1515
Annons

Elever grillar Björklund om regeringsfrågan

Borgarskolans aula i Malmö fylls av förstagångsväljare och gästas av partiledare i valspurtens slutskede.

Liberalerna får fråga efter fråga om något som tycks intressera eleverna: Regeringsbildningen – hur ska det bli i ett knivigt parlamentariskt läge?

Liberalernas partiledare Jan Björklund (L) talar och frågas ut av förstagångsväljande elever på Borgarskolan i Malmö.
Liberalernas partiledare Jan Björklund (L) talar och frågas ut av förstagångsväljande elever på Borgarskolan i Malmö.Foto:Johan Nilsson/TT

Äpplen – symbolen för kunskap – delas ut på Lilla Torg i Malmö. Och snart står Liberalernas partiledare Jan Björklund, utbildningsministern i den förra regeringen, på kullerstenarna och skakar hand med folk som samlats på torget.

Blå jackor med ett "L", som i Liberalerna, på ryggen vittnar om flera partivänner framför scenen, men en mindre skara nyfikna Malmöbor och sympatisörer har också som sökt sig hit.

Slutspurten är att sätt att försöka göra tveksamma väljare säkra, att rösta på Liberalerna om man frågar partiledaren.

”Det blir samtal, samtal, samtal, torgmöten, dörrknackning... att på olika sätt försöka få kontakt med människor”, säger Björklund och hoppar in en bil.

Turen går till Malmö Borgarskola där gymnasieelever tagit plats i aulan, varav flera får rösta i valet för allra första gången. Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) har varit här, statsminister Stefan Löven (S) kommer dagen efter. Även M-riksdagsledamoten Tobias Billström gör det.

”Vad är liberalism?” Inleder Jan Björklund och får "frihet" som svar.

”Västvärldens samhälle bygger ju i grunden på de liberala idéerna. För första gången på lång tid är det ett ideologiskt val, nu har vi har partier som går till val på att byta ut hela den liberala samhällsmodellen”, varnar Björklund.

Tjugo minuter efter att Liberalernas sakfrågor presenterats – bland annat EU, skolan, sjukvård och migration – är det dags för elevernas frågor.

Här startar det med tredjeårseleven Maja Torstensson, från samhällsvetenskapsprogrammet, och en fråga om samarbete vid regeringsbildning. Men också om hur Alliansen ska kunna komma överens inom områden där partiernas politik är mer splittrad, hon nämner migrationspolitiken som exempel.

”Vi är fyra partier som tycker lite olika i vissa frågor, men som också tycker lika i många. Vi regerade ju Sverige i åtta år och det fungerade, man får ju ge och ta i förhandlingar. Hade vi tyckt exakt likadant hade vi varit ett enda parti”, svarar Björklund.

Senare ställs fler frågor om hur L ser på samarbete, och även regeringsbildning, med SD eller S vid en parlamentisk situation som skulle kunna kräva det.

”Jag känner att man inte riktigt vet var rösten går om man inte vet vilket politiskt samarbete det blir efter valet. Förr visste man vilken röst som ledde till ett visst samarbete”, säger ene frågeställaren Viktor Ejlertsson till TT, en tredjeårselev på ett internationellt ekonomiprogram.

”Ingen partiledare kan riktigt svara på vad de vill göra om det inte blir som man hoppas från början.”

Men dörren till SD är och förblir stängd lovar Björklund i aulan.

”Jag märker att han är väldigt emot att samarbeta med SD, eller få stöd därifrån, och det känns trovärdigt”, säger Maja Torstensson.

”Den enda gången Alliansen skulle förlora i en omröstning är om Sverigedemokrater och Socialdemokraterna går ihop”, säger Björklund på en elevfråga om hur en Alliansregering ska få igenom sina förslag utan en majoritet i riskdagen.

Och han utvecklar det till TT på väg ut från skolan – för Socialdemokraterna har ju också meddelat att det inte ska ges något inflytande till SD.

”Om S och SD fäller en Alliansregering så får de ta regeringsansvaret. Det bör Socialdemokraterna betänka innan man fäller en Alliansregering”, säger Björklund.

Omstritt beslut om omval i Falun

Omvalet på söndag kan förändra hela maktbalansen i Faluns kommunfullmäktige.

Beslutet att hålla valet chockade många när det kom i februari. Inte minst de väljare och lokalpolitiker vars partier nu riskerar att förlora makten.

Foto:Ulf Palm/TT

”Luften gick först ur en och jag tänkte, nej, det får inte vara så. Men det var bara att ta tag i saken och nu är det in i kaklet en gång till”, säger Vanja Ottewall (M), som sitter i Faluns kommunfullmäktige efter septembervalet.

Omvalet i Falun på söndag hålls då en postsäck med röster försenades, hanterades fel, och sedan inte fick räknas.

De uteblivna rösterna påverkade inte riksdagsvalet eller regionvalet. Men 126 oräknade röster i kommunalvalet hade i teorin kunnat ge en annan politisk balans i kommunfullmäktige då det var väldigt snäv marginal som gav ett mandat till Moderaterna i stället för till Vänsterpartiet.

I september var valdeltagandet på 87 procent i Falun. I omvalet på söndag väntas ett betydligt lägre valdeltagande.

”Hamnar vi 20 procentenheter lägre (67 procent) skulle jag vara jättenöjd. Hamnar vi över det är det bara bonus”, säger valsamordnaren och kommunjuristen Ellen Gräfnings.

”Det är bara att hoppas att det är tillräckligt högt för att inte folk ska känna att det blir ett orättvist val”, tillägger hon.

Camilla Sparring (C), som inför omvalet är ordförande i Faluns omvårdnadsnämnd, tyckte att beskedet var tufft efter allt slit i det ordinarie valet och så tätt inpå EU-valet, som ska hållas om sju veckor.

Rösträkningen borde ha gått att lösa trots den felaktiga hanteringen, kanske hade det gått med hjälp av utländska rösträknare, enligt Sparring.

”Det här är ju en jätteapparat”, säger hon och påminner om att det inte bara är i Falun som det går att rösta utan i alla svenska kommuner och på svenska ambassader runt om i världen.

Hon tillägger att hon trots allt respekterar beslutet.

”Det är ju ett demokratiskt beslut som har fattats, så det är bara att bita i det sura äpplet och kavla upp ärmarna. Det blir som, det blir, som vi säger här i Dalarna”, säger Sparring.

För Faluns oppositionsråd Jonas Lennerthson (S) var beslutet om omvalet samtidigt mycket välkommet. Han hoppas nu på en ny mandatfördelning som gör att han kan peta moderaten Mats Dahlberg från posten som kommunalråd.

”Det här är andra chansen för oss, så är det”, säger han.

Enligt Lennerthson hade det troligen räckt med ett mandat till de rödgröna i stället för till allianspartierna för att stoppa dagens minoritetsstyre i Falun.

”Då hade C troligen varit mer intresserade av att sy ihop en uppgörelse med oss, tror jag”, säger han.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera