ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

ECB lämnar räntan orörd – börja fasa ut stödköpsprogrammet

Stödköpsprogrammet kommer troligtvis att avslutas i slutet av december, men räntan förblir troligtvis oförändrad till slutet av nästa sommar. 

Det är beskeden från den Europeiska centralbankens direktion. 

Det räntebesked som den Europeiska centralbankens publicerade under torsdagseftermiddagen var i linje med förväntningarna. Banken lämnar styrräntan orörd på 0.0 procent och depositräntan på -0,40 procent.

På den presskonferens som hölls efter centralbanksdirektionens möte i Riga sa Mario Draghi att centralbanken inte planerar någon höjning av räntan fören "tidigast" efter sommaren 2019.

Samtidigt uppgav ECB-chefen Mario Draghi att banken planerar att börja fasa ut sina stödköpsprogram i september, för att helt avsluta dem i slutet av december. 

Programmet har bestått av måntliga tillgångsköp om 30 miljarder euro. Den siffran kommer att halveras i september och vara nere på noll vid slutet av december i år. Men det beror på  om den ekonomiska utvecklingen pekar i fortsatt positiv riktning, säger ECB-chefen. 

"Vi är redo att anpassa alla våra verktyg för att se till att inflationen fortsätter utvecklas mot vårt mål på två procent på ett hållbart sätt", säger Mario Draghi fast.

Mario Draghi säger att tillgångsköp kommer vara en form av penningpolitik som ECB kommer att använda även framöver. 

Beskedet om den orörda räntan och att stödköpen börjar fasas ut baserar ECB på utvecklingen av inflationsbanan, säger Mario Draghi, som menar att ECB noga följer inflationsbanan, och att den pekar mot att inflationen är på väg upp. 

"Dagens beslut kommer att säkra att inflationen kommer komma nära men under 2 procent på medellång sikt", säger Mario Draghi.

Enligt ECB-chefen ska frågan om att höja räntan inte ens ha kommit upp på mötet. 

Vidare adresserade han oron på marknaderna efter den svåra regeringsbildningen i Italien. Han menar att landets regering kan utgöra en risk, men betydligt mindre än vad den gjorde för två veckor sedan. 

Euron tappade mot dollarn med över en procent efter beskedet kom. En euro handlades en timme efter ECB-beskedet kom för 1,1693 dollar, i jämförelse med 1,820 en timme innan. 

Även räntorna runt om i Europa sjönk som en följd av beskedet. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies