ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Elon Musks tweet kan leda till jätteböter

  • Teslas vd Elon Musk. Foto: Patrick T. Fallon

Den uppmärksammade tweet som Teslas vd Elon Musk skrev på tisdagen om att han överväger att köpa ut Tesla från börsen vid $420 kan kosta Tesla miljoner.

Detta enligt Harvey Pitt, före detta ordförande för den amerikanska finansmyndigheten, SEC, skriver Bloomberg News.

Det är framför allt de avslutande två orden, "Finansiering säkrad", som kan få rättsliga konsekvenser.

Det är ännu oklart om det kommer inledas en formell utredning mot Elon Musk, men om Tesla-vd:n skulle dömas för missledande eller falsk information kan det leda till hundratals miljoner dollar i böter eller till och med åtal, enligt Harvey Pitt.

Under fredagen har nyhetsbyrån också rapporterat om att SEC utökat undersökningen kring Elon Musks twittrande. Enligt Bloombergs källor handlar det om sanningshalten bakom just uttalandet om att finansieringen redan ska vara säkrad. 

Regelverket är grumligt då SEC tidigare godtagit att bolag offentliggör information via sociala medier så länge investerarna är införstådda i att det är en officiell kommunikationskanal.

Undersökningarna är preliminära och det finns inget som i nuläget indikerar att Tesla formellt kommer att anklagas för oegentligheter. Varken bolaget eller SEC har velat kommentera uppgifterna.

Samtidigt rapporterar Bloomberg uppgifter från flera källor om att Elon Musk nu söker finansiellt stöd från en större grupp investerare för att undvika att en eller ett par aktörer skulle bli för stora ägare vid ett eventuellt utköp.

Det skulle kunna båda illa för grundaren då det skulle indikera att hans uttalande om att finansieringen redan är säkrad inte var korrekt. Historiskt har SEC:s hållning varit att uttalanden från börs-vd:ar måste vara sanningsenliga.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies