Annons

Elbolaget: Räkna med mycket högre elpriser

Elanvändningen i Norden kommer att öka kraftigt de närmaste tio åren, och det leder till högre elpriser. År 2030 kommer en kilowattimme att kosta nästan 20 procent mer än i dag, skriver elbolaget Bixia i en ny prognos.

Norden kommer att ha en positiv energibalans fram till 2026, eftersom det kommer in mer vindkraft i systemet och ny finsk kärnkraft som balanserar upp för den successivt ökande elanvändningen. Energibalansen är förhållandet mellan produktion, elanvändning och ledningskapacitet.

Men redan från 2021 kommer energibalansen att börja försvagas, och det kommer att leda till stigande elpriser, enligt Bixias nya långtidsprognos. År 2030 kommer en kilowattimme att kosta omkring 49 öre, att jämföra med snittpriset på 41 öre i år, 

Fler datacenter, elektrifiering av industriprocesser, fler elbilar och befolkningsökning är de främsta förklaringarna bakom att elanvändningen väntas öka kraftigt de kommande tio åren.

”Det är attraktivt att bygga datacenter i de nordiska länderna på grund av det kyligare klimatet, tillgången till förnybar energi, vår starka infrastruktur och de relativt låga elpriserna. Det är expansionen av datacenter som kommer stå för den största ökningen av elanvändningen enligt vår prognos”, säger Matina Rosenberg, chefsanalytiker på Bixia, i en kommentar.

Bolaget bedömer att elanvändningen i Norden kopplat till nya datacenter kommer att stiga med 13 terawattimmar från dagens nivåer. Totalt kommer elanvändningen att öka med cirka 30 terawattimmar fram till 2030, en ökning med nästan 8 procent.

2018 uppgick den totala elförbrukningen i Norden till 395 terawattimmar, samtidigt som nästan 397 terawattimmar producerades.

”Den ökade elanvändningen tillsammans med ledningsutbyggnad bidrar till de stigande elpriserna. Men utan den kraftiga tillväxten av förnybart skulle priset på el bli mycket högre”, säger Matina Rosenberg.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?