ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Elisabeth Svantesson: Förtroendet på bordet

  • Elisabeth Svantesson, M. Foto: Jesper Frisk

Frågan om förtroendet för Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg är på bordet när arbetsmarknadsminister Ylva Johansson nu ännu en gång ställs till svars inför riksdagen.

Det är långt ifrån första gången Ylva Johansson får svara på frågor i riksdagen om brister hos Arbetsförmedlingen. I nästa vecka är det dags igen, enligt nya besked från Elisabeth Svantesson (M), vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

”Jag tänker kalla Ylva Johansson till arbetsmarknadsutskottet när riksdagen öppnar. Jag vill att hon redogör sin syn på de här sakerna som kommit upp i er granskning men också om effektiviteten i Arbetsförmedlingen”, säger hon.

Elisabeth Svantesson reagerar på att AF inte har kommit till rätta med problemen med sina upphandlingar, något som avslöjades av Di redan i april 2016.

”Det drabbar ytterst de arbetssökande och det är ett resursslöseri med skattebetalarnas pengar”, säger hon.

Avslöjanden på för- och eftersommaren om att ledarskapskonsulten Gaia Leadership har fakturerat 35 av 114 miljoner kronor efter en hemlig överenskommelse med svaga kopplingar till gällande avtal, brutit mot reglerna när ett avtal förlängdes och att AF-chefen har gått på två privata fester hos konsultföretagets grundare kommer också att bli föremål för frågor i utskottet, enligt Elisabeth Svantesson.

De nya uppgifterna att AF återigen ser ut att lämna tillbaka mångmiljardbelopp oroar henne.

”Antingen har man prioriterat väldigt dåligt eller så har de som verkligen behöver stöd inte fått det”, säger hon.

Elisabeth Svantesson var den som gav Mikael Sjöberg jobbet som generaldirektör för tre och ett halvt år sedan, när hon var arbetsmarknadsminister. Ändå ligger frågan om förtroendet för generaldirektören på bordet.

”Jag vill att ministern ska svara på vad hon har gjort och hur hon ser på förtroendet både för generaldirektören och för myndigheten”, säger Elisabeth Svantesson.

Själv är hon emellertid inte redo att resa några avgångskrav.

”Jag vill först lyssna på ministern innan jag kräver någons avgång”, säger hon.

Tyck till