1515
Annons

Electrolux spår ökad efterfrågan

Electrolux ger en uppdatering av sina nuvarande förväntningar på 2017, och spår att marknadsefterfrågan på bolagets största marknader, Europa och Nordamerika, ökar något.

Det framgår av ett pressmeddelande.

EUROPA

Efterfrågan på marknaden i Europa har utvecklats positivt under 2016, dock under senare tid med vissa tecken på försvagning på somliga marknader, bland annat i Storbritannien, skriver Electrolux.

Marknadsefterfrågan på vitvaror i Europa förväntas visa måttlig tillväxt under helåret 2017 och öka med cirka 1 procent.

AMERIKA

Den amerikanska marknaden för vitvaror väntas visa en fortsatt stabil volymtillväxt om 2-3 procent under 2017.

"Fortsatt minskade disponibla hushållsinkomster i Brasilien och Argentina bedöms ha en negativ inverkan på marknadsvolymerna i dessa länder, som svarar för merparten av Electrolux försäljning i Latinamerika", skriver Electrolux.

Bolaget spår att den sammantagna marknadsefterfrågan i Argentina och Brasilien förväntas minska med cirka 5 procent under 2017.

EFFEKTIVISERINGAR

Electrolux arbete med att öka effektiviteten inom verksamheterna fortsätter och löpande kostnadseffektiviseringar förväntas bidra positivt med cirka 1,6 miljarder kronor för helåret 2017, exklusive effekter av förändringar i råmaterialkostnader och valutakurser.

INVESTERINGAR

Electrolux investeringar under nästa år bedöms uppgå till cirka 4 miljarder kronor.

RÅMATERIALKOSTNADER

Electrolux spår att kostnader för råmaterial ökar med cirka 900 miljoner kronor för 2017, baserat på förväntningar på marknadsutvecklingen.

VALUTA

Fluktuationer i valutakursrörelser har tilltagit under hösten för flera av Electrolux viktiga valutor, bland annat det egyptiska pundet, som släpptes fritt i början av november 2016. Vid nuvarande växelkurser beräknas negativa transaktionseffekter om cirka 250 miljoner kronor påverka koncernen under 2017. Electrolux förväntar sig dock även positiva omräkningseffekter om 250 miljoner kronor.

MARGINALMÅL

Electrolux upprepar målet att säkerställa en rörelsemarginal på minst 6 procent för koncernen över en konjunkturcykel.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?