Annons

Elon Musk tar steget in i hjärnan – vill spara minnen och få blinda att se

Teknik som får förlamade att röra sig, blinda att se, möjliggör telepati och att ladda upp minnen för framtida bruk. Det står på önskelistan för Elon Musks företag Neuralink, som nyligen presenterade sina senaste framsteg.

Elon Musk.
Elon Musk.Foto:Susan Walsh

”Ja, jag tror att i framtiden kommer det att vara möjligt att spara och spela upp minnen”, sade Musk, som länge hävdat att en sammankoppling mellan den mänskliga hjärnan och datorer kommer att vara väsentlig för att vi inte ska bli omsprungna av artificiell intelligens.

Tanken är att en bit av skallbenet ersätts med en liten disk vars ledningar förs in på strategiska ställen i hjärnan. Den registrerar nervaktivitet som den sedan överför via bluetooth till exempelvis en vanlig smartphone.

Musk sade under sin presentation att sedan den första versionen av Neuralink presenterades för drygt ett år sedan har den förenklats och krympt till samma storlek som ett större mynt, tjockleken är samma som skallbenet.

”Den passar rätt fint in i skallen. Du kan ha den under håret och ingen vet att den är där”, sade Musk.

Tanken med presentationen var att locka nya medarbetare till projektet, men många experter är tveksamma till den excentriske entreprenörens futuristiska vision.

Det har gjorts försök med datorer och hjärnor tidigare. Tekniken för att läsa information som kommer från hjärnan har förbättrats, men att skicka den vidare till berörda kroppsdelar samtidigt har visat sig svårare. Att röra på armar och ben kräver att hjärnan skickar rätt signaler, medan hörsel och syn är beroende av att hjärnan tar in information.

Christopher James, professor i biomedicinsk ingenjörsvetenskap vid University of Warwick, säger att det är svårt att bedöma hur framgångsrikt Musks projekt kommer att bli.

”Vad skulle imponera på mig? Datakontroll i realtid över komplexa rörelser, upprepade och med få fel. Och att kunna röra på någonting och samtidigt göra något annat som att prata eller vissla, eller vad som helst!”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?