1515

Elekta-chefen: ”Väldigt hög värdering” i budet på ärkerivalen

Elekta rusar på börsen efter dagens starka rapport. Det trots att tillförordnade vd:n Gustaf Salford flaggar för en långsam återhämtning efter coronakrisen.

Att värsta konkurrenten Varian har fått medtech-jätten Siemens Healthineers i ryggen oroar honom inte – på kort sikt.

Elektas EKTA B 0% Dagens utveckling vinst kom in rejält över marknadens förväntningar i kvartalet, som var det första i bolagets brutna räkenskapsår. Ebita-resultat ökade med 23 procent jämfört med motsvarande kvartal förra året – coronapandemin till trots.

Strålterapimarknaden där Elekta är verksamt ser fortfarande en tydlig påverkan av pandemin, säger bolagets tillförordnade vd Gustaf Salford till Di TV.

”Det är ungefär samma trend som tidigare. Kina är tillbaka på nästan den normala nivån. I Europa och USA har vi fortfarande en ganska utmanande marknad på grund av covid.”

Hur lång tid tar det innan ni räknar med att vara tillbaka i Europa och USA?
”Det kommer vara en gradvis förbättring under de närmaste kvartalen. Vi ser fortfarande en påverkan i Q2 speciellt på ordersidan, eftersom det finns en osäkerhet från kunderna både om när de ska kunna ta köpbeslut och när de ska kunna installera sina maskiner.”

Att branschen har långa inköpscykler gör att återhämtningen blir långsammare, enligt Gustaf Salford.

Ni hade tidigare ett mål för hur många system ni skulle sälja. Nu har ni gått ifrån alla era prognoser. Varför det och när får vi nya?
”Vi hade länge ett mål på 75 som var viktigt för att ge en tydlighet till marknaden. Det målet gick vi över i Q1:an. Men framöver handlar det mer om att gå in på nya marknader och jobba med våra kunder att få resultat. Då ska vi inte sitta och räkna ordrar kvartal för kvartal.”

Kan vi inte få ett rörelsemål?
”Vi ser den här osäkerheten fortsatt in i Q2 bland kunderna på ordersidan och på revenue-sidan. Så att gå ut med någon ny prognos just nu vore inte rätt sak att göra.”

I början på augusti genomförde Siemens Healthineers förvärvet av Elektas störa konkurrent Varian. Det kom inte som en överraskning, enligt Elektas tillförordnade vd.

”Det är ett samarbete de har haft länge, sedan 2012 eller 2013. Tajmingen var däremot lite speciell, mitt under covid. Och det är en väldigt hög värdering. ”

Gustaf Salford tror inte att affären påverkar Elekta.

”Det viktiga för oss är fortsatt att prioritera radioterapi, digitala lösningar och våra kunder. Jag tror att de kommer att fokusera på synergier och på sammanslagningen. ”

Är du orolig för att de kommer att bli starkare sedan när de är klara med sina synergier?
”Det är klart att det är en utmaning, Siemens Healthineers är ett stort medtech-bolag. Men där de kommer att ha ett bredare fokus kommer vi att fokusera på radioterapin.”


Innehåll från Wideco SwedenAnnons

Wideco skapar användarvänliga plattformar som säkrar städer, industrier och byggnader

Innovativa loT-lösningar gör att vi idag kan överföra information från sensorer via nätet, oavsett geografiskt läge. Lösningar som exempelvis möjliggör smarta parkeringslösningar i städerna, förbättrad energi- och fuktkontroll i byggnader samt ett bättre förebyggande underhåll på maskiner inom industrin. 

Digitaliseringen har många fördelar och det kommer nu många smarta lösningar som gynnar både samhället i stort liksom företag och individer. 

– Vi har idag en unik IoT-plattform för sensorer inom smarta byggnader, industri och städer baserade på stadsnät för LoRawan, LTE-M och NB-IoT. Där säker teknik gör lösningarna tillgängliga över hela landet. Lösningar som exempelvis utvecklar tjänster i den smarta staden och ökar dess attraktionskraft samtidigt som de minskar förvaltningskostnader, berättar Anders Wiberg, Business Developer / Sales IoT på Wideco.

Underlättar handikapparkering i staden

I Alingsås pågår just nu ett projekt för att förenkla och förbättra parkering för de som har handikapptillstånd. Widecos lösning innebär att man har fräst ner sensorer i asfalten, som sedan skickar information, via en app, så att föraren med handikapptillstånd kan bli guidad till närmaste ledig plats. 

– Tack vare IoT-lösningar finns det förstås oändliga möjligheter för kommunerna att utveckla sitt tjänsteutbud. Inte bara när det kommer till infrastruktur utan även när det gäller miljöfrågor, energihantering och säkerhet.

IoT-plattform skapar hållbara fastigheter

För fastighetsägare har Widecos plattform medfört att man på ett bättre och smidigare sätt kan hantera den data som samlas in och analysera den. Här kan man få hjälp att mäta exempelvis fukt, temperatur och koldioxid, det sistnämnda för att skapa en bättre och effektivare inomhus ventilation. 

– Vi hjälper exempelvis våra kunder med att energieffektivisera fastigheter i flera stora projekt över hela landet. Genom att styra fastighetens energi mer intelligent och efter behov kan man nå en energieffektivisering på 10-12 procent. De ger en bättre övergick över hur fastigheten mår och du som fastighetsägare kan agera proaktivt och snabbare rätta till felen. Det är både mer kostnadseffektivt, förbättrar hållbarheten och ger dina hyresgäster ett bekvämare boende, menar Anders Wiberg. 

Färre driftstopp och effektivare underhåll för industrin

För industrin står maskinfel som leder till driftstopp för stora kostnader idag. Genom att exempelvis koppla sensorer som mäter maskinernas vibrationer kan man direkt agera när en vibrationsförändring uppstår. Det medför bättre underhåll, minskade driftstopp och stora kostnadsbesparingar. 

– Med vår plattformslösning gör vi det enklare för våra kunder att effektivisera och energispara, då man får korrekt data att utgå ifrån. Lösningarna är sensoroberoende och kan integreras med offentliga eller privata nätverk och anpassas helt efter kundernas projekt. Våra lösningar bygger på en bred kompetens vi har byggt upp under 40 år och vi är en stabil, långsiktig partner, säger Anders Wiberg. 

Läs mer om Wideco 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wideco Sweden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?