1515

Elon Musk bråkar med tyskt fack

Tesla har en vision om att påskynda övergången till hållbar energi, den missionen är nog inget som fackförbundet IG Metall delar.

Elon Musk
Elon MuskBild:AP

Det har Teslas vd Elon Musk framhållit i ett brev till anställda på en nyligen förvärvade tyska robotenheten Grohmann Engineering som Deutsche Presse-Agentur tagit del av.

I brevet gav han samtidigt en jobbgaranti för de anställda på Grohmann. Tesla ser inte framför sig några personalnedskärningar eller uppsägningar under de kommande fem åren. Då Grohmann har en viktig roll för elbilstillverkaren är planen i stället att öka produktion och personal vid Grohmannfabriken i Prüm, meddelade Tesla-vd:n i brevet.

IG Metall har kallats in för förhandlingar om kollektivavtal efter att Tesla förvärvat Grohmann i slutet av 2016.

"Företaget har gett oss ett otillfredsställande bud", sade Patrick Georg på IG Metall till söndagsupplagan av Die Welt. Han lade till att möjligheten till strejk skulle undersökas under innevarande vecka.

Vid Grohmann producerar Tesla viktiga maskiner för produktionen av den nya modellen 3 som är tänkt att börja produceras i mitten av 2017.

Enligt IG Metall ligger lönenivåerna för anställda hos Grohmann 25 till 30 procent under standardlönerna i metallindustrin. IG Metall har krävt att Tesla antar kollektivavtalet för metallindustrin samt ett avtal om framtida säkerhet, enligt tysk medierapportering.

IG Metall har inte tyckt att Teslas bud med bland annat 150 euro i månatlig löneökning varit tillräckligt.

Elon Musk har i sitt brev till de anställda förklarat att varje Grohmann-medarbetare utöver det skulle få Teslaaktier till ett värde på 10.000 dollar över fyra år samt en direktbonus om 1.000 euro kontant.

"I slutändan skulle varje anställd hos Tesla Grohmann ha chansen att - med lön och aktieandelar - tjäna tydligt mer än branschgenomsnittet och relativt vad levnadsomkostnaderna i Prüm vanligtvis ligger", framhöll han.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?