Annons

Elekta-chefen: ”Väldigt hög värdering” i budet på ärkerivalen

Elekta rusar på börsen efter dagens starka rapport. Det trots att tillförordnade vd:n Gustaf Salford flaggar för en långsam återhämtning efter coronakrisen.

Att värsta konkurrenten Varian har fått medtech-jätten Siemens Healthineers i ryggen oroar honom inte – på kort sikt.

Elekta EKTA B -0,76% Dagens utveckling s vinst kom in rejält över marknadens förväntningar i kvartalet, som var det första i bolagets brutna räkenskapsår. Ebita-resultat ökade med 23 procent jämfört med motsvarande kvartal förra året – coronapandemin till trots.

Strålterapimarknaden där Elekta är verksamt ser fortfarande en tydlig påverkan av pandemin, säger bolagets tillförordnade vd Gustaf Salford till Di TV.

”Det är ungefär samma trend som tidigare. Kina är tillbaka på nästan den normala nivån. I Europa och USA har vi fortfarande en ganska utmanande marknad på grund av covid.”

Hur lång tid tar det innan ni räknar med att vara tillbaka i Europa och USA?
”Det kommer vara en gradvis förbättring under de närmaste kvartalen. Vi ser fortfarande en påverkan i Q2 speciellt på ordersidan, eftersom det finns en osäkerhet från kunderna både om när de ska kunna ta köpbeslut och när de ska kunna installera sina maskiner.”

Att branschen har långa inköpscykler gör att återhämtningen blir långsammare, enligt Gustaf Salford.

Ni hade tidigare ett mål för hur många system ni skulle sälja. Nu har ni gått ifrån alla era prognoser. Varför det och när får vi nya?
”Vi hade länge ett mål på 75 som var viktigt för att ge en tydlighet till marknaden. Det målet gick vi över i Q1:an. Men framöver handlar det mer om att gå in på nya marknader och jobba med våra kunder att få resultat. Då ska vi inte sitta och räkna ordrar kvartal för kvartal.”

Kan vi inte få ett rörelsemål?
”Vi ser den här osäkerheten fortsatt in i Q2 bland kunderna på ordersidan och på revenue-sidan. Så att gå ut med någon ny prognos just nu vore inte rätt sak att göra.”

I början på augusti genomförde Siemens Healthineers förvärvet av Elektas störa konkurrent Varian. Det kom inte som en överraskning, enligt Elektas tillförordnade vd.

”Det är ett samarbete de har haft länge, sedan 2012 eller 2013. Tajmingen var däremot lite speciell, mitt under covid. Och det är en väldigt hög värdering. ”

Gustaf Salford tror inte att affären påverkar Elekta.

”Det viktiga för oss är fortsatt att prioritera radioterapi, digitala lösningar och våra kunder. Jag tror att de kommer att fokusera på synergier och på sammanslagningen. ”

Är du orolig för att de kommer att bli starkare sedan när de är klara med sina synergier?
”Det är klart att det är en utmaning, Siemens Healthineers är ett stort medtech-bolag. Men där de kommer att ha ett bredare fokus kommer vi att fokusera på radioterapin.”


Innehåll från AdmincontrolAnnons

Att förvärva företag under en kris

Det råder ingen tvekan om att pandemin har påverkat M&A-aktiviteten över hela världen – den stora frågan nu är hur detta kommer att påverka framtiden. 

– Den digitala trenden kommer inte att mattas av, och företag bör förbereda sig på färre fysiska due diligence-processer och fler digitala möten i framtida processer, säger Feras Ibrahim, Business Development Manager på Admincontrol.

Avvaktande marknad under den initiala karantänen

I takt med att land efter land gick i karantän tillsammans med andra åtgärder för att bromsa virusspridningen, minskades också M&A-aktiviteten.

Situationen i mars kan beskrivas som en chockvåg på marknaden. Ett fokusskifte märktes och många företag la all sin kraft på sin kärnverksamhet och anpassning till den nya situationen, snarare än att utforska eventuella M&A-möjligheter.

Även om restriktionerna inte blev lika strikta här hemma i Sverige drabbades även den lokala M&A-marknaden hårt. Antalet transaktioner första kvartalet 2020, jämfört med samma period 2019, visar en minskad aktivitet på närmare 75 procent (källa Mergermarkets).

Värdet av de gjorda transaktionerna är ännu mer talande då detta under första halvåret 2020 minskades med närmare 70 procent jämfört med 2019 samma period. Det framgår tydligt att större affärer och gränsöverskridande transaktioner prioriterades ner.

Som en ledande datarumsleverantör på den svenska marknaden avslöjar efterfrågan på datarummen en del om läget på marknaden i nya initierade datarum på plattformen under våren.

– Dels pausades en del pågående processer hastigt under denna period, dock tycker jag skillnaden mellan april och juni på nya initierade projekt är ännu mer talande, där skillnaden är en ökning på närmare 400 procent på vår plattform. En kraftig nedgång i april följdes av en rejäl skjuts uppåt i juni, förklarar Feras Ibrahim, Business Development Manager på Admincontrol.

Förändringar i omvärlden skapar nya rutiner

Krisen drabbade marknaden i sin helhet, men inte alla sektorer och industrier var lika drabbade som andra. Teknik och läkemedel är två exempel på industrier som är i en starkare position för att blomstra i det nuvarande klimatet.

Private Equity visar ett växande intresse för den digitala infrastrukturen, som har spelat en essentiell roll i det ”nya normala” arbetslivet. 

– Vi ser också att Private Equity tar ett mer aktivt ägande och använder våra datarum som en krisportal för att kommunicera med sina portföljbolag, främst för att dela dokumentation om riktlinjer och best practice under krisen, säger Feras Ibrahim. 

Nu när de digitala plattformarna har fått större utrymme i vardagen kommer vi med all säkerhet fortsätta se ett ökat intresse av digitala DD-processer som en effekt av pandemin. 

Sindre Talleraas Holen, M&A Director på Visma, och hans team genomförde nyligen en fullständig due diligence-process utan några fysiska möten med motparten. Och Holen tror inte att detta kommer att vara den sista processen som sköts digitalt.

Han berättar:

– Den digitala Due dilligence-processen gick väldigt smidigt. Mycket blir gjort med verktyg som Datarum från Admincontrol kombinerat med konferenssamtal. Situationen vi är i just nu har skapat nya behov och ställer nya krav, men med ett klart mål fungerar det lika bra. säger Sindre Talleraas Holen, M&A Director på Visma

Han fortsätter: 

– Covid-19 har varit en ”game-changer” som drivit på digitaliseringen för M&A-marknaden. Det har blivit vanligare att ha introduktionsmöten online – något som spar tid för alla och naturligtvis även är miljövänligt.

– Även om vi får se en andra våg kommer nog många M&A processer fortlöpa. Covid-19 är inte en ”black swan” som det var i mars. Att starta upp en Due Diligence i ett datarum utan fysiska möten är inte så främmande som det var i mars. Vi ser att många processer som pausades i mars kommer att starta upp igen i höst.

– Visma har redan förvärvat 23 bolag detta år och det kommer att bli fler, avslutar Sindre.

Läs allt om Admincontrols datarum här

Förbättrat affärsklimat under hösten

Mycket tyder på ett förbättrat klimat framöver med nya möjligheter. Utifrån de insikter Admincontrol får via aktiviteten på datarums-plattformen ser Feras Ibrahim fram mot hösten med tillförsikt.

– Marknaden tar fart snabbare än vi förutspådde. Vi är redan nu tillbaka på en nivå som är jämförbar med situationen innan pandemin, och ser ingen indikation till minskning närmsta tiden. Intressant är också att nästan en tredjedel av de datarum som öppnades i juni inleddes i en förberedelsefas. Detta indikerar att företagen planerar och förbereder sig inför en M&A-process under de kommande 6-9 månaderna. Jag är övertygad om att vi kommer att se en ökad M&A-aktivitet i Sverige och internationellt under fjärde kvartalet, avslutar han.

Är du i ett läge att förbereda inför en kommande DD-process? 

Läs mer om Admincontrols förberedelseportaler här.

Admincontrol samlade fyra experter inom M&A för en paneldiskussion om ämnet. Här är en sammanfattning av diskussionen. Registrera dig för att lyssna på hela inspelningen: Acquiring companies during a crisis

Fakta om Admincontrol:
-  Grundades 2005 i Norge
- Kontor i Norge, Sverige, Finland, Danmark, England, Skottland och Nederländerna
- Förvärvades av Visma i oktober 2017
- Anställda: 100
- Över 900 aktiva pågående projekt med Admincontrols datarum
- Erbjuder även en digital styrelseportal med 4000 kunder samt 70 000 användare
- 98% väljer att förnya licensen årligen

EXTERN LÄNK: Läs mer här 

 

Mer från Admincontrol

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Admincontrol och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?