1515
Annons

Ellos heminredning på väg mot miljardomsättning

Nordic Capitals postorderfirma Ellos bygger nytt logistikcenter i Borås för att hantera sin kraftigt växande och snart miljardomsättande heminredningsdel. Hyresvärd: delägaren Paul Frankenius.

Några noteringsplaner tycks riskkapitalbolaget dock inte hysa för närvarande.

Foto:Jesper Frisk

Siffrorna nämns i ett pressmeddelande på tisdagsmorgonen, apropå ett nytt logistikcenter för heminredning som det åtminstone tidigare av noteringsrykten omsusade Ellos ska bygga i Borås.

"Ellos Groups samlade affär för heminredning online har de senaste åren haft en mycket kraftig tillväxt och omsättningen är på väg över miljardstrecket på årsbasis", heter det där.

Hans Ohlsson, vd, spår att onlinetillväxten för Ellos heminredning kommer att "tillta över tid" i takt med att "digital natives" nu börjar bli 30 år och därför ska sätta bo.

I och med bygget ska Ellos slå samman fyra lager i heminredningsverksamheten till ett, i en byggnad belägen i Viared utanför Borås.

Som entreprenör för bygget har det Boråsbaserade bygg- och fastighetsbolaget Bockasjö valts ut, och i ett separat pressmeddelande meddelar detta bolag – som liksom Ellos är delägt av modeinvesteraren Paul Frankenius – att man förvärvat cirka 95.000 kvadratmeter mark av Borås kommun för ändamålet. Här nämns även att de fyra lager som Ellos uppger ska slås samman är fem till antalet.

Bockasjös vd Joakim Hedin, som liksom dess styrelseordförande Paul Frankenius är hälftenägare av Bockasjö, säger sig betrakta bygget som ett prestigeprojekt, och att det av affärspartnern delägda Ellos valde just Bockasjö som partner tycks inte ha varit en självklarhet: det "gör oss stolta", säger han i pressmeddelandet.

Ellos Groups rörelseresultat backade från 125 Mkr 2016 till 38 Mkr 2017 enligt Finwire. Nettoomsättningen minskade 1,3 procent till drygt två miljarder kronor. Resultatminskningen tillskrevs främst att rörelseresultatet inom varumärket Ellos sjönk från plus 38,3 Mkr till minus 23,5 Mkr, i sin tur en följd av att ett nytt it-system skrevs ned och av omstruktureringskostnader.

Ellos har tidigare pekats ut som en börskandidat. Några nära förestående exitplaner tycks riskkapitalbolaget dock inte hysa: när Di frågar om saken blir svaret från den för Ellos ansvarige Nordic Capital-directorn David Samuelson:

"Vi ser att bolaget har fortsatt mycket potential att växa både sin kundbas och affär vilket är en utveckling Nordic Capital vill vara med och stötta", säger han efter en redogörelse för hur Ellos under Nordic Capital drygt femåriga innehavsperiod gått från katalogföretag till renodlad e-handlare.


Valet 2022

Näringslivets krav på C: Släpp fram M eller styr med S

Näringslivstopparna anser att Centerpartiet borde ställa sig bakom Ulf Kristersson som ny statsminister.

Men om partiet ändå väljer att släppa fram en ny S-regering anser en majoritet att Centern borde ta klivet in i en sådan regering alternativt inleda ett budgetsamarbete med den.

Centerpartiets Annie Lööf.
Centerpartiets Annie Lööf.Foto:Jack Mikrut
Annie Lööf är på plats i Almedalen.
Annie Lööf är på plats i Almedalen.Foto:Jack Mikrut

Med bara två månader kvar till valet står Centerpartiet ensamma i den breda mitten.

Alla andra partier har tydligt valt sida och har inför valet uttryckt sitt stöd för antingen Magdalena Andersson (S) eller Ulf Kristersson (M) som ny statsminister.

Hur Centerpartiet kommer att agera efter valet är fortfarande oklart, även om många utgår från att partiet - ännu en gång - är redo att släppa fram en S-ledd regering.

Nu har Ipsos, på uppdrag av Di, frågat ledande företrädare för näringslivet hur de anser att Centerpartiet bör hantera regeringsfrågan.

En stor majoritet, 62 procent, anser att Centerpartiet inför valet borde ställa sig bakom Ulf Kristersson som sin statsministerkandidat.

Resultatet är väntat, eftersom 52 procent av alla tillfrågade uppger att de skulle rösta på Moderaterna om det var val i dag.

Samtidigt har Ipsos ställt frågan hur Centerpartiet bör agera om man ändå väljer att släppa fram en ny S-regering.

Och då svarar en majoritet, 53 procent, att Centern antingen borde ta klivet in i en sådan regering eller inleda ett budgetsamarbete med den.

”En ganska stor andel av den majoriteten säger att Centerpartiet borde ingå i regeringen, medan en dryg tiondel tycker att man istället ska ha ett budgetsamarbete”, säger Jonas Fritz, opinionsanalytiker på Ipsos.

Totalt handlar det om 40 procent av näringslivstopparna som anser att C borde sitta med i en S-ledd regering, om man väljer att släppa fram en sådan.

13 procent anser att C istället borde inleda ett budgetsamarbete med en ny S-regering medan 34 procent anser att partiet borde gå i opposition.

”Näringslivstopparna vill att Centerpartiet släpper fram en M-ledd regering. Blir det inte så och Centern ändå släpper fram en S-ledd regering, tycker de att man ska försöka få igenom så mycket av sin politik som möjligt”, säger Jonas Fritz.

Det innebär att det inom näringslivet finns ett större stöd för den linje Centerpartiet hade innan januarisamarbetet föll, förra sommaren.

Det vill säga innan Centern först släppte fram en S-ledd regering för att sedan gå i opposition mot den.

”Man vill att Centerpartiet ska försöka påverka så mycket som möjligt. På samma sätt som man försökt genom januariavtalet och andra förhandlingar med Socialdemokraterna. Att man ska försöka få igenom sin borgerliga politik och ekonomiska politik och påverka S-budgeten i så stor utsträckning som möjligt”, säger Jonas Fritz.

Centerpartiets partisekreterare Michael Arthurson är inne på samma linje.

”Näringslivsföreträdare är ofta väldigt resultatinriktade”, säger han om undersökningen.

”Många har kunnat se att när vi har haft den här samverkan med januariavtalet och Socialdemokraterna har vi kunnat genomföra många saker som är bra för näringslivet. Med sänkta skatter och den historiska reformeringen av arbetsrätten som två stora exempel.”

Hans slutsats är att företagsledarna ser Centerpartiet som en garant för att inte politiken drar i väg åt vänster om S får styra.

”Man ser hellre Centerpartiet som partner till Socialdemokraterna än till exempel Miljöpartiet och Vänsterpartiet”, säger Michael Arthursson.

Han uppger samtidigt att han är trygg med partiets strategi, att inte före valet låsa sig vid ett regeringsalternativ.

”Jag tror att många, i alla fall de flesta väljare som kan tänkas rösta på oss, har en öppen hållning till vem som ska vara statsminister och vilka partier som ska sitta i regering. De är mer inriktade på vad regeringen ska uträtta för någonting”, säger Michael Arthursson.

Han påpekar att den splittring som finns på den rödgröna sidan, även finns inom Ulf Kristerssons regeringsalternativ.

”Även om man på högersidan har sagt att man vill ha en samverkan mellan sina fyra partier, så är man ju, förutom i statsministerfrågan, djupt oense om vilka partier som ska sitta i regeringen. Så oavsett valresultat så blir det nog ganska komplicerade diskussioner tror jag”, säger Michael Arthursson.

 

LÄS ÄVEN: Lööf höjer insatserna för samarbete med S: Lovar sänkta skatter 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?