ANNONS:
Till Di.se
Energi

Elpriserna spås stiga kraftigt

  • Foto: TT

De kommande åren lär bjuda på fortsatt billig el. Men snart ska priserna upp i takt med att efterfrågan ökar i Sverige.

Under fjolåret landade det genomsnittliga grossistpriset på el på 25,6 öre per kilowattimme. Konsumenterna ser ut att kunna se fram emot samma historiskt sett låga elräkningar under det kommande året och fram till 2020 kan elpriserna till och med tänkas sjunka ytterligare igen.

Men från 2020 till 2025 kan elpriset komma att fördubblas till 30 öre per kilowattimme enligt Andreas Myhre, elförvaltningschef på det norska energibolaget Los Energy.

En av anledningarna är osäkerheten kring de svenska kärnkraftverken som står inför stora investeringar för att leva upp till EU:s nya säkerhetsregler. Det är fortfarande oklart hur många av reaktorerna som kommer att försvinna på grund av investeringarna är för kostsamma.

”Av det intryck vi har fått av hur kärnkraften ligger till är priserna inte tillräckliga”, säger Anders Myhre.

Till det kommer de beslut som redan fattats om att ta fyra reaktorer ur bruk senaste 2020 på grund av det omfattande renoveringsbehovet.

Vad som händer med elpriserna efter 2025 kan experterna bara sia om. Men trots den uppgång han spår mellan 2020 och 2025 är Andreas Myhre skeptisk till att elpriset kommer att stiga tillräckligt mycket för att motivera investeringskostnaderna på sikt, inte minst eftersom en bibehållen kärnkraftsproduktion håller priserna nere.

”Det behöver bli en industrifest över hela Norden för att få en prognos som får investeringarna att hålla”, säger han.

Det är trots att efterfrågan på el spås öka ordentligt, inte minst till följd av fler elbilar och därmed en större efterfrågan på laddstationer. Men det finns fler utmaningar för kärnkraften.

En av dem är naturgasen. Efter kärnkraftsolyckan i japanska Fukushima 2012 steg gaspriserna så mycket att det inte längre var lönsamt att använda gasen för elproduktion. Men på senare tid har gasen kommit tillbaka och börjat konkurrera ut andra energislag som kol.

”Gaspriserna kan falla på sikt till följd av den skiffergasrevolution som skett ibland annat USA”, säger Andreas Myhre. ”Då kommer också gaskraftverk på bred skala i Europa. Då är det inte kul att ha kärnkraftverk.”

Det behöver inte betyda slutet för kärnkraften i Europa. På många håll drivs investeringsbesluten av andra faktorer än lönsamhet. Det syns bland annat vid Hinkley Point, det nya kärnkraftverk som nu byggs i södra England.

Snittränta från 1,28% – jämför bolåneräntor här (extern tjänst)

Projektet har varit politiskt omstritt men fick till slut klartecken från den brittiska regeringen i september förra året. Det är trots att den franske operatören EDF lovats ett fast pris på knappt 1.055 kronor per megawattimme producerad el.

”Det är nivåer som är 2-3 gånger över prisnivåerna på elmarknaden, så det är ett förlustprojekt rent kommersiellt”, säger Anderas Myhre.

”Om det hade varit en ren kommersiell styrning av de här bolagen så hade jag aldrig vågat bränna på 2-3 miljarder eller vad de nu kan behöva lägga ut för att få till den här uppgraderingen.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies