ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Elbilar avslöjar alla rörelser för kinesiska regeringen

  • Foto: Charles Krupa

Ägare av elbilar i Kina sänder kontinuerligt information om sina resor till den kinesiska regeringen. Det skriver nyhetsbyrån AP.

Mer än 200 tillverkare av elfordon, däribland Tesla, Volkswagen, BMW, Daimler, Ford, GM, Nissan, Mitsubishi och kinesiska Nio, låter sina bilar kontinuerligt skicka positioneringsinformation och annan data till övervakningscenter i den kinesiska statens regi. I regel sker detta, enligt AP, utan bilförarens vetskap.

Biltillverkarna uppger att de bara följer lokal lagstiftning och de särskilda lagar som enbart gäller fordon drivna av alternativa energikällor. Enligt kinesiska myndigheter används den insamlade datan för att förbättra säkerheten och för att förenkla planering av infrastrukturbyggande, samt för att förebygga bedrägerier som gäller subventioner till elfordon.

Enligt kritiker är dock den insamlade datan långt mer omfattande än vad som skulle behövas för att uppfylla landets uttalade mål. Datan kan enligt kritikerna användas för att underminera utländska biltillverkares konkurrenskraft, och även för att övervaka Kinas befolkning.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies