Annons

Ekonomistudion: Så stor kan en medborgarlön bli

13.000 kronor i månaden. Så mycket kan alla få i basinkomst om den finansieras av nuvarande bidrag kombinerat med gröna skatter.

Det menar debattören och Fria Tidningar-grundaren Lennart Fernström.

Men frågan om medborgarlön handlar om principer, menar liberala Siri Steijer:

”Jag tycker inte att man har rätt till någon annans pengar."

Är du för eller emot en basinkomst?

Den frågan ställde programledare Jon Åsberg de inbjudna gästerna, nationalekonomen Andreas Bergh, tankesmedjan Timbros arbetsmarknadsansvarige Siri Steijer och Lennart Fernström, utgivare för magasinet Syre, i torsdagens Ekonomistudion. 

Lennart Fernström som är en flitig förespråkare för medborgarlön skulle vilja bunta ihop majoriteten av bidragen som finns i dag. På så sätt skulle en medborgarlön delvis kunna finansiera sig själv. 

Med hans förslag skulle alla svenskar få 13.000 kronor i månaden utan krav på motprestation. Hans främsta argument är att arbetslösa och sjukskrivna inte skulle bli av med den statliga ersättningen om de började arbeta småskaligt.

”I dag får folk tacka nej till ett litet jobb för att inte riskera att bli av med a-kassan. De har inte råd att jobba. Vi har 130 olika bidrag i systemet och skatterabatter på det. Jag vill lägga ihop detta och förenkla. Sedan kommer inte alla bidrag kunna försvinna, men en stor del”, säger han.

Liberala debattören Siri Steijer håller med om att en ihopslagning kan vara rätt väg att gå. Men menar att frågan i mångt och mycket handlar om principer.

”Jag tycker inte att man har rätt till någon annans pengar”, säger hon.

Hon menar också att det handlar om en värderingsfråga.

”Är man för principer med äganderätt eller är man konsekventialist där man tycker att det är viktigare att banta ner staten och ha ett bidrag kvar. Det finns en intressant distinktion mellan vad man vill uppnå med medborgarlön, om det handlar om frihet från staten, att man inte ska behöva jobba och vara slav under arbetslinjen eller om det har ett syfte. Att argumentationen är att det blir lättare för folk att börja jobba”, säger Siri Steijer.

Andreas Bergh, nationalekonom vid Lunds universitet, menar att synens på medborgarlön egentligen inte skiljer vänster- och högersidan så mycket åt:

”Även om man inte har rätt till andras pengar kan man vara beredd att ge pengar för att förhindra svält. Och de flesta är beredda att ge bort. Så grundfrågan är vad man ska göra med den som kan men inte vill försörja sig av egen maskin, ska man sätta den i tvångsarbete eller låta den svälta ihjäl. Och svarar men nej på båda alternativen då är vi på någon form av yttersta skyddsnätet som man får i dag utan några krav på motprestationen. Men då kommer frågan hur högt den ska sättas och då tror jag att 13.000 blir svårt att räkna hem. Men principen tror jag många kan köpa”, säger han.

Siri Steijer kontrar:

”Men måste det vara staten som tvångsbeskattar eller kan det ske på frivillig väg.”

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?