ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Energi

Elpriset rasar – lägsta nivån sedan 2017

  • Foto: TT

Elpriset har inte varit så här lågt sedan våren 2017. I förra veckan låg spotpriset på 25 öre per kilowattimme.

”Vi ser en pressad prisbild en längre tid framöver”, kommenterar Matina Rosenberg, chefsanalytiker på Bixia.

Det låga priset innebär en halvering jämfört med motsvarande period i fjol, då priset låg på omkring 50 öre per kilowattimme. Det milda vädret i år är en huvudfaktor bakom skillnaden. 

Man får gå tillbaka nästan tre år för att hitta ett lika lågt veckospotpris.

”Lågtryck, med kraftig vind och mycket nederbörd gör att elproduktionen från vindkraftverken ökar samtidigt som vattenmagasinen fylls på, vilket gör att utbudet på el ökar och då pressas priset”, skriver Matina Rosenberg i Bixias månadsrapport.

Vindkraftsproduktionen täcker just nu cirka 20 procent av elanvändningen, lika mycket som kärnkraften. Vattenkraft står för 50 procent.

Men det går inte att lagra hur mycket vatten som helst i magasinen.

”Detta kan vara förklaringen till årets låga elpriser. Vädret har skapat ett stort överskott av el i norra Sverige”, skriver jämförelsesajten Elskling i en analys av nuläget.

Man tvingas alltså hålla en hög produktion på grund av de höga vattennivåerna, samtidigt som efterfrågan på el är låg på grund av de för årstiden höga temperaturerna.

Bixia ser fortsatt låga priser en längre tid framöver.

”Även om vindarna skulle avta ser vi en pressad prisbild en längre tid framöver detta med anledning att snö- och vattenmagasinen är välfyllda”, kommenterar Matina Rosenberg.

Men priserna skiljer sig något åt mellan olika delar av landet. I södra delen av landet, det som kallas elområde fyra, ligger priset cirka 13-14 öre över resten av landet, vilket är en större skillnad än snittet ligger på.

Enligt Elskling beror det på att söder är mer beroende av kärn- och vindkraft medan norr kan dra mer nytta av den billiga vattenkraften.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer