Annons

Electrolux och Fingerprint i ledningen

Stockholmsbörsens starka novemberstart höll i sig vid lunchtid på onsdagen, mot bakgrund av uppgångar ute i Europa. Fingerprint fanns trots avtagande uppgång fortsatt i ledningen på storbolagsindexet inför sin tekniktemaeftermiddag, medan H&M var ohotad jumbo där.

Vid 12.30-tiden var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,4 procent till nivån 1.679 samtidigt som tyska DAX steg hela 1,7 procent. Omsättningen på Stockholmsbörsen låg på strax under 8 miljarder kronor.

Klockan 12 serverades butiksinredaren Itabs mångfacetterade rapport. Tillväxten i det tredje kvartalet var 23 procent, med bra försäljning i främst Storbritannien, men fjolårets effektiviseringsarbetet i främst Finland och Belgien har ännu inte gett effekt. Aktien wobblade mellan plus och minus 1 procent.

H&M, mest omsatt, toppade förlorarlistan i OMXS30 med minus 2 procent. Den brittiska klädkedjan Next föll 8 procent i London efter att ha rapporterat en sämre försäljning än väntat tredje kvartalet, som avslutades 29/10.

Fingerprint Cards uppgångar på som mest mer än 12 procent avtog till ungefär hälften av det. Bolaget har utvecklat en ultraljudssensorteknik som ska möjliggöra att fingeravtryck kan avläsas var som helst på en skärm på en smartphone eller annan enhet (in-display). Klockan 14-16 i dag håller Fingerprint en "Technology Update".

Lundin Petroleum gick upp mer än 4 procent efter att kvartalssiffrorna överträffat förväntningarna. Oljebolaget spår att produktionen 2017 hamnar i övre delen av, eller strax över prognosintervallet om 80.000-85.000 fat per dag. Även oljepriset fortsatte upp vilket gav stöd till sektorn.

Electrolux fanns också bland vinnarna i storbolagsindexet, med en uppgång på 3,4 procent. Vd:n för kinesiska Midea Groups, som bland annat tillverkar kylskåp, mikrovågsugnar och diskmaskiner, uttrycker i en intervju med Bloomberg News intresse för utländska varumärken som Whirlpool och Electrolux.

Astra Zeneca klättrade 1,7 procent, då marknaden tog fasta på tisdagskvällens positiva USA-besked för Calquence för behandling av blodcancerformen mantelcellslymfom. Mindre brydde de sig om att läkemedelskandidat tralokinumab, mot allvarlig astma, inte nådde sina mål i två fas 3-studier.

ABB fortsatte kursresan uppåt efter att ha klättrat nästan 4 procent på tisdagen i skenet av rekommendationshöjningar från Goldman Sachs och Barclays, och steg ytterligare 1,2 procent. Aktien har nu uppgraderats av ännu en firma, Kepler Cheuvreux, som höjer till köp (behåll).

Avanza, som stärktes drygt 5 procent, har höjts till köp (behåll) av SEB. Riktkursen dras upp till 355 kronor (340).

Oscar Properties gick upp 2,7 procent. På tisdagskvällen framkom att investeraren Staffan Persson, som är bolagets näst största ägare och sitter i styrelsen, har ökat sitt innehav ytterligare genom köp för nästan 9 miljoner kronor.

Bilia steg lika mycket. Öresund har köpt aktier för 15 miljoner kronor i den på senare tid kurspressade bilhandlaren.

Makroagendans höjdpunkt kan Federal Reserves räntebesked anses vara, trots att ingen av de 84 ekonomer som besvarat en prognosenkät från Bloomberg tror på någon ränteförändring. Beskedet väntas klockan 19 svensk tid.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?