Annons

Elproduktion i Oskarshamn står stilla

I söndags natt stoppades elproduktionen i Oskarshamn 3 (O3) på grund av en bränsleskada. Reparationsarbetet beräknas ta tolv dagar. 

Oskarshamns reaktor 3.
Oskarshamns reaktor 3.Bild:Adam Ihse/TT

OKG driver kärnkraftsreaktorerna Oskarshamn 1 och 3 samt avvecklingen av Oskarshamn 2. Företaget visste om skadan på O3 redan i augusti. Skadan ansågs så pass liten att reparationen inte behövde åtgärdas direkt, och därför stängdes O3 först den 27 november.

”Vi åtgärdar nu för att minska risken för problem med elförsörjningen då det blir riktigt kallt i december – januari” säger Mats Ekblad, produktionschef på O3.

Revisionen (planerat stopp för underhållsarbete) för O3 pågick mellan 29 maj till 22 juni i år, då hade skadan inte uppkommit. Nu stängs reaktorn på nytt i tolv dagar, då de 700 bränsleelementen lyfts upp under vatten så att bränsleskadan kan lagas.

Mats Ekblad säger att skadan förmodligen är en nötningsskada men att det inte finns anledning för oro att elproduktionen inför den stundande vintern blir lidande.

”Syftet med att vi lagar O3 just nu är att komma tillbaka till drift så fort som möjligt så att vi kan leverera koldioxidfri ström hela vinterperioden”, säger han.

Att Oskarshamn 3 står stilla innebär att två av Sveriges totalt nio elproducerande kärnkraftsreaktorer står stilla för tillfället. Tidigare är Ringhals 2, som drivs och ägs av Vattenfall, stängd på grund av reparation. Ringhals 2 beräknas tas i drift den 1 december.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?