1515
Annons

Ekonomistudion: USA-experten bekymrad över ökande arbetslöshet

Amerikansk arbetsmarknadsstatistik visar att den andra virusvågen slagit hårt mot ekonomin.

”Vi ser tydliga tecken på att återhämtningen på arbetsmarknaden saktar av och det är ingen positiv signal”, säger Elisabet Kopelman, USA-epert och makroanalytiker på SEB.

Foto:Richard Drew

 

Den eskalerande virusspridningen i USA slår hårt mot landets ekonomi. Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA ökade förra veckan med 30 000 personer och landar på totalt 778 000 personer.

Det visar statistik från det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet som presenterades redan i dag onsdag, eftersom Thanksgiving som infaller imorgon är en helgdag i USA. 

Analytikerna hade räknat med 730 000 nya sökande av arbetslöshetsunderstöd.

”Tydliga tecken på att återhämtningen på arbetsmarknaden saktar av och det är ingen positiv signal”, säger Elisabet Kopelman, USA-epert och makroanalytiker på SEB.

Reviderad statistik visar att veckan före ökade antalet nyanmälda arbetslösa till 748 000 personer (742 000).

Antalet personer som fortsatte att få bidrag minskade med 299 000 personer och uppgick till totalt 6 071 000 personer, något mer än väntat. 

”Vi ser en försämring på arbetsmarknaden i spåren av en snabbare virusspridning”, säger Elisabet Kopelman.

Samtidigt kom statistik som visar att amerikansk BNP, steg med 33,1 procent i beräknad årstakt under tredje kvartalet.

Enligt Trading Economics konsensusprognos väntade sig analytiker att BNP skulle ha stigit med 33,2 procent.

Se programmet i tv-spelaren eller lyssna via länkarna.

Ekonomistudion är Dagens industris program om dagens viktigaste nyheter på marknaden och i politiken.

Se det på Di.tv eller hör det i din poddspelare.

APPLE 

ACAST 

SPOTIFY 


Experten: Nattens debatt en av Trumps sista chanser skaka om loppet

En allt mer desperat Donald Trump kommer att använda nattens debatt för att försöka skaka om slutspurten i den amerikanska presidentvalskampanjen. 

”En nationell debatt med 80 miljoner tittare är ett utmärkt tillfälle”, säger den politiska kommentatorn Patti Solis Doyle till DiTV inför debatten. 

Foto:Olivier Douliery

”Vi har mindre än två veckor kvar till valet. Det lämnar få tillfällen att skaka om loppet eller få till ett byte av riktning”, berättar Patti Solis Doyle, som är partner på Brunswick Group tillika politisk rådgivare och kommentator i USA. 

”En nationell debatt med 80 miljoner tittare är ett utmärkt tillfälle”, fortsätter hon med hänvisning till den tv-sända debatt som går av stapeln under natten till fredagen.  

”Det är viktigare för Donald Trump än för Joe Biden just nu, eftersom Biden leder”, säger Patti Solis Doyle som själv arbetat både med den förre vicepresidenten och tidigare presidentkandidaten Hillary Clinton. 

Eftersom den sittande presidenten ligger under i opinionsmätningarna, ökar hans incitament att ta till drastiska grepp under debatten. 

”President Trump behöver verkligen något som skakar om loppet. Jag förväntar mig att han försöker åstadkomma just det, kanske genom att attackera Joe Biden eller hans son Hunter Biden”, säger hon i ett samtal med Ekonomistudion på DiTV.

Kritiken mot Hunter Biden har vuxit under vallrörelsens slutskede, och Joe Bidens son ifrågasätts bland annat för att ha fått oproportionerligt stora arvoden för styrelseuppdrag i Ukraina.

”Däremot tror jag inte att presidenten kommer att försöka vad han gjorde förra gången, nämligen att konstant avbryta”, säger Patti Solis Doyle. 

För Joe Biden är uppgiften under debatten enklare. 

”Han måste framstå som president-aktig och understryka vilka starka kontraster som präglar det här valet.” 

Den enskild viktigaste frågan, såväl i nattens debatt som i valrörelsen överlag, är coronakrisen säger Patti Solis Doyle. Det är en faktor som gynnar Joe Biden. Men trots att bara lite tid återstår till valdagen kan fler överraskningar vänta. 

Amerikanska kampanjer har flera gånger skakats om i ett sent skede. 

”Vi kallar dem för oktober-överraskningar och vi har haft flera sådana redan.” 

Ett exempel är den infekterade processen för att tillsätta en efterträdare till Ruth Bader Ginsburgs i USA:s högsta domstol. New York Times avslöjanden om Donald Trumps skatter är ett annat. 

”Vi har haft ganska många, och det som förvånar mig är att ingen av dem egentligen har förändrat dynamiken i det här loppet. Opinionsmätningarna har varit jämförelsevis stabila, det är inte alls som det var under 2016.” 

Så även om flera desperata åtgärder är att vänta från Donald Trump, så säger demokraten Patti Solis Doyle att hon inte tror att de kommer att få någon verkan. 

Den grundläggande frågan när en amerikansk president står inför ett omval, är om de har det bättre idag än för fyra år sedan, tillägger den politiska veteranen.  

”För de flesta är svaret på den frågan nej”, säger Patti Solis Doyle.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?