1515
Annons

Elon Musk tar steget in i hjärnan – vill spara minnen och få blinda att se

Teknik som får förlamade att röra sig, blinda att se, möjliggör telepati och att ladda upp minnen för framtida bruk. Det står på önskelistan för Elon Musks företag Neuralink, som nyligen presenterade sina senaste framsteg.

Elon Musk.
Elon Musk.Foto:Susan Walsh

”Ja, jag tror att i framtiden kommer det att vara möjligt att spara och spela upp minnen”, sade Musk, som länge hävdat att en sammankoppling mellan den mänskliga hjärnan och datorer kommer att vara väsentlig för att vi inte ska bli omsprungna av artificiell intelligens.

Tanken är att en bit av skallbenet ersätts med en liten disk vars ledningar förs in på strategiska ställen i hjärnan. Den registrerar nervaktivitet som den sedan överför via bluetooth till exempelvis en vanlig smartphone.

Musk sade under sin presentation att sedan den första versionen av Neuralink presenterades för drygt ett år sedan har den förenklats och krympt till samma storlek som ett större mynt, tjockleken är samma som skallbenet.

”Den passar rätt fint in i skallen. Du kan ha den under håret och ingen vet att den är där”, sade Musk.

Tanken med presentationen var att locka nya medarbetare till projektet, men många experter är tveksamma till den excentriske entreprenörens futuristiska vision.

Det har gjorts försök med datorer och hjärnor tidigare. Tekniken för att läsa information som kommer från hjärnan har förbättrats, men att skicka den vidare till berörda kroppsdelar samtidigt har visat sig svårare. Att röra på armar och ben kräver att hjärnan skickar rätt signaler, medan hörsel och syn är beroende av att hjärnan tar in information.

Christopher James, professor i biomedicinsk ingenjörsvetenskap vid University of Warwick, säger att det är svårt att bedöma hur framgångsrikt Musks projekt kommer att bli.

”Vad skulle imponera på mig? Datakontroll i realtid över komplexa rörelser, upprepade och med få fel. Och att kunna röra på någonting och samtidigt göra något annat som att prata eller vissla, eller vad som helst!”


Innehåll från ArocellAnnons

AroCell växer – satsar på snabbtest

En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.
En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.

Med sina tester ger diagnostikbolaget AroCell värdefull information för prognos, behandling och uppföljning av cancerpatienter. Nu utökar företaget sitt produktutbud med snabbtester. ”Det kommer vara en stor del av framtidens sjukvård”, säger Anders Hultman, bolagets vd.

Det svenska diagnostikbolaget AroCell utvecklar produkter som säkerställer att cancerpatienter får rätt behandling vid rätt tidpunkt. Bolaget är specialiserat inom onkologi och har tagit fram tester som mäter biomarkörer som TK1 och cytokeratiner i blodet eller urinen för att kunna optimera behandlingen mot bröst-, prostata- och urinblåsecancer. 

– Flera av våra produkter, används redan idag i klinik. Det innebär att patientens lidande minskar och att vårdgivaren inte behöver lägga resurser på verkningslösa behandlingar, säger AroCells vd Anders Hultman.

Utvecklar snabbtest

För att driva produktutvecklingen framåt köpte AroCell i mitten av 2021 bolaget IDL Biotech som har lång erfarenhet av snabbtester, vilket är en teknik som AroCell anser kommer bli allt vanligare inom vården.

– Coronapandemin har ökat allmänhetens acceptans för snabbtester. Att ge cancerpatienter en möjlighet att själva få en indikation på om sjukdomen har återkommit är en viktig del av framtidens behandlingsvård, säger professor Gunnar Steineck, medicinsk chef på AroCell som har mer än 35 års erfarenhet av forskning inom onkologi.

– Vi är väldigt glada över att ha fått in IDL Biotechs kompetens. Tack vare deras gedigna kunskap om snabbtester och vår expertis inom TK1 har vi tillsammans förflyttat oss fem år framåt i utvecklingen, säger Anders Hultman.

Pågående nyemission

För att möjliggöra framtidsplanerna och fortsätta växa internationellt genomför AroCell en företrädesemission på 86 miljoner kronor med teckningsperiod mellan den 31 januari och 14 februari. 

– Vi vill fokusera på att fortsätta rulla ut våra produkter i Europa och driva våra kliniska program i USA för att komma in på den amerikanska marknaden. Just nu har vi bara skrapat på ytan av produkternas försäljningspotential, säger Anders Hultman.

Läs om emissionen på AroCells hemsida. 

AroCell:
AroCell utvecklar och säljer tester för prognos, behandling och uppföljning av cancer. Testet TK 210 ELISA är CE-märkt sedan 2015 och kan användas på automatiserade plattformar, vilket ger möjlighet till snabb expansion.

www.arocell.com

Mer från Arocell

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Arocell och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?