Annons

Elpriserna spås stiga kraftigt

De kommande åren lär bjuda på fortsatt billig el. Men snart ska priserna upp i takt med att efterfrågan ökar i Sverige.

Bild:TT

Under fjolåret landade det genomsnittliga grossistpriset på el på 25,6 öre per kilowattimme. Konsumenterna ser ut att kunna se fram emot samma historiskt sett låga elräkningar under det kommande året och fram till 2020 kan elpriserna till och med tänkas sjunka ytterligare igen.

Men från 2020 till 2025 kan elpriset komma att fördubblas till 30 öre per kilowattimme enligt Andreas Myhre, elförvaltningschef på det norska energibolaget Los Energy.

En av anledningarna är osäkerheten kring de svenska kärnkraftverken som står inför stora investeringar för att leva upp till EU:s nya säkerhetsregler. Det är fortfarande oklart hur många av reaktorerna som kommer att försvinna på grund av investeringarna är för kostsamma.

”Av det intryck vi har fått av hur kärnkraften ligger till är priserna inte tillräckliga”, säger Anders Myhre.

Till det kommer de beslut som redan fattats om att ta fyra reaktorer ur bruk senaste 2020 på grund av det omfattande renoveringsbehovet.

Vad som händer med elpriserna efter 2025 kan experterna bara sia om. Men trots den uppgång han spår mellan 2020 och 2025 är Andreas Myhre skeptisk till att elpriset kommer att stiga tillräckligt mycket för att motivera investeringskostnaderna på sikt, inte minst eftersom en bibehållen kärnkraftsproduktion håller priserna nere.

”Det behöver bli en industrifest över hela Norden för att få en prognos som får investeringarna att hålla”, säger han.

Det är trots att efterfrågan på el spås öka ordentligt, inte minst till följd av fler elbilar och därmed en större efterfrågan på laddstationer. Men det finns fler utmaningar för kärnkraften.

En av dem är naturgasen. Efter kärnkraftsolyckan i japanska Fukushima 2012 steg gaspriserna så mycket att det inte längre var lönsamt att använda gasen för elproduktion. Men på senare tid har gasen kommit tillbaka och börjat konkurrera ut andra energislag som kol.

”Gaspriserna kan falla på sikt till följd av den skiffergasrevolution som skett ibland annat USA”, säger Andreas Myhre. ”Då kommer också gaskraftverk på bred skala i Europa. Då är det inte kul att ha kärnkraftverk.”

Det behöver inte betyda slutet för kärnkraften i Europa. På många håll drivs investeringsbesluten av andra faktorer än lönsamhet. Det syns bland annat vid Hinkley Point, det nya kärnkraftverk som nu byggs i södra England.

Snittränta från 1,28% – jämför bolåneräntor här (extern tjänst)

Projektet har varit politiskt omstritt men fick till slut klartecken från den brittiska regeringen i september förra året. Det är trots att den franske operatören EDF lovats ett fast pris på knappt 1.055 kronor per megawattimme producerad el.

”Det är nivåer som är 2-3 gånger över prisnivåerna på elmarknaden, så det är ett förlustprojekt rent kommersiellt”, säger Anderas Myhre.

”Om det hade varit en ren kommersiell styrning av de här bolagen så hade jag aldrig vågat bränna på 2-3 miljarder eller vad de nu kan behöva lägga ut för att få till den här uppgraderingen.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?