1515

Elpriserna spås stiga kraftigt

De kommande åren lär bjuda på fortsatt billig el. Men snart ska priserna upp i takt med att efterfrågan ökar i Sverige.

Bild:TT

Under fjolåret landade det genomsnittliga grossistpriset på el på 25,6 öre per kilowattimme. Konsumenterna ser ut att kunna se fram emot samma historiskt sett låga elräkningar under det kommande året och fram till 2020 kan elpriserna till och med tänkas sjunka ytterligare igen.

Men från 2020 till 2025 kan elpriset komma att fördubblas till 30 öre per kilowattimme enligt Andreas Myhre, elförvaltningschef på det norska energibolaget Los Energy.

En av anledningarna är osäkerheten kring de svenska kärnkraftverken som står inför stora investeringar för att leva upp till EU:s nya säkerhetsregler. Det är fortfarande oklart hur många av reaktorerna som kommer att försvinna på grund av investeringarna är för kostsamma.

”Av det intryck vi har fått av hur kärnkraften ligger till är priserna inte tillräckliga”, säger Anders Myhre.

Till det kommer de beslut som redan fattats om att ta fyra reaktorer ur bruk senaste 2020 på grund av det omfattande renoveringsbehovet.

Vad som händer med elpriserna efter 2025 kan experterna bara sia om. Men trots den uppgång han spår mellan 2020 och 2025 är Andreas Myhre skeptisk till att elpriset kommer att stiga tillräckligt mycket för att motivera investeringskostnaderna på sikt, inte minst eftersom en bibehållen kärnkraftsproduktion håller priserna nere.

”Det behöver bli en industrifest över hela Norden för att få en prognos som får investeringarna att hålla”, säger han.

Det är trots att efterfrågan på el spås öka ordentligt, inte minst till följd av fler elbilar och därmed en större efterfrågan på laddstationer. Men det finns fler utmaningar för kärnkraften.

En av dem är naturgasen. Efter kärnkraftsolyckan i japanska Fukushima 2012 steg gaspriserna så mycket att det inte längre var lönsamt att använda gasen för elproduktion. Men på senare tid har gasen kommit tillbaka och börjat konkurrera ut andra energislag som kol.

”Gaspriserna kan falla på sikt till följd av den skiffergasrevolution som skett ibland annat USA”, säger Andreas Myhre. ”Då kommer också gaskraftverk på bred skala i Europa. Då är det inte kul att ha kärnkraftverk.”

Det behöver inte betyda slutet för kärnkraften i Europa. På många håll drivs investeringsbesluten av andra faktorer än lönsamhet. Det syns bland annat vid Hinkley Point, det nya kärnkraftverk som nu byggs i södra England.

Snittränta från 1,28% – jämför bolåneräntor här (extern tjänst)

Projektet har varit politiskt omstritt men fick till slut klartecken från den brittiska regeringen i september förra året. Det är trots att den franske operatören EDF lovats ett fast pris på knappt 1.055 kronor per megawattimme producerad el.

”Det är nivåer som är 2-3 gånger över prisnivåerna på elmarknaden, så det är ett förlustprojekt rent kommersiellt”, säger Anderas Myhre.

”Om det hade varit en ren kommersiell styrning av de här bolagen så hade jag aldrig vågat bränna på 2-3 miljarder eller vad de nu kan behöva lägga ut för att få till den här uppgraderingen.”


Innehåll från RapalAnnons

Optimaze Worksense vägleder en trygg retur till hybridarbete

Flexibelt hybridarbete har varit arbetsplatsstrategi för flera företag redan innan pandemin, men nu finns ett bredare intresse för att erbjuda medarbetare möjlighet att mer aktivitetsbaserat och dynamiskt kunna välja plats, tid och samarbetsmetod. Våra fysiska, sociala och digitala arbetsmiljöer förändras därav drastiskt för många.

Det är inte bara en eller annan personal- och fastighetschef som just nu skrapar sig i huvudet om hur man borde hantera en gradvis och trygg retur till kontoren. Trenden framöver verkar gå mot att företagen ser sig ha en stor del av sin personal på kontoret 2-3 dagar i veckan, medan övriga dagar spenderas på distans. Det här skapar frågeställningar kring hur stora kontorslokaler vi behöver framöver – och datan fattas för många.

Fysiska möten innebär fortfarande en viss smitto- och hälsorisk med nya vågor av virusvarianter kring hörnet. Vidareutveckling av existerande smarta digitala kontorslösningar, för att stötta en tryggare retur till kontoret, har därför varit i fokus det senaste året hos PropTech företaget Rapal, som även själva står inför samma problematik.

–  Vi har själva jobbat med detta i ett tiotal år, och lärt oss en hel del tillsammans med våra kunder genom åren, säger Pontus Kihlman, Head of Business Development för Optimaze på Rapal. Med vårt försprång vet vi nu att företag, med testade lösningen Optimaze Worksense, kan få smarta verktyg för att hantera sin personalkapacitet och säkerställa att alla håller rätt avstånd via öppen, transparent och visuell kommunikation via en ’digital tvilling’ av kontoret.

Smart Officelösning

Optimaze Worksense är en smart office-lösning med tillhörande mobilapp som gör det möjligt att lätt boka och avboka skrivbord, mötesrum eller lediga parkeringsplatser redan innan man har gått hemifrån. Det går även att kolla den egentliga närvaron eller luftkvaliteten i realtid, med data från sensorer. På så vis kan en anställd känna sig trygg innan de bokar en plats och lämnar hemmet, och behöver inte utsätta sig för onödiga risker i exempelvis tunnelbanan, om kontoret redan är fullbokat.

– Det behöver finnas möjligheter att via tekniska verktyg finna och dela på resurser, göra smidiga felanmälningar, eller ha koll på aspekter såsom luftkvaliteten på kontoret. Den ”digitala assistenten” tar bort friktion så som onödigt resande och sökande som inte har något mervärde och som inte bidrar till arbetet.

Analys av IoT-data

Därefter gäller det att följa upp långsiktigt – med Optimaze Worksense mäter och analyserar man IoT-data kring hur resurserna används. Detta ger insikter som sedan kan ligga till grund för att planera ett hållbarare, effektivare och mer kostnadseffektivt kontor.

– Vi hjälper till att optimera arbetsplatser ur både miljö-, kostnads- och medarbetarperspektiv, baserat på kontinuerligt insamlad data så att miljön stödjer organisationens framtida sätt att arbeta. Allt det här kan låta komplext, svårt och dyrt – men det tar endast en dag att lägga upp systemet, och kostnaderna ligger kring ”en kopp latte per medarbetare” i månaden.

I större skala, möjliggör Optimaze också en hel del annat inom fastighetsförvaltning. Ungefär 40 miljoner kvadratmeter av digitaliserade bottenplaner, över 30.000 hyreskontrakt och 1,6 miljarder euro årlig fastighetsomsättning optimeras och förvaltas idag med hjälp av programmet runt världen i 40 länder.

Läs mer om smarta lösningar och Optimaze Worksense

 

Mer från Rapal

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rapal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?