Annons

Elekta tecknar avsiktsavtal

SAN Strålterapibolaget Elekta har tecknat ett avsiktsavtal med det belgiska protonterapibolaget IBA, Ion Beam Applications, om gemensam mjukvaruutveckling och försäljning av protonterapilösningar.

Det framgår av ett pressmeddelande.

 

De båda bolagen kommer gemensamt att investera i utvecklingen av Elektas dosplaneringssystem Monaco samt Elektas onkologiinformationssystem Mosaiq för att anpassa mjukvarusystemen till protonterapibehandlingar.

"Finansiellt kommer vi att dela på vad som utvecklats gemensamt", säger IBA:s strategichef Jean-Marc Bothy till Nyhetsbyrån Direkt.

Kommer ni att dela lika inom samarbetet?

"Det har gjorts på ett sätt där vi delar lika på finanserna. Båda av oss investerar samma summa pengar, men de (Elekta; Direkts anm) för också med sig allt som utvecklats för konventionell strålbehandling och strålbehandlingssystemet med MR-funktionalitet", säger Jean-Marc Bothy.

Förutom utvecklingssamarbetet kommer Elekta och IBA att marknadsföra en gemensam produktportfölj. Här kommer IBA:s protonterapisystem att kunna paketeras ihop med gemensamt utvecklade dosplaneringssystem och onkologiinformationssystemen Monaco och Mosaiq som anpassas ytterligare för protonterapibehandlingar. Visionen för detta är integration och så kallad adaptiv strålbehandling som innebär att strålbehandlingsplanen anpassas under behandlingens genomförande. Behandlingen kan på detta vis ta hänsyn till eventuella förändringar i tumörens storlek och placering i kroppen mellan olika behandlingstillfällen vanligen benämnda som fraktioner.

Elekta marknadsför inga egna protonterapisystem, som är mångdubbelt dyrare i pris än vad en så kallad linjäraccelerator för konventionell strålbehandling kostar. IBA:s protonterapisystem Proteus One har ett listpris på runt 20 miljoner euro för själva systemet. Därtill kommer kostnader för bygget av infrastruktur som en strålskyddad bunker och mjukvara och annat. Totalt sett kan allt summera till runt 30 miljoner euro.

De tre ledande bolagen på protonterapisystemmarknaden är förutom IBA, amerikanska Varian Medical System och japanska Hitachi, enligt Jean:Marc Bothys bedömning. Hitachi har en nisch på marknaden med skräddarsydda system till akademiska center medan IBA och Varian riktar sig mer mot samma typ av kliniker.

IBA:s installerade bas av protonterapisystem ligger i dag på cirka 50 kliniker, varav ungefär 25 är i drift. Marknadandelen för IBA på marknaden för protonterapisystem låg enligt årsredovisningen för 2016 på 46 procent. Jean-Marc Bothy uppger att denna siffra inte innefattar protonterapisystem vid forskningsinstitut.

Protonterapi erbjuder en skonsammare behandlingsform än konventionell strålbehandling. Frisk intilliggande vävnad vid tumören kan med protonterapi potentiellt undvika strålning, vilket är önskvärt för att undvika biverkningar av strålbehandlingen.

Elekta tillkännagav i samband med sitt bokslut för det brutna räkenskapsåret 2016/2017 en satsning på mjukvaruutveckling under namnet Elekta Digital. Medicinteknikbolaget angav detta som en förklaring till att forsknings- och utvecklingskostnaderna för bolaget väntas gå upp till en nivå på 11 procent av försäljningen.

Samarbetet mellan Elekta och IBA annsonerades i samband med strålbehandlingskongressen Astro som är den största och viktigaste mötesplatsen för aktörer inom strålbehandlingsområdet. Astrokongressen pågår mellan den 24-27 september i San Diego, USA.

När Raysearch, som konkurrerar med Elekta på marknaden för mjukvarusystem, vd och grundare Johan Löf gav en presentation vid Paretos hälsovårdsseminarium i början på september uppgav han att han såg amerikanska Varian Medical System med sitt dosplaneringssystem Eclipse som den starkaste konkurrenten

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?