ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Energi

Elbehovet kan öka med över 60 procent i Sverige

Svenskt Näringsliv uppskattar att elanvändningen kommer öka med minst 60 procent i Sverige fram till 2045 i en ny rapport. Det är till stor del en följd av den pågående och framtida elektrifiering som klimatomställningen medför.

Enligt en ny beräkning från intresseorganisationen Svenskt Näringsliv kommer energibehovet i Sverige öka med åtminstone 60 procent under de kommande 25 åren. De uppskattar att den totala användningen av el kommer vara 200 TWh 2045, jämfört med dagens användning på 126 TWh. Ökningen motsvarar elproduktionen från 14.400 vindkraftverk, att jämföra med de 3.500 som finns i dagsläget, eller elva reaktorer med samma effekt som Ringhals 1.

Inom industrin räknar Svenskt Näringsliv med att elförbrukningen kommer öka med mellan 32 och 52 TWh, främst på grund av klimatomställningen och den elektrifiering det medför. 

Liksom industrin är klimatomställningen också det som styr transportsektorns framtida elbehov. Enligt beräkningarna väntas transportsektorns elanvändning öka med mellan 17 och 22 TWh till 2045.

Svenskt Näringsliv bedömer att den ökande elanvändningen och den i dag existerande elproduktionen, som kommer nå sin ursprungliga livslängd fram till 2045, tillsammans motsvarar ungefär 175 TWh. Investeringsbehovet kommer därmed vara mycket omfattande, skriver intresseorganisationen i rapporten.

Samtidigt har Svenska Kraftnät flaggat för att marginalerna i elförsörjningen väntas krympa. Bland annat på grund av att flera kärnkraftsreaktorer, Ringhals 1 och 2, kommer stängas av ekonomiska skäl under 2020-21.

Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv, har i en tidigare intervju med Di kritiserat regeringens passivitet i frågan om elförsörjning.

”Regeringen konstaterar i budgetpropositionen att risken för effektbrist ökar, både regionalt och nationellt, och att det innebär utmaningar och riskerar att hindra nya investeringar och tillväxt. Men åtgärderna lyser tyvärr med sin frånvaro, trots att läget är allvarligt och snabbt blir allt värre”, sade Jan-Olof Jacke. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer