Annons

Elefanternas handelskrig smocka för Taiwan

Det mullrande handelskriget mellan Kina och USA får inte bara konsekvenser för de båda ländernas bolag. Många mindre exportberoende länder kommer att drabbas.

”Donald Trumps handelsåtgärder mot Kina påverkar alla i den östasiatiska leverantörskedjan”, säger Gordon Sun, forskare vid en av Taiwans ledande tankesmedjor.

Tsai Ing-wen.
Tsai Ing-wen.Bild:AP

När elefanterna dansar måste kycklingarna vara försiktiga.

Så lyder ett ordspråk från Filippinerna som refererar till när amerikanarna och japanerna stred under andra världskriget och mindre kringliggande länder drabbades.

Uttrycket gäller även i dag när USA och Kina laddar för handelskrig och mindre asiatiska nationer kommer i kläm.

”Om ett handelskrig bryter ut mellan Kina och USA kommer Taiwans ekonomi att ta skada”, säger Gordon Sun, forskningschef vid tankesmedjan Taiwan Institute of Economic Research i Taipei, i en intervju med Di.

”Många andra länder i regionen kommer ta skada, även om de inte är de prioriterade länder som Trump vill straffa.”

Förra månaden meddelade USA att landet inför tullavgifter för utländska solpaneler och tvättmaskiner på upp till 50 procent, något som anses vara riktat mot Kina. Men många komponenter i kinesiska solpaneler kommer från andra länder, som Taiwan. Likadant är det med de flesta elektroniska produkter som kommer från Kina, från mobiltelefoner till tv-apparater.

Taiwan är ett exportberoende örike där utrikeshandel står för drygt 70 procent av ekonomin. Kina är den största handelspartnern och sväljer över 40 procent av exporten. Produkter och delkomponenter inom elektronik och informationsteknologi utgör nästan hälften av Taiwans utrikeshandel, följt av råvaror och maskiner och bilar.

Taiwans ekonomi går starkt och regeringen skruvade på onsdagen upp prognoserna för landets BNP som den spår kommer att öka 2,3 procent i år, påeldat av stark internationell efterfrågan på exportprodukter.

Eftersom Taiwan är en av Asiens största exportörer av teknik ses det som en viktig indikator för global efterfrågan. Gordon Sun varnar att ett handelskrig mellan USA och Kina skulle skjuta prognoserna i sank, utan att nämna någon exakt siffra. Tekniktunga länder som Sydkorea och Japan skulle också drabbas, säger han.

Men flera bedömare som Di har talat med framhåller att det sura handelsläget är ett tillfälle för Taiwan att minska beroendet av sin mäktiga granne. Relationen mellan Peking och Taipei har surnat rejält sedan Taiwans president Tsai Ing-wen tillträdde för snart två år sedan då hon vägrat att erkänna överenskommelsen om ”Ett Kina”, något som Peking anser är centralt för goda diplomatiska förbindelser. Peking ser fortfarande Taiwan som en kinesisk provins, inte ett självständigt land.

Enligt Gerrit van der Wees, Taiwanexpert vid George Mason University, har konflikten redan fått många taiwanesiska företag att differentiera sin verksamhet från Kina till andra länder i Sydostasien. Omlokaliseringen förklaras också av stigande lönekostnader i Kina samt ökade restriktioner för utländska företag att göra affärer i Kina, säger han.

”Diversifieringen intensifierades sedan Tsa Ing-wen tillträdde och fokuserade bättre ekonomiska förbindelser med Sydostasien och Indien, samtidigt som Japan ser nya möjligheter i Taiwan”, säger han.

Också Steve Tsang, professor vid SOAS University of London, framhåller att om ett handelskrig skulle bli långdraget kommer taiwanesiska företag minska sin exponering mot Kina och flytta produktion till Sydostasien eller hem till öriket igen.

”Ett handelskrig skulle skada Taiwan, men det skulle inte leda till katastrof”, säger han.

Gordon Sun förklarar att han har rekommenderat regeringen att uppmuntra landets företag att addera en andra eller tredje produktionsanläggning utanför Kina.

Som exempel framhåller han taiwanesiska teknikjätten Foxconn, som bland annat tillverkar Apples Iphone. Företaget har diversifierat sin produktion från huvudsakligen Guangdongprovinsen i Kina till att öppna fabriker i Indien, Europa och USA.

Situationen för bolag som Foxconn kan också lindras i och med att USA väntas skruva om handelshinder från att omfatta hela varugrupper, till att fokusera på brott mot immaterialrätt. Det baseras på sektionen 301 i ett handelsavtal från 1974 som stått i centrum för en pågående – mycket politiskt laddad – undersökning kring kinesiska bolag. Gordon Sun förklarar att åtgärderna i praktiken skulle kunna slå mot kinesiska mobilmärken som Huawei och Xiaomi men inte Iphone, trots att Apple-telefonen tillverkas i Kina.

Frågan är om liknande åtgärder gör situationen mindre farlig för de små kycklingarna när de stora elefanterna dansar.


Innehåll från AdmincontrolAnnons

Att förvärva företag under en kris

Det råder ingen tvekan om att pandemin har påverkat M&A-aktiviteten över hela världen – den stora frågan nu är hur detta kommer att påverka framtiden. 

– Den digitala trenden kommer inte att mattas av, och företag bör förbereda sig på färre fysiska due diligence-processer och fler digitala möten i framtida processer, säger Feras Ibrahim, Business Development Manager på Admincontrol.

Avvaktande marknad under den initiala karantänen

I takt med att land efter land gick i karantän tillsammans med andra åtgärder för att bromsa virusspridningen, minskades också M&A-aktiviteten.

Situationen i mars kan beskrivas som en chockvåg på marknaden. Ett fokusskifte märktes och många företag la all sin kraft på sin kärnverksamhet och anpassning till den nya situationen, snarare än att utforska eventuella M&A-möjligheter.

Även om restriktionerna inte blev lika strikta här hemma i Sverige drabbades även den lokala M&A-marknaden hårt. Antalet transaktioner första kvartalet 2020, jämfört med samma period 2019, visar en minskad aktivitet på närmare 75 procent (källa Mergermarkets).

Värdet av de gjorda transaktionerna är ännu mer talande då detta under första halvåret 2020 minskades med närmare 70 procent jämfört med 2019 samma period. Det framgår tydligt att större affärer och gränsöverskridande transaktioner prioriterades ner.

Som en ledande datarumsleverantör på den svenska marknaden avslöjar efterfrågan på datarummen en del om läget på marknaden i nya initierade datarum på plattformen under våren.

– Dels pausades en del pågående processer hastigt under denna period, dock tycker jag skillnaden mellan april och juni på nya initierade projekt är ännu mer talande, där skillnaden är en ökning på närmare 400 procent på vår plattform. En kraftig nedgång i april följdes av en rejäl skjuts uppåt i juni, förklarar Feras Ibrahim, Business Development Manager på Admincontrol.

Förändringar i omvärlden skapar nya rutiner

Krisen drabbade marknaden i sin helhet, men inte alla sektorer och industrier var lika drabbade som andra. Teknik och läkemedel är två exempel på industrier som är i en starkare position för att blomstra i det nuvarande klimatet.

Private Equity visar ett växande intresse för den digitala infrastrukturen, som har spelat en essentiell roll i det ”nya normala” arbetslivet. 

– Vi ser också att Private Equity tar ett mer aktivt ägande och använder våra datarum som en krisportal för att kommunicera med sina portföljbolag, främst för att dela dokumentation om riktlinjer och best practice under krisen, säger Feras Ibrahim. 

Nu när de digitala plattformarna har fått större utrymme i vardagen kommer vi med all säkerhet fortsätta se ett ökat intresse av digitala DD-processer som en effekt av pandemin. 

Sindre Talleraas Holen, M&A Director på Visma, och hans team genomförde nyligen en fullständig due diligence-process utan några fysiska möten med motparten. Och Holen tror inte att detta kommer att vara den sista processen som sköts digitalt.

Han berättar:

– Den digitala Due dilligence-processen gick väldigt smidigt. Mycket blir gjort med verktyg som Datarum från Admincontrol kombinerat med konferenssamtal. Situationen vi är i just nu har skapat nya behov och ställer nya krav, men med ett klart mål fungerar det lika bra. säger Sindre Talleraas Holen, M&A Director på Visma

Han fortsätter: 

– Covid-19 har varit en ”game-changer” som drivit på digitaliseringen för M&A-marknaden. Det har blivit vanligare att ha introduktionsmöten online – något som spar tid för alla och naturligtvis även är miljövänligt.

– Även om vi får se en andra våg kommer nog många M&A processer fortlöpa. Covid-19 är inte en ”black swan” som det var i mars. Att starta upp en Due Diligence i ett datarum utan fysiska möten är inte så främmande som det var i mars. Vi ser att många processer som pausades i mars kommer att starta upp igen i höst.

– Visma har redan förvärvat 23 bolag detta år och det kommer att bli fler, avslutar Sindre.

Läs allt om Admincontrols datarum här

Förbättrat affärsklimat under hösten

Mycket tyder på ett förbättrat klimat framöver med nya möjligheter. Utifrån de insikter Admincontrol får via aktiviteten på datarums-plattformen ser Feras Ibrahim fram mot hösten med tillförsikt.

– Marknaden tar fart snabbare än vi förutspådde. Vi är redan nu tillbaka på en nivå som är jämförbar med situationen innan pandemin, och ser ingen indikation till minskning närmsta tiden. Intressant är också att nästan en tredjedel av de datarum som öppnades i juni inleddes i en förberedelsefas. Detta indikerar att företagen planerar och förbereder sig inför en M&A-process under de kommande 6-9 månaderna. Jag är övertygad om att vi kommer att se en ökad M&A-aktivitet i Sverige och internationellt under fjärde kvartalet, avslutar han.

Är du i ett läge att förbereda inför en kommande DD-process? 

Läs mer om Admincontrols förberedelseportaler här.

Admincontrol samlade fyra experter inom M&A för en paneldiskussion om ämnet. Här är en sammanfattning av diskussionen. Registrera dig för att lyssna på hela inspelningen: Acquiring companies during a crisis

Fakta om Admincontrol:
-  Grundades 2005 i Norge
- Kontor i Norge, Sverige, Finland, Danmark, England, Skottland och Nederländerna
- Förvärvades av Visma i oktober 2017
- Anställda: 100
- Över 900 aktiva pågående projekt med Admincontrols datarum
- Erbjuder även en digital styrelseportal med 4000 kunder samt 70 000 användare
- 98% väljer att förnya licensen årligen

EXTERN LÄNK: Läs mer här 

 

Mer från Admincontrol

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Admincontrol och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?