Elbehovet kan öka med över 60 procent i Sverige

Svenskt Näringsliv uppskattar att elanvändningen kommer öka med minst 60 procent i Sverige fram till 2045 i en ny rapport. Det är till stor del en följd av den pågående och framtida elektrifiering som klimatomställningen medför.

Enligt en ny beräkning från intresseorganisationen Svenskt Näringsliv kommer energibehovet i Sverige öka med åtminstone 60 procent under de kommande 25 åren. De uppskattar att den totala användningen av el kommer vara 200 TWh 2045, jämfört med dagens användning på 126 TWh. Ökningen motsvarar elproduktionen från 14.400 vindkraftverk, att jämföra med de 3.500 som finns i dagsläget, eller elva reaktorer med samma effekt som Ringhals 1.

Inom industrin räknar Svenskt Näringsliv med att elförbrukningen kommer öka med mellan 32 och 52 TWh, främst på grund av klimatomställningen och den elektrifiering det medför. 

Liksom industrin är klimatomställningen också det som styr transportsektorns framtida elbehov. Enligt beräkningarna väntas transportsektorns elanvändning öka med mellan 17 och 22 TWh till 2045.

Svenskt Näringsliv bedömer att den ökande elanvändningen och den i dag existerande elproduktionen, som kommer nå sin ursprungliga livslängd fram till 2045, tillsammans motsvarar ungefär 175 TWh. Investeringsbehovet kommer därmed vara mycket omfattande, skriver intresseorganisationen i rapporten.

Samtidigt har Svenska Kraftnät flaggat för att marginalerna i elförsörjningen väntas krympa. Bland annat på grund av att flera kärnkraftsreaktorer, Ringhals 1 och 2, kommer stängas av ekonomiska skäl under 2020-21.

Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv, har i en tidigare intervju med Di kritiserat regeringens passivitet i frågan om elförsörjning.

”Regeringen konstaterar i budgetpropositionen att risken för effektbrist ökar, både regionalt och nationellt, och att det innebär utmaningar och riskerar att hindra nya investeringar och tillväxt. Men åtgärderna lyser tyvärr med sin frånvaro, trots att läget är allvarligt och snabbt blir allt värre”, sade Jan-Olof Jacke. 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?