Annons

Elplanet som snart ska ta över inrikesflyget

I en hangar vid flygplatsen Säve utanför Göteborg tas nästa steg i elektrifieringen av våra transporter. Heart Aerospace elflygplan ska inte bara bli klimatvänligt utan också betydligt billigare att såväl köpa, flyga som underhålla jämfört med de fossildrivna motsvarigheterna, enligt dess skapare Anders Forslund.

Foto:Heart Aerospace
Foto:Heart Aerospace
Foto:Heart Aerospace
Anders Forslund, vd och grundare Heart Aerospace.
Anders Forslund, vd och grundare Heart Aerospace.Foto:Heart Aerospace

Om sex år, om allt går enligt planerna, ska det svenska elflygplanet från Heart Aerospace lyfta och revolutionera inrikesflyget. 85 procent av alla flygavgångar och 45 procent av alla utsläpp är i dag kortdistansflygningar där Heart Aerospace plan kan bli ett alternativ.

”I dag är det kortdistansflyget som släpper ut mest koldioxid per kilometer eftersom det är så ineffektivt. Vi kan skapa en ny typ av transportmedel som gör att man till och med kan flyga oftare och från andra orter”, förklarar Anders Forslund, Heart Aerospace vd och grundare.

Elflyg ska inte bara bli klimatsmartare utan har också möjligheter att bli betydligt billigare, enligt pionjären Anders Forslund.

”Vår motor, när den är i serieproduktion, kostar 300.000 kronor. En jetmotor för ett motsvarande propellerplan kostar 10 miljoner kronor. Till det kommer att underhållet för en jetmotor nästan är ännu större för flygbolagen än inköpskostnaden.” 

Anders Forslund, vd och grundare Heart Aerospace.
Anders Forslund, vd och grundare Heart Aerospace.Foto:Heart Aerospace

Häromveckan togs det senaste viktiga steget när bolaget för flygbranschen och en rad prominenta gäster med prins Daniel och infrastrukturministern i spetsen visade upp den verkliga hemligheten i hela projektet, den elektriska drivlinan.

Själva flygplanet, ES-19, har en ganska traditionell design, fyrpropellrigt och byggt i aluminium. Innovationen sitter som sagt i den elektriska drivlinan. 

”Vi har tagit fram en egen motor i en skala som man inte tidigare har sett för elflygplan. Det är framför allt inom mjukvara och utvecklingen av motorstyrningen som vi tror oss ha en effektivitet i systemet som är världsledande.”

Att bygga certifierade flygplan är en mödosam process. Att bolagets modell ES-19 är 19-sitsigt har legala förklaringar, flygplan för 20 eller fler passagerare kräver en helt annan typ av tillstånd som skulle ta många år till. Nu siktar Anders Forslund på 2026 för lansering och att projektet kommer att kosta 3 miljarder kronor innan det första flygplanet är levererat. 

Batteriutvecklingen har varit en av de stora utmaningarna med elektrifieringen i bilindustrin. Men här är det nu egentligen bara för flyget att haka på.

”Vi gör i dag tester med battericeller som finns på marknaden. Vårt mål är att planet ska kunna flyga 400 kilometer och vi når i princip detta redan nu. De kortaste rutterna i Norge är 40 kilometer och en första rutt i Sverige skulle kunna vara Arlanda-Visby och där skulle vi ha halva batteriet kvar på den sträckan.”

Foto:Heart Aerospace

Vilka batterier som Heart Aerospace kommer att stoppa i de färdiga planen är dock inte klart ännu men bolaget har bland annat diskussioner med svenska Northvolt.

Nu saknas det ingalunda utmaningar för det svenska elflygsprojektet.

”Det är inte så mycket tekniska utmaningar som att skala upp tillräckligt stort. Vi måste anställa hundratals ingenjörer världen över och såklart se till att finansieringen fortlöper.”

Samtidigt som det finns över 300 företag som utvecklar vertikalstartande flygplan, flygande små taxibilar, går det långsammare med klimatsmartare utveckling av de större planen. Airbus lade till exempel i coronakrisen i våras ner sin elhybridlösning E-fan.

Innehåll från EuroMaintAnnons

EuroMaint: En stabil partner för tågunderhåll

Som en del av den internationella koncernen CAF Group utmärker sig EuroMaint som en stark aktör inom tågbranschen. Genom lokal förankring samt stor kunskap och erfarenhet ger de Sveriges tågoperatörer den hjälp de behöver för att knyta samman destinationer och infrastrukturer. 

I rådande världsläge är vikten av stabila anslutningar viktigare än någonsin. Genom att tillhandahålla underhållstjänster för Sveriges tågoperatörer hjälper EuroMaint till att säkerställa tillförlitlighet och tillgänglighet för resenärer, fraktföretag och lokförare samtidigt som de säkrar livslängden för allt från passagerartåg till godsvagnar. Den innovativa optimerings- och underhållstekniken ger bättre tillgångsförvaltning. Det minskar kostnader och förbättrar fordonssäkerheten. 

Optimering, implementering och modernisering

Gorka Tamayo, VD på EuroMaint, menar att kombinationen av lång erfarenhet och modern teknik ger dem en konkurrensfördel. Han menar även att detta till stor del möjliggjorts av att de blev en del av industrikoncernen CAF.

– CAF har tillverkat och levererat ett flertal fordon till svenska aktörer. Till exempel är de nya vagnarna på tvärbanan i Stockholm och spårvagnarna i Lund utvecklade på koncernen. EuroMaint i sin tur kan sedan optimera underhållet och säkerställa att fordonen är pålitliga, smidiga och driftsäkra. 

Vikten av digitala lösningar

Utöver hårdvarutjänster levererar EuroMaint även specialisttjänster inom bland annat underhållsplaner teknisk dokumentation samt livscykelanalyser. Genom koncernens digitala plattform, LeadMind, erbjuder de moderna och högtekniska lösningar som förenklar underhåll och optimering.

Dennis Westin, underhållschef på EuroMaint menar att bolagets största styrka är att de är en del av CAF-koncernen samt deras digitaliserings- och miljöarbete.

– I vårt dagliga arbete använder vi LeadMind för att verifiera felrapporter från operatören och för att snabbt och effektivt hitta fel och på så sätt undvika att de återkommer.

Dennis och hans team har under två år arbetat med projektimplementationen som består av cirka 200 digitala verktyg och innefattar allt från mobila QR applikationer för lagerhantering till E-Learning portaler. I samband med detta projekt har CAF tillsammans med Euromaint installerat det ledande analys, felsökning och optimerings plattformen LeadMind i samtliga spårvagnar i Lund. 

– Vi har också funnit att LeadMind är ett mycket bra verktyg för att förbättra operatörens sätt att framföra spårvagnarna på och därmed optimera och förlänga livslängden på specifika delar, menar Dennis och fortsätter: 

– Som en del av vårt arbete använder vi även LeadMind på depån. Teknikerna har en total överblick över samtliga vagnar och alla fel som uppkommer. Detta gör att vi kan vara väldigt snabba och effektiva i våra felåtgärder, vi kan oftast se uppkomna fel innan operatören gjort en felanmälan i deras system, vilket gör att vi har en väldigt bra kontroll på hela flottans status.

Förebyggande arbete

Dennis menar att de digitala tjänsterna inte bara sparar tid och manuellt arbete, utan att de även kan underlätta förebyggande arbeten. 

– Genom att analysera tidigare körinformation finns möjligheten att få ut information som visar upp mönster från tidigare haverier och hur du kan undvika dem i framtiden. Utöver detta kan man även få datainsamling, lagning och bearbetning av information direkt i tjänsten. 

Systemet möjliggör dessutom effektiv kommunikation fordon och tågcentral sinsemellan, vilket medför att man snabbare kan upptäcka de tåg som behöver underhåll och därmed minska kostnader och undvika störningar. Samtidigt säkerställer man en högkvalitativ upplevelse för passagerare och förare. 

– EuroMaint är en stabil och pålitlig partner för tågoperatörer, oavsett storlek och förutsättningar. Med gedigen kunskap och ett stort kontaktnät kan vi säkerställa optimal drift och moderna helhetslösningar för alla, avslutar Gorka. 

Läs mer om EuroMaint här! 

Faktaruta

Euromaint räknar sina rötter tillbaka till 1800-talet och Statens Järnvägar. Dagens Euromaint bildades 2001. 

Euromaint har knappt 1 000 anställda och har verksamhet på verkstäder och depåer från Malmö i söder till Luleå i norr. Omsättningen är ungefär 1 500 MSEK per år.

Sedan 2019 är Euromaint en del av CAF Group, en spansk koncern med hundraåriga rötter och verksamhet i 43 länder. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EuroMaint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera