Annons

El-sparkcykeln som kommer till dig – på egen hand

Amerikanska Peachtree Corners får världens första fjärrstyrda e-scooterflotta.

Två problem har plågat scooter-branschen sedan länge – att hitta en när du behöver och att återlämna den till en plats för parkering där den kan laddas och rengöras.

I Peachtree Corners, en förort till Atlanta, har stadens ledning i samarbete med skoteruthyrningsföretagen Go X och Tortoise tagit fram tekniken för att lösa dessa problem och lanserar nu en scooter som kan ta sig till kunden på egen hand och efter användning återvända till en parkering där den kan laddas och rengöras. 

Scootrarna kommer att operera i stadens teknikpark, ett cirka 200 hektar stort område där 7.000 personer arbetar. 

I piloten, som inleddes förra veckan, kommer det finnas 100 scootrar tillgängliga för hyra via Go X:s app. I appen kan kunder beställa en scooter, som inom minuter kommer att komma till platsen där kunden vill ha den. 

De är inte självkörande helt och hållet – utan fjärrstyrs delvis av anställda i Mexiko City cirka 270 mil därifrån. Enligt tidningen The Verge används handkontroller avsedda för Microsofts spelkonsol Xbox för att styra scootrarna, och de anställda har koll på vägar, andra trafikanter och eventuella hinder via de inbyggda kamerorna . 

Scootrarna ser inte riktigt ut som de vi är vana vid att se på gatorna i Sverige. De är inte riktigt lika slimmade, har en hel del extra ”lådor” och i praktiken är de inte två-hjulingar utan har två extra ”stödhjul” framför scooterns bakre hjul.

Scootrarna fungerar på stadens nya 1,5 mil långa autonoma testspår som går längs med befintliga gator i teknikparken.

”Vi är glada att visa upp denna innovativa teknik,” säger borgmästare Mike Mason enligt Intelligent Transport. 

”Det är en annan möjlighet för staden att se bortom traditionella transporter och söka innovativa sätt att förbättra rörligheten. Vi inbjuder våra medborgare och näringslivet att se och uppleva denna nya teknik. ”

Den inledande piloten kommer att pågå i sex månader.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera