Hoppa till innehållet

Annons

Ellos heminredning på väg mot miljardomsättning

Nordic Capitals postorderfirma Ellos bygger nytt logistikcenter i Borås för att hantera sin kraftigt växande och snart miljardomsättande heminredningsdel. Hyresvärd: delägaren Paul Frankenius.

Några noteringsplaner tycks riskkapitalbolaget dock inte hysa för närvarande.

Foto: Jesper Frisk

Siffrorna nämns i ett pressmeddelande på tisdagsmorgonen, apropå ett nytt logistikcenter för heminredning som det åtminstone tidigare av noteringsrykten omsusade Ellos ska bygga i Borås.

"Ellos Groups samlade affär för heminredning online har de senaste åren haft en mycket kraftig tillväxt och omsättningen är på väg över miljardstrecket på årsbasis", heter det där.

Hans Ohlsson, vd, spår att onlinetillväxten för Ellos heminredning kommer att "tillta över tid" i takt med att "digital natives" nu börjar bli 30 år och därför ska sätta bo.

I och med bygget ska Ellos slå samman fyra lager i heminredningsverksamheten till ett, i en byggnad belägen i Viared utanför Borås.

Som entreprenör för bygget har det Boråsbaserade bygg- och fastighetsbolaget Bockasjö valts ut, och i ett separat pressmeddelande meddelar detta bolag – som liksom Ellos är delägt av modeinvesteraren Paul Frankenius – att man förvärvat cirka 95.000 kvadratmeter mark av Borås kommun för ändamålet. Här nämns även att de fyra lager som Ellos uppger ska slås samman är fem till antalet.

Bockasjös vd Joakim Hedin, som liksom dess styrelseordförande Paul Frankenius är hälftenägare av Bockasjö, säger sig betrakta bygget som ett prestigeprojekt, och att det av affärspartnern delägda Ellos valde just Bockasjö som partner tycks inte ha varit en självklarhet: det "gör oss stolta", säger han i pressmeddelandet.

Ellos Groups rörelseresultat backade från 125 Mkr 2016 till 38 Mkr 2017 enligt Finwire. Nettoomsättningen minskade 1,3 procent till drygt två miljarder kronor. Resultatminskningen tillskrevs främst att rörelseresultatet inom varumärket Ellos sjönk från plus 38,3 Mkr till minus 23,5 Mkr, i sin tur en följd av att ett nytt it-system skrevs ned och av omstruktureringskostnader.

Ellos har tidigare pekats ut som en börskandidat. Några nära förestående exitplaner tycks riskkapitalbolaget dock inte hysa: när Di frågar om saken blir svaret från den för Ellos ansvarige Nordic Capital-directorn David Samuelson:

"Vi ser att bolaget har fortsatt mycket potential att växa både sin kundbas och affär vilket är en utveckling Nordic Capital vill vara med och stötta", säger han efter en redogörelse för hur Ellos under Nordic Capital drygt femåriga innehavsperiod gått från katalogföretag till renodlad e-handlare.

Innehåll från RCO SecurityAnnons

Olika säkerhetsnivåer i samma byggnad – så löser offentlig sektor utmaningen

Stor geografisk spridning och många olika behov under samma tak. Det är några av utmaningarna när sjukhus, kommuner och myndigheter bygger sina larm- och passersystem. Därför är det viktigt att kunna anpassa säkerhetssystemen efter varje unik verksamhet. Och att skapa en bra balans mellan trygghet och tillgänglighet.

Extern länk: RCO Security AB erbjuder smarta och säkra lösningar för en trygg och smidig vardag – läs mer här

– Med ett flexibelt och skalbart passersystem kan du hantera alla tänkbara situationer och objektsstorlekar i en anläggning. Du kan även enkelt styra vilka som ska ha behörighet – i olika delar av fastigheten och vid olika tider på dygnet, säger Robert Lindgren som är försäljningschef på RCO Security.

Företaget utvecklar, tillverkar och säljer tjänster och produkter inom passer- och säkerhetssystem och har i dag ett av marknadens mest integrerade och flexibla system.

– Det är många som efterfrågar den flexibiliteten, framför allt myndigheter och offentliga verksamheter som ofta vill ha helt öppet i en del av fastigheten, medan de också vill ha helt låst på andra ställen.

Funktionalitet kopplat till kommuner

Det är med andra ord ingen slump att många kommuner, och även myndigheter och sjukhus, har valt RCO:s lösningar.

– Till exempel har kommuner utmaningar i och med att hotbilden mot politiker har ökat, vilket skapat en förhöjd säkerhetsrisk. Då måste delar av kommunhuset ha en mycket hög säkerhetsnivå, medan andra delar kan vara mer tillgängliga för att besökare ska kunna röra sig fritt där.

Robert Lindgren, försäljningschef på RCO Security.
Robert Lindgren, försäljningschef på RCO Security.

Båda säkerhetsnivåerna måste alltså kunna samsas under samma tak.

– Mycket av funktionaliteten i våra system är dessutom kopplad till just kommuners krav. Det är logiskt eftersom vi är ett svenskt företag och har anpassat våra system efter svenska behov.

Rätt personer vid rätt tillfälle

Behoven inom vården varierar också stort. Ett sjukhus som har öppet dygnet runt har helt andra krav än ett mindre äldreboende där besökare bara kan hälsa på dagtid.

– Sjukhusen har stora utmaningar eftersom de har en mängd olika rum och tusentals besökare och patienter som ska ha tillgång till olika ytor vid olika tillfällen. Då är det viktigt att kunna anpassa säkerheten efter varje verksamhets unika behov. Det kan vi göra tack vare att våra passersystem är skalbara och flexibla.

Samma sak gäller många myndigheter.

– Det handlar om att öppna upp myndigheter för rätt personer vid rätt tillfälle. Det vill säga att göra det möjligt att röra sig fritt och samtidigt få den trygghet som behövs genom att säkra upp för eventuella hotbilder.

– Tack vare vår systemuppbyggnad kan myndigheter och andra offentliga verksamheter med verksamhet på flera olika geografiska platser dessutom sköta all administration centralt.

Driver utvecklingen framåt

En annan fördel med RCO:s system är att de håller högsta säkerhetsklass samtidigt som de är lätta att installera, använda och anpassa. Genom att larm- och passersystemen kopplas samman är det dessutom enkelt för vanliga användare utan större kunskap att förstå vad som händer i byggnaden.

Visuella larmpaneler ger en fullständig översikt och styrning av larmanläggningen, inklusive inbrottslarm, driftslarm, dörrmiljöer och specifika larmområden. Det gör det möjligt att både öppna och blockera dörrar samt tidsinställa öppettider för dörrar i olika sektioner av byggnaden.

– Vi har generellt höga krav på säkerhet i Sverige och ligger långt framme utveckling globalt sett. Det ska vi fortsätta att göra och den utvecklingen vill vi vara med och driva, säger Robert Lindgren.

Extern länk: RCO Security AB erbjuder smarta och säkra lösningar för en trygg och smidig vardag – läs mer här

 

Mer från RCO Security

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RCO Security och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera