1515
Annons

Eljättens varning: Elprischocken bara en försmak

Vinterns rekordhöga elpriser och stora elprisskillnader inom landet är sannolikt bara en försmak. För att minska risken för nya extrema prisrörelser och för att klara elektrifieringen av Sverige behövs investeringar för uppemot 1.000 miljarder kronor i de svenska elnäten. Den varningen utfärdar elnätsbolaget Ellevio, som vill se en rad politiska reformer.

Johan Lindehag, vd för Ellevio.
Johan Lindehag, vd för Ellevio.Foto:Jesper Frisk

”Den dramatiska elprisutvecklingen i vintras är sannolikt bara början. Mycket talar för att vi även kommande vintrar riskerar höga priser på fossila bränslen och som även påverkar elpriserna i delar av Sverige”, säger Johan Lindehag, vd för Ellevio. 

I vintras slog elpriserna rekord på löpande band vilket drabbade många av landets elkunder. För att lindra effekterna tog regeringen initiativ till att en del av elkunderna fått miljardbelopp i kompensation. Men enligt ett av landets största elnätsföretag så krävs mer politisk handling både för att minska risken för nya hotande prischocker framöver men också för att klara Sveriges kraftigt växande elbehov. 

”Det är som vi ser det helt nödvändigt att det tillfälliga stödet nu följs av långsiktiga lösningar. Det handlar inte minst om reformer för att säkerställa elnätsutbyggnaden för kraftigt ökad överföringskapacitet”, säger Johan Lindehag.  

Både det faktum att elpriserna tidvis blev så höga och att prisskillnaderna mellan södra och norra Sverige i vintras nådde helt extrem nivå beror nämligen i stor utsträckning på att överföringskapaciteten i de svenska elnäten är otillräcklig, hävdar han.

Flaskhalsarna i det svenska elnätet gör att det stora överskottet av billig vatten- och vindel i norra Sverige inte helt fritt kan transporteras dit elen behövs. Det är ett viktigt skäl till att främst elkunderna i södra halvan av landet allt oftare får se sina elpriserna skjuta i höjden när de priskopplas till dyr gas- och kolkraft på kontinenten, enligt Ellevios vd.

”Att elkunderna i södra Sverige i vintras fick betala uppemot 40 gånger högre elspotpris än i norra Sverige är helt orimligt ur rättviseskäl. Men också för att det allvarligt skadar näringslivets konkurrenskraft i stora delar av landet”, säger Johan Lindehag. 

En viktig del av lösningen för att jämna ut prisskillnaden och minska risken för nya elpristoppar är därför att bygga ut de svenska elnäten, anser han. 

Men det är långtifrån enda skälet. I en rapport som konsultföretaget Sweco gjort på uppdrag av Ellevio undersöktes hur stora satsningar på elnäten som behövs för att klara scenarierna där Sveriges elförbrukning mer än fördubblas från dagens 140 terawatttimmar, TWh, till 310 TWh år 2045. Den kraftiga ökningen väntas bland annat när Sverige ska leva upp till sina klimatåtaganden. För att nå målet om nettonollutsläpp av växthusgaser måste bland annat användningen av fossila bränslen i stor utsträckning ersättas med elkraft.  

”Analysen visar att det totala behovet av elnätsinvesteringar i Sverige i reala termer är hela 670 miljarder kronor till 2045”, säger Johan Lindehag. 

”I löpande priser handlar det sannolikt om runt 1.000 miljarder kronor. Det är långt mer än tidigare uppskattningar. Och vårt tydliga budskap är att utbyggnaden av elnätet är så stor och samtidigt så viktig att det krävs bland annat omfattande politiska reformer.”

Dramatiskt kortade tillståndsprocesser för elnätsutbyggnad och en mer stabil intäktsreglering av elnätsbolagen som ger större incitament för investeringar är några av de förslag som Ellevio för fram.

”Och det är sjukt bråttom. Med dagens system, där det ofta tar 10-15 år att bygga en ny ledning, blir helt omöjligt att klara den historiska elektrifieringsvåg som Sverige nu står inför”, säger Johan Lindehag.

Och han hoppas att frågan om hur utmaningarna och möjligheterna runt elnäten får större plats i debatten inför höstens val.

”Tyvärr är den energipolitiska debatten i Sverige alltför mycket en enkelspårig och polariserad diskussion där partierna käbblar om vilken elproduktion som är bäst, just nu är det kärnkraft mot vindkraft. Däremot lyser frågan om elnäten nästan med sin frånvaro, trots att det är ett område som är av helt avgörande betydelse.”

 


Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Energiomställning och effektivisering måste ske parallellt

Den senaste rapporten från FN visar att utsläppen ökar och Internationella energirådet (IEA) uppskattar att energisektorn står för 80 procent av ökningen. Energiomställning och effektivisering måste ske parallellt.

Miljömålsberedningen, som har föreslagit en strategi för att minska klimatpåverkan från konsumtion, understryker allvaret i IPCC-rapporten. För att det ska vara möjligt att klara 1,5-gradersmålet behöver alla sektorer halvera sina klimatutsläpp till 2030. 

– Omställningen mot förnybar energi måste gå snabbare, men vi behöver även effektivisera vår energikonsumtion. Med befintlig teknik kan vi minska energianvändningen i såväl tillverkningsindustrin som andra energiintensiva sektorer, säger Jenny Larsson, vd för Schneider Electric i Sverige.

Energieffektivisering för hållbara energisystem

– Vår elanvändning kommer att öka kraftigt då elektrifiering möjliggör minskade fossila utsläpp i flera sektorer. Ökad energieffektivitet blir än viktigare med en ökad elanvändning. El och effekt behöver frigöras för att stötta industrins och transportsektorns omställning. Vi är redo att bidra i omställningen mot framtidens byggnader, datacenter och industrier redan idag, säger Jenny. 

Schneider Electric var tidiga att ta hänsyn till ESG och har ökat sina hållbarhetsåtaganden under de senaste 16 åren. Företaget arbetar målmedvetet för att minska det egna, kunders och leverantörers klimatavtryck. 

– Alla verksamheter kan bli mer energieffektiva. Det första steget är kartläggning och optimering utifrån rådande förutsättningar. Det finns smarta och effektiva IoT-plattformar för överblick och styrning samt konsulttjänster som hjälper verksamheter att förena hållbarhetsstrategier med energieffektiviserings- och energiförsörjningsprojekt. Sedan kan det krävas åtgärder som bättre isolering i en byggnad eller ny teknik för att göra ytterligare förbättringar, avslutar Jenny. 

EcoStruxure™, Schneider Electrics öppna och skalbara IoT-plattform för hem, fastigheter, datacenter, infrastruktur och industrier, samlar och kopplar ihop data från alla delar av en verksamhet. Konsultverksamheten hjälper verksamheter att förena hållbarhetsstrategier med energieffektiviserings- och energiförsörjningsprojekt. 

 

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?