ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Vårbudgeten

Elisabeth Svantesson delar Göran Perssons oro: ”Helt ny terräng”

Att Sverige sannolikt kommer gå in i nästa lågkonjunktur med minusränta innebär stora risker för landet. Det menar Moderaternas finansministerkandidat Elisabeth Svantesson, som säger sig helt dela Göran Perssons analys av läget. 

När Elisabeth Svantesson gör bokslut över regeringen Löfven lyfter hon fram den starka konjunkturen och den ”fantastiska” svenska tillväxten.

Men i samma andetag anklagar hon regeringen för att inte ha sparat tillräckligt i ladorna och bättre rustat Sverige för sämre tider.

”Magdalena Andersson är den finansminister som har sparat minst under en högkonjunktur sedan 1970-talet och det kommer att märkas under nästa mandatperiod när konjunkturen vänder nedåt”, säger Elisabeth Svantesson till Di.

Regeringen räknar med ett offentligt finansiellt sparande på 1 procent i år, vilket enligt Moderaterna är för lågt.

Den oro som den tidigare statsministern Göran Persson gav uttryck för i Di i helgen, då han varnade för att Sverige är mer sårbart inför nästa kris än andra länder, delas helt av den moderata finansministerkandidaten.

”Sverige är väldigt konjunkturkänsligt. När det går upp kan det gå upp väldigt kraftigt, men när det går ner kan det också drabba oss ganska hårt”, säger hon.

Och i likhet med den tidigare S-ledaren pekar hon på det faktum att Sverige kan gå in i nästa kris med minusränta, som ett stort orosmoln.

”Det är en helt ny terräng. En expansiv penningpolitik, och just nu också en expansiv finanspolitik, och vad kan penningpolitiken göra nästa lågkonjunktur? Jag tror finanspolitiken kommer spela en större roll när vi går in i nästa lågkonjunktur”, säger Elisabeth Svantesson.

Oroar det här dig?
”Ja, det bekymrar mig, även om Stefan Ingves säger att de kommer att lösa det så vet vi inte vad det innebär att gå in i en lågkonjunktur med minusränta. Där har vi inte varit förut.”

Ytterligare en kritik mot regeringen gäller Socialdemokraternas egen hemmaplan: välfärden.

Elisabeth Svantesson pekar ut fyra områden:

Polisen. Trots skattehöjningar på 60 miljarder kronor och löften om nya satsningar har polistätheten minskat. Dödsskjutningarna har ökat och antalet anmälda sexualbrott har blivit fler.

Skolan. Sverige har visserligen gjort framsteg i de internationella Pisa-mätningarna, men andelen niondeklassare som saknar behörighet till gymnasiet har ökat.

Vården. Vårdköerna har ökat och antalet personer som väntat på en operation längre än 90 dagar har fördubblats sedan 2014.

Integrationen. Arbetslösheten bland utrikes födda ligger på 15,1 procent och den så kallade jobbklyftan mellan in och utrikes födda har ökat under mandatperioden. 

Enligt Elisabeth Svantesson visar de stora problem som finns inom inte minst sjukvården och skolan att regeringen prioriterat fel.

”Man har höjt skatterna med över 60 miljarder men ändå är det så mycket som inte fungerar när det gäller välfärd och tryggheten”, säger hon.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies