraktstiden som löper på cirka 10 år kommer operatören att bland annat att starta Frankrikes första offentligt drivna samåkningstjänst, en rad nya mobilitetstjänster samt introducera bussar drivna på vätgas. 

Samåkningstjänsten, som planeras att finnas på plats redan i vår, kommer att struktureras kring tio huvudtrafikvägar i regionen. De kommuner som ligger längs med dessa rutter kommer att ha hållplatser för bilpoolerna där förare kan plocka upp och släppa av passagerare. Förare kommer att kompenseras för varje resa med minst en passagerare. Målet är att att minska antalet privata bilresor.

För att lösa resenärernas ”last mile”-transport kommer nätverket att kompletteras med elscootrar och cyklar som kommer att vara uppställda vid hållplatserna. Samtliga mobilitetstjänster kommer att finnas under Ales'Y varumärke och kommer att inkludera Ales'Y by bus, Ales'y Carpool, Ales'y by Bike och Ales'y by Scooter, skriver Keolis i ett pressmeddelande.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?