1515
Annons

Elbilister vill inte byta tillbaka

Har man väl slutat med avgasrör finns ingen återvändo. Det bekräftas av en stor svensk enkät bland ägare till laddbara bilar. Nio av tio elbilsägare tänker inte återgå till fossilt. Men hybridbilister är mer skeptiska.

Bild:Colourbox

89 procent av dem som kör ren elbil är säkra eller mycket säkra på att nästa bil kommer att bli av samma typ, medan 7 procent är osäkra. Bland laddhybridförarna säger bara knappt hälften att även nästa fordon definitivt blir laddbart, rapporterar tidningen Elbilen i Sverige.

Dagens laddhybrider, till exempel Volvos Twin Engine-modeller, klarar oftast bara någon enstaka mil utsläppsfritt. Sedan går förbränningsmotorn i gång, om man inte laddar batteriet. Och just att behöva hala fram laddsladden så ofta verkar många hybridägare tröttna på.

I enkäten har cirka 2 600 personer runtom i landet deltagit. Det innebär att ungefär var tionde supermiljöbilist är med, eftersom det enligt elbilsstatistik.se nu finns drygt 27 000 laddbara bilar i Sverige.

Motsvarande enkät har samtidigt gjorts i elbilens förlovade land Norge, med liknande resultat. Men på en fråga är det tydligt att Norge kommit längre. Där finns det mer laddmöjligheter ute på stan, vilket gör att även lägenhetsboende kan och vågar skaffa elbil.

I Sverige bor 80 procent av de svarande i villa eller radhus, där det är lätt att fixa laddning hemma. I Norge är motsvarande andel 69 procent.

Norge har den största andelen miljöbilar i världen. Nästan varannan bil som såldes där i november klarar avgasfri drift, med en marknadsandel för rena elbilar på drygt 19 procent, laddhybrider på 13 procent och icke laddbara hybrider på 11 procent.

Elbilsenkäten kallas SELF-i (Svensk Enkät Laddbara Fordon — introduktionsfas), och presenteras mer i detalj i början av 2017.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?