Annons

Elbilsutmanaren Nio på väg mot börsen

Elbilsuppstickaren Nio kan bli den största kinesiska börsnoteringen i USA sedan Alibaba. Åtta banker har anlitats för en notering värderad till upp till två miljarder dollar, rapporterar Reuters.

Bland de banker som tillfrågats av det Shanghai-baserade bolaget finns, enligt nyhetsbyråns källor, Morgan Stanley och Deutsche Bank.

Totalt värderas Nio till ungefär 5 miljarder dollar, motsvarande cirka 41 miljarder kronor, men börsnoteringen under andra halvåret i år väntas omfatta 1–2 miljarder dollar.

Alibaba-noteringen 2014 uppgick till 25 miljarder dollar.

Nio lanserar just sin första bil i Kina, sjusitsiga ES8. Den beskrivs som en billigare konkurrent till Teslas stora suv Model X.

Tesla noterades i New York 2010, och värderades då till 1,7 miljarder dollar. Sedan dess har företaget växt i en rasande takt, och värderas i dag till cirka 60 miljarder dollar.

Den kinesiska batteribilsmarknaden rusar också, och är redan störst i världen. Nästa år ska landet införa tvingande kvoter, så att biltillverkare måste ha minst tio procent supermiljöbilar. De som misslyckas måste köpa gröna krediter av miljövänligare konkurrenter.

Ett liknande kreditsystem har gett Tesla stora intäkter i Kalifornien.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?